Ezeket látta már?

Szőlőlé a mellrák ellen

2009.01.01. Módosítva: 2015.11.04.

Egy amerikai tanulmány szerint a Concord szőlőkben található természetes vegyületek megóvják az emberi emlősejteket a DNS-károsodástól.

Az Egyesült Államokban minden harmadik percben emlőrákot diagnosztizálnak az orvosok egy nőnél. Az életkor és az örökletes adottságok mellett az életmódnak és a táplálkozásnak is szerepe van a betegség kialakulásában. Úgy tűnik, hogy a száz százalékos sötétbíbor Concord szőlőből facsart lé talán védő hatású lehet a rettegett betegséggel szemben.

Szőlőlé a mellrák ellen

A Journal of Medicinal Foods legújabb számában olvasható tanulmány azzal foglalkozik, hogy a Concord szőlőlé természetes összetevői megvédik az emberi emlősejteket a DNS-károsodástól. Laboratóriumi körülmények között kémcsőben humán emlősejteket benzopirénnel kezeltek, ami egy erős környezetszennyező, rákkeltő anyag. Viszont ha korábban a szőlőből nyert kivonattal kezelték a sejteket, az megakadályozta, hogy a rákkeltő anyag kötődjön az egészséges sejtek örökítőanyagához.

"A vörös szőlő összetevői képesek megakadályozni a DNS-károsodást, serkentik a méregtelenítő enzimeket, és csökkentik a potenciálisan rákkeltő oxidatív stresszt." - nyilatkozta Dr. Keith Singletary, az Illinois-i Egyetem táplálkozástani professzora, a kísérlet vezető kutatója. "Ezek az új adatok a Concord szőlőitalban és más gyümölcsökben is fellelhető anthocianin nevű vegyületről új kutatásokat sürgetnek, melyekkel megvizsgálhatjuk, hogyan fejtik ki rákmegelőző hatásukat."

A sok antioxidánst tartalmazó élelmiszerek csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát. A Concord szőlőből készült gyümölcslé rengeteg antocianint tartalmaz, amely egy erős természetes antioxidáns vegyület, ez adja a gyümölcslé jellegzetes mélybíbor színét. A szőlőlé a szakemberek szerint a már kialakult betegség lefolyását is képes lassítani azáltal, hogy mérsékli a daganatos sejtek osztódási ütemét.

Mindezek mellett a Concord szőlőlé még a szívre is jó hatással van, ugyanúgy, mint a vörösbor. Mivel azonban az alkoholfogyasztás növelheti a mellrák kockázatát, így célszerű száz százalékos szőlőlevet fogyasztani annak, aki ezzel a módszerrel szeretné megóvni szíve és melle egészségét.

medipress

Forrás: EgészségKalauz