Ezeket látta már?

Ez a 4 tünet rosszindulatú szájüregi rákra utalhat

Szájüregi daganat tünetei rák

Magyarországon évente kétszer annyian halnak meg szájüregi daganatban, mint autóbalesetben.

Magyarország Európában az első, a világon pedig a harmadik a szájüregi daganatok gyakoriságát tekintve, évente kétszer annyian halnak meg ebben itthon, mint autóbalesetben, miközben gyakori ön- és rendszeres fogorvosi szűrővizsgálattal, időben felismerve, a betegség gyógyítható.

Szájüregi daganat tünetei

A szájüregi daganatokat a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, krónikus mechanikai irritáció, a nem megfelelő szájhigiénia okozza, szájgarat tumorok esetében a magas rizikójú HPV-fertőzésnek van kiemelkedő kóroki szerepe. A betegséget „csendes gyilkosnak” is nevezik, ugyanis sokáig panasz- és fájdalommentes, ezért a túlélési esély szempontjából egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a daganatok felismerésekor.

Előrehaladottabb állapotban a tünetek közé tartozhat

  • a nyelvmozgás korlátozottsága
  • a hirtelen kialakuló foglazulás
  • a nem megfelelően illeszkedő fogpótlás
  • a nyelési nehezítettség.

Szájüregi daganat: az önvizsgálat nagyon fontos

"Korai stádiumban – melynek túlélési esélye igen jó, 70-80%-os – a hosszan fennálló, egyenletlen felszínű, lassan növekedő fájdalmatlan duzzanatok vagy fekélyek ébreszthetnek gyanút. A pár perces szűrővizsgálat teljesen fájdalommentes és semmilyen beavatkozással nem jár, mindössze arra van szükség, hogy beüljünk a fogorvosi székbe" – mondta el dr. Mensch Károly, a Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi adjunktusa.

A Semmelweis Egyetem oktatóvideójából könnyen elsajátítható a helyes, otthon is elvégezhető önvizsgálat menete. Mielőtt megvizsgálnánk magunkat, mindig mossunk alaposan kezet. Első lépésben körkörös mozgatással vizsgáljuk meg a nyakon és fejen lévő nyirokcsomókat. Ha a nyirokcsomók kitapinthatóak, hetekig duzzadtak és nehezen elmozdíthatóak, akkor rosszindulatú elváltozásra is utalhatnak. Utána vizsgáljuk meg a száj nyálkahártyáját és az ínyt. Ha bárhol dudort tapintunk ki, akkor érdemes megmutatni szakembernek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Epehólyagrák tünetei: így jelez a ritka, de agresszív daganat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogbetegség

Forrás: semmelweis.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához