Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

HPV (HUMÁN PAPILLOMA VÍRUS) OKOZTA FERTŐZÉSEK B97.7

HPV: oka, tünetei és kezelése

HPV, oka, tünetei, kezelése, humán papilloma vírus, méhnyakrák, daganatos betegség

A humán papilloma vírusok népes családjába tartozó kórokozók sokféle betegséget okozhatnak, ezek nagy része teljesen tünetmentes.

A HPV-fertőzések nagy részét a szervezetünk néhány éven belül képes legyőzni. A súlyos, krónikus fertőzések azonban daganatos betegségeket is okozhatnak.

A HPV-fertőzések oka és kialakulása

A papillomavírusok a DNS-vírusok közé tartoznak, rendkívül kicsik (nagyjából 55 nanométeresek), sokkal apróbbak, mint más, a bőrt megtámadó vírusok. Számos gerinces állatot megfertőzhetnek, azonban a HPV, a humán papilloma vírus egy közel 170 tagot számláló kórokozócsalád, mely kizárólag embereket fertőz meg. A HPV egyes altípusait számokkal jelölik. A különböző altípusok különböző szerveket, testtájakat fertőzhetnek meg, és az általuk okozott betegségek súlyossága is nagyon eltérő lehet. Ennek megfelelően a vírusokat magas, közepes és alacsony kockázatú csoportokba sorolják. A magas kockázatú csoportba azok a vírusok tartoznak, melyek ún. prekancerózus (rosszindulatú daganatot megelőző) állapotokat vagy daganatos betegségeket okozhatnak.

A legtöbb HPV-altípus az anogenitális traktust, vagyis a nemi szerveket, a végbélnyílást és ezek környékét támadja meg. Ezek közé a vírusok közé számos magas kockázatúnak tartott típus tartozik, melyek méhnyakrákot, hüvely- vagy vulvadaganatot, a péniszt, a végbélnyílást, illetve a szájüregben és a nyak területén kialakuló tumoros megbetegedéseket okozhatnak.

 • A leggyakoribb ezek közül a méhnyakrák, mely szinte minden esetben a HPV-vel való fertőzöttségre vezethető vissza.
 • Az esetek közel háromnegyedét a HPV16 és a HPV18 okozza.
 • Magas kockázatú, onkogén HPV-k továbbá a 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 és 82 típusok.
A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. A köztudatban a HPV-fertőzést gyakran a méhnyakrákkal azonosítják, pedig a vírus a férfiakban is számos egészségügyi problémát okozhat A HPV a bőrön és a nyálkahártyákon sejtburjánzást okozó víruscsalád. A köztudatban a HPV-fertőzést gyakran a méhnyakrákkal azonosítják, pedig a vírus a férfiakban is számos egészségügyi problémát okozhat Forrás: Shutterstork.com

A humán papilloma vírusok hámszövetet támadják meg, mind a bőrön, mind a nyálkahártyán, mélyebb szövetrétegekbe nem hatolnak be. A hámszöveten található mikroszkopikus sérüléseken át kerülnek a szervezetbe, és az elhalt hámsejtekben is megtalálhatóak, így fertőzhetünk meg velük másokat. A HPV közeli kontaktussal, érintéssel, illetve szexuális együttléttel terjed (ugyanakkor nem szükséges hozzá közvetlen behatolás!), de nem szexuális úton is megfertőződhetünk, például az anya a szülés során átadhatja a magzatnak. Bizonyos HPV-típusok vírusokkal szennyezett felületekről is a szervezetbe kerülhetnek. Egy-egy érintett egyszerre több HPV-típussal is fertőzött lehet.

Pozitív HPV-teszt: erre számíthat - olvasson tovább!

Epidemiológia

A HPV-t a leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőző betegségnek tartják. A szakemberek szerint a világ népességének legnagyobb része életében legalább egyszer megfertőződik a HPV valamely típusával. Azt azonban, hogy pontosan mekkora a fertőzött népesség aránya, illetve, hogy mely HPV-altípussal fertőzödött meg valaki, csak megbecsülni tudjuk, többek között a tesztelési módszerek sokfélesége, az ismételt fertőződések és a számos tünetmentes eset miatt.

A herpesz tüneteivel ellentétben a HPV által okozott szemölcsök nem hólyagos jellegűek, a bőrön, nyálkahártyán kis nyélen, szőlőfürt- vagy karfiolszerűen csüngő bőrfüggelékek formájában hetekig, hónapokig növekednek. A herpesz tüneteivel ellentétben a HPV által okozott szemölcsök nem hólyagos jellegűek, a bőrön, nyálkahártyán kis nyélen, szőlőfürt- vagy karfiolszerűen csüngő bőrfüggelékek formájában hetekig, hónapokig növekednek. Forrás: Shutterstork.com

A különböző HPV-típusokkal való fertőzöttség aránya életkoronként eltérő lehet. Az egyszerűbb szemölcsöket okozó HPV a gyermekeknél a leggyakoribb (akár 70 százalékuk is fertőzött lehet), míg a nemi szervi szemölcsöket okozó HPV a fiatal felnőttek szervezetében található meg a legtöbbször.

A HPV-fertőzés rizikófaktorai

A HPV az egyik leggyakoribb vírusfertőzés, mely szexuális úton és közeli kontaktuson keresztül is terjedhet. Bármilyen korosztályt megfertőzhet, és mindkét nemet érinti. A fertőződés nagyobb rizikójának vannak kitéve azok:

 • akik gyakran cserélgetik a szexuális partnereiket
 • szexuális „kockázatokat” vállalnak, gumi óvszer nélkül élnek nemi életet

A HPV-fertőzés tünetei

Mivel sok különböző vírus okozhatja a HPV-fertőzést, számos különböző testtájon, a tünetek is nagyon különbözőek lehetnek. Az esetek többségében, a becslések szerint akár 80-90 százalékában, a fertőzés teljesen tünetmentes lehet.

Férfiakon leggyakrabban a makk környékén, nők esetében általában a kisajkak belső felszínén jönnek létre hpv szemölcsök, de máshol is kialakulhatnak. Férfiakon leggyakrabban a makk környékén, nők esetében általában a kisajkak belső felszínén jönnek létre hpv szemölcsök, de máshol is kialakulhatnak. Forrás: Shutterstork.com

A HPV általában sejtburjánzást okoz. Ez szemölcsök, kinövések, jó- és rosszindulatú daganatok formájában jelenhet meg. A fertőzöttség tünete lehet például:

 • különböző szemölcsök a bőrön, például a kézen, a talpon, a körmök alatt, az arcon, a karokon, a hajlatokban
 • a nemi szerveken megjelenő egy vagy több, a bőrből kiemelkedő vagy lapos szemölcs

Fontos tudni, hogy bizonyos daganatos betegségek kialakulása is visszavezethető a HPV-fertőzésre, ám ezek tünetei gyakran csak a betegség előrehaladottabb állapotában fedezhetőek fel.

A közönséges, tenyereken és talpakon megjelenő szemölcsöket is és a futószemölcsöket szintén egyes HPV vírusok okozzák. A közönséges, tenyereken és talpakon megjelenő szemölcsöket is és a futószemölcsöket szintén egyes HPV vírusok okozzák. Forrás: Shutterstork.com

A HPV-fertőzéssel is összefüggő daganatok tünetei lehetnek többek között:

 • méhnyakrák esetén: hüvelyi vérzés, alhasi fájdalom, hüvelyi váladékozás, fájdalmas szexuális együttlét
 • vulva- és vaginadaganat esetén: a hüvely és a szeméremdomb viszketése, irritálttá válása, égő érzése, hüvelyi vérzés és váladékozás, a bőr színének megváltozása, szabad szemmel is észrevehető szemölcsszerű kinövések, sebek megjelenése, alhasi fájdalom, fájdalom szexuális együttlét alatt
 • péniszdaganat esetén: a pénisz kipirosodása, bőrkiütések, kellemetlen szagú váladék ürülése, péniszfájdalom, szemölcs vagy más hasonló eltérés, nem gyógyuló seb megjelenése, vérzés
 • anális daganat esetén: a végbélnyílás fájdalma, a székletürítési szokások megváltozása, fájdalmas székletürítés, a végbélnyílás környékén megjelenő kinövés, szemölcs vagy seb megjelenése, végbélviszketés, vérzés és váladékozás
 • a fejet és a nyakat érintő daganatok esetén: a szájüregben kialakuló elváltozások, nem gyógyuló sebek, fehér vagy piros foltok; hangképzési nehézségek, a hangszín megváltozása, nyelési és légzési nehézségek; a nyakon megjelenő csomó, dudor

A HPV-fertőzés diagnosztizálása

A szemölcsöket okozó HPV-fertőzést egyszerű háziorvosi vagy bőrgyógyászati vizsgálat során deríthetik ki, hiszen ezek szabad szemmel is jól láthatók, észrevehetők. A tüneteket nem, vagy csak bizonyos esetekben okozó fertőzésekhez azonban más jellegű vizsgálatokra, például nőgyógyászati kenetvételre van szükség. A HPV-fertőzöttség vizsgálata során általában csak azt nézik, hogy a vírus a magas, a közepes vagy az alacsony kockázatú csoportba tartozik-e. Ahhoz, hogy pontosan meghatározzák, melyik HPV-típus fertőzte meg a szervezetet, egyéb laborvizsgálatokra is szükség van.

Orvosnál a HPV-fertőzés gyanújával

Segítheti a HPV-fertőzés diagnosztizálását, a megfelelő terápia meghatározását, ha az orvossal való konzultáció előtt előre felkészülünk, és összegyűjtünk néhány információt:

 • Élünk-e aktívan nemi életet, és ha igen, milyen gyakran váltogatjuk a partnereinket?
 • Kerültünk vagy kerülhettünk kapcsolatba olyannal, akinek aktív HPV-fertőzése, pl. szemölcse van?
A nemi HPV diagnosztizálását és kezelését rendszerint nőgyógyász illetve urológus szakorvos végzi el, a bőrön lévő szemölcsöket bőrgyógyász távolítja el. Tartós vírushordozás esetén érdemes infektológushoz fordulni. A nemi HPV diagnosztizálását és kezelését rendszerint nőgyógyász illetve urológus szakorvos végzi el, a bőrön lévő szemölcsöket bőrgyógyász távolítja el. Tartós vírushordozás esetén érdemes infektológushoz fordulni. Forrás: Shutterstork.com

A HPV fertőzés lefolyása és kimenetele

HPV-vel megfertőződhetünk közvetlen kapcsolat, érintés vagy szexuális együttlét során, de a vírusok a környezetünkbe kerülő elhalt hámsejtekben is hosszú ideig életben maradhatnak, és közvetlen kontaktus nélkül is fertőzhetnek. A vírus mikroszkopikus hámsérüléseken keresztül jut a szervezetbe, kizárólag a hámszövetben telepszik meg és szaporodik el. Előfordulhat az is, hogy a vírus egyik testrészről, testtájról a másikra kerül át, újrafertőzi a gazdatestet. Ennek rizikóját megnöveli a fertőzött terület piszkálása, a szemölcs vakargatása, nyomkodása.

A HPV okozta betegségek lappangási ideje nagyon hosszú, akár több hónap is lehet, mire az első tünetek megjelennek, pl. kialakulnak a bőrön a szemölcsök (kísérleti körülmények között a lappangási idő átlagosan 4 hónap volt). A fertőzés rendkívül gyakran teljesen tünetmentes, maga az érintett sem tudja, hogy hordozója a vírusnak, éppen ezért sajnos továbbadni is egyszerű. A szemölcsök, bőrtünetek hosszú idő alatt gyógyulnak, előfordulhat, hogy spontán visszahúzódnak vagy elmúlnak, hónapokig változatlan a méretük, majd nagyobb lesz.

A HPV fertőzés lehetséges szövődményei, komplikációi

A legtöbb HPV-fertőzés nem jár együtt komoly szövődményekkel, maximum kellemetlenségekkel, esztétikai problémákkal, valamint a továbbfertőzés veszélyével. A magas kockázatú vírustípusoknál azonban jelentősen megnő a szövődmények, elsősorban a daganatos betegségek kialakulásának a kockázata. A HPV-fertőzöttség szűrésére vonatkozó vizsgálatok éppen ennek a minimalizálását szolgálják. A magas kockázatú HPV-vel fertőzötteknél folyamatos monitorozásra.

A rosszindulatú méhnyakhám elváltozások több mint 90%-a a magas rizikót jelentő HPV 16-os és 18-as típusok valamelyikével áll kapcsolatban. A rosszindulatú méhnyakhám elváltozások több mint 90%-a a magas rizikót jelentő HPV 16-os és 18-as típusok valamelyikével áll kapcsolatban. Forrás: Shutterstork.com

A súlyos krónikus betegségekben szenvedőknél, a legyengült immunrendszerűeknél, a transzplantáltaknál, a szerzett vagy veleszületett immunhiányos betegségekben szenvedőknél a HPV-fertőzéseknek súlyosabb szövődményei lehetnek, gyakrabban érinti őket a fertőzés, komolyabbak a tünetek és nehezebb a gyógyulás is.

Veszélyhelyzet HPV-fertőzés esetén

A HPV-fertőzés általában nem jelent komolyabb problémát, nagyon sok esetben teljesen tünetmentes a beteg. Azonnali orvosi ellátásra a legtöbb esetben nincs szükség, mégis érdemes minél előbb felkeresni az orvosunkat, ha:

 • abnormális, rendszertelen hüvelyi vérzés (a pecsételő vérzésnél erősebb) jelentkezik
 • szexuális együttlét, nőgyógyászati vizsgálat után vérzés (kontaktvérzés) jelentkezik
 • fájdalmas a közösülés
 • kellemetlen szagú, nagy mennyiségű váladék ürül a hüvelyből
 • a szemölcs vagy szemölcsök olyan helyen vannak, ahol könnyen megsérülhetnek, beleakadhatnak valamibe
 • a szemölcs vagy szemölcsök az arcon, a nemi szerven vagy a végbélnyílásnál alakulnak ki
 • a szemölcs égő fájdalmat okoz, viszket, vérzik
 • a szemölcs színe változik

A HPV kezelési lehetőségei

A HPV-fertőzések többsége, mintegy 90 százaléka, magától, mindenféle beavatkozás nélkül gyógyul. Erre azonban hosszú időt, átlagosan 2 évet is várni kell. Az átlagos gyógyulási idő (mivel sokféle, különböző testtájakat érintő és különböző tüneteket okozó betegségekről van szó) 6-18 hónap. Minél hosszabb ideig elhúzódik egy HPV-fertőzés gyógyulása, annál jobban oda kell figyelni rá: a kutatások szerint ezek a fertőzések hordozzák magukban a daganatos betegségek kialakulásának a legnagyobb rizikóját.

Otthoni HPV-teszt: egyszerű, de mennyire megbízható?

Bár léteznek hatékony módszerek a HPV-fertőzéssel összefüggő betegségek, elváltozások kezelésére, a vírus ellen nincs specifikus gyógymód. Az egyszerű, bőrgyógyászati problémákat okozó HPV ellen helyileg alkalmazható kezeléseket javasolnak (ecsetelők, fagyasztásos vagy kimetszéses módszer stb.). A megfelelő terápiát a betegség helyét, a szemölcsök nagyságát, számát, típusát figyelembe véve kell megválasztani.

A HPV-fertőzés megelőzése

A HPV bizonyos, magas kockázatú és gyakori típusai ellen létezik védőoltás. Ennek segítségével jelentős mértékben visszaszorítható ezen HPV-típusok előfordulása a népességben, vagyis az általuk okozott betegségek aránya is. A HPV-elleni védőoltást tinédzserkorban javasolt beadatni, lányoknak és fiúknak egyaránt. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a humán papilloma vírus elleni védőoltások nem „irtják ki” a szervezetből a már ott lévő, perzisztens kórokozókat.

A HPV elleni védőoltás néhány éve része a magyar általános iskolás gyermekek oltási rendszerének, szabadon választható és ingyenesen igényelhető vakcina formájában. A HPV elleni védőoltás néhány éve része a magyar általános iskolás gyermekek oltási rendszerének, szabadon választható és ingyenesen igényelhető vakcina formájában. Forrás: Shutterstork.com

A gumi óvszer valamennyire képes védelmet nyújtani a szexuális úton terjedő HPV ellen, de más hasonló fertőzésekkel összehasonlítva kevésbé véd, elsősorban azért, mert a HPV azokon a területeken is megtalálható, melyeket nem fed az óvszer. A nemi szerveknél jól látható szemölcsök megléte esetén tartózkodni ajánlott a szexuális együttléttől!

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a HPV okozta betegségek hajlamosak a kiújulásra. Az pedig, hogy a szervezetünk legyőzött egy HPV-típust, nem jelent védelmet más vírustípusokkal szemben, vagyis szinte bármikor megfertőződhetünk a HPV egy másik típusával.

Mit tehetünk otthon HPV-fertőzés esetén?

Néhány egyszerű, olcsó módszer segítségével támogathatjuk a szervezetünket a HPV elleni küzdelemben:

 • Tegyünk meg mindent azért, hogy az immunrendszerünk a lehető leghatékonyabban működjön! Táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, töltsünk több időt a szabadban, és ne hanyagoljuk el a pihenést, relaxálást sem. Ha krónikus betegségünk van, akkor annak megfelelő kezelésére is figyeljünk oda!
 • Semmiképpen ne piszkáljuk, vakargassuk az érintett bőrfelületet! A szemölcsöket, kinövéseket tilos levágni! Lehetőleg a körülötte lévő bőrterületet se borotváljuk. Ezekkel a tevékenységekkel ugyanis csak az újra- és továbbfertőződés rizikóját növeljük!

GYAKORI KÉRDÉSEK A HPV-FERTŐZÉSEKKEL KAPCSOLATBAN

Megfertőződhetünk HPV-vel szexuális előjáték során?

A humán papilloma vírus közeli kontaktussal, érintéssel terjed, ezért minden olyan tevékenység során megfertőződhetünk, amikor szorosabb bőrkontaktusban vagyunk másokkal (akik már fertőzöttek). A fertőződéshez nem szükséges konkrét, behatolással járó vaginális vagy anális szex.

Megfertőződhetünk HPV-vel a házi kedvencekkel, állatokkal való kontaktus során?

Bár a papillomavírusok számtalan élőlényt, emlősöket, madarakat, hüllőket és halakat is megfertőzhetnek, a humán papilloma vírus kizárólag embereket fertőz, és kizárólag emberről emberre terjed.

Mennyi idő alatt múlik el a HPV-fertőzés?

Mivel a HPV-fertőzés sokféle betegséget okozhat, a vírusok különböző testtájakat támadhatnak meg, a fertőzés lefolyása, gyógyulási ideje is igen sokféle lehet. Az is előfordulhat, hogy a vírus okozta betegség elmúlik, majd újra fellángol. A teljes gyógyulás átlagosan 6-18 hónap alatt megy végbe.

A HPV teszt elvégzéséhez keresse fel (bőrgyógyász, nőgyógyász, infektológus) orvosát. A HPV teszt elvégzéséhez keresse fel (bőrgyógyász, nőgyógyász, infektológus) orvosát. Forrás: Shutterstork.com

Elkaphatjuk-e a HPV-t egy nyilvános vécében?

Rendkívül kicsi, tulajdonképpen elhanyagolható annak az esélye, hogy valaki humán papilloma vírussal fertőződjön meg egy nyilvános vécében.

Meddig fertőz a HPV?

Mivel a humán papilloma vírusok sokféle betegséget okozhatnak, melyek egy jó része teljesen tünetmentes, sajnos, nem lehet egyértelműen megmondani, hogy meddig fertőz valaki. Ha látható, észrevehető szemölcsök alakulnak ki, akkor addig, míg azok meg nem gyógyulnak, biztosan fertőzhetünk. Ugyanakkor tünetmentes betegek is fertőzhetnek! Igazolt fertőzés esetén minimum 1 év, mire (valószínűsíthető, hogy) a szervezet legyőzi a vírust, így már biztosan nem fertőz tovább az érintett. Ezt azonban csak ismételt teszteléssel lehet megállapítani. Azt se felejtsük el, hogy nemcsak egyféle vírus okozhatja a panaszokat, és párhuzamos fertőzések is jelen lehetnek.

Források:

Infectious Diseases (Elsevier, 2017.), szerk: Jonathan Cohen, William G. Powderly

Harrison's Infectious Diseases (McGraw-Hill, 2017.), szerk: Dennis L. Kasper, Anthony S. Fauci Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases (Elsevier, 2020.), szerk: John E. Bennett, Raphael Dolin, Martin J. Blaser

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Fitzpatrick's Dermatology (McGraw-Hill, 2019.), szerk.: Sewon Kang, Masayuki Amagai, Anna L. Bruckner, Alexander H. Enk, David J. Margolis, Amy J. McMichael, Jeffrey S. Orringer

CDC https://www.cdc.gov/hpv/parents/about-hpv.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fhpv%2Fparents%2Fwhatishpv.html

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/219110-overview

Healthline https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához