Ezeket látta már?

„Szülés utáni depresszióra gondoltak, de méhnyakrák volt” - Tóth Icó ma már másoknak segít legyőzni a betegséget

Tóth Icó, Mályvavirág Alapítvány

Egyre több méhnyakrákkal érintett nő olvassa azt a zárójelentésén, hogy „Tanácsadásért keresse a Mályvavirág Alapítványt”. Az egyik legfontosabb női betegszervezetet egy méhnyakrák túlélő, Tóth Icó alapította, aki az elmúlt években nők ezreinek segített a gyógyulásban.

A méhnyakrák az egyetlen olyan nőgyógyászati daganat, ami megelőzhető lenne, ennek ellenére a betegség évről-évre követel áldozatokat - itthon is. Mit lehetne tenni a megelőzésért? A Női Egészség Éve szakmai támogatójával az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából beszélgettünk.

Szülés utáni depresszió helyett méhnyakrák

Icó, soha nem gondolta volna, hogy egyszer ő is túlélő érintettként fogja keresni, majd megadni a válaszokat a legsúlyosabb kérdésekre. 2011 augusztusában hozta világra második gyermekét, a szülést követő hónapokban azonban tartós, hol erősebb, hol gyengébb vérzést és elnehezült hüvelyi érzést tapasztalt. Akkoriban nem sokat lehetett hallani a méhnyakrákról, és mivel a vérzés természetes jelenség a szülés után, a környezete igyekezett nyugtatni Icót, aki egyre inkább érezte, valami nincs rendben:

„A környezetem enyhébb, szülés utáni depresszióra gondolt, mindenki nyugtatott, hogy majd túl leszek ezen az időszakon. De éreztem, hogy valami nincs rendben, ezért a tüneteimet elmondtam a védőnőmnek is, aki azt javasolta, forduljak a szülészorvosomhoz. Így, 2 hónappal az első tünetek megjelenése után eljutottam CT-re és szövetmintát is vettek.”

Az eredmények egy 4 centiméteres daganatot mutattak ki, ez volt az a pont, amikor Icót a szülész orvosa egy nőgyógyász daganatsebészhez irányította. Az év végén nagyműtétet hajtottak végre, a méhet, a hasi szöveteket, a kismedencei nyirokcsomókat és a hüvelymandzsettát is eltávolították. A petefészkek megmaradtak, azonban később kiderült, hogy a daganat áttétes, így sugárkezelésre volt szükség.

A méhnyakrák lelki oldala

Icó a betegsége alatt nem talált olyan hiteles fórumot, ahol akár lelki, akár orvosi oldalról segítséget kaphatott volna. Az írás azonban segített neki feldolgozni a történteket, így naplót vezetett, amivel később már a sorstársainak is segíthetett: 2012-ben a naplót nyomtatásban is kiadták.

„A könyvbemutatókon szembesültem azzal, hogy sok nőnek mekkora szüksége volt erre a naplóra. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy létrehozzak egy olyan szervezetet, ami összefogja mindazt, amit a méhnyakrákról, annak megelőzéséről és a kezelési lehetőségeiről tudni kell. Emellett fontosnak tartottam azt is, hogy a betegség lelki oldaláról se felejtkezzünk meg, hiszen egy támogató közeg, egy hozzáértő szakember rengeteget jelent a nehezebb pillanatokban.”

Így alakult meg 2013-ban a Mályvavirág Alapítvány, amit eleinte csak másodállásban vittek az alapítótagok, de olyan hiánypótlónak bizonyult a hazai egészségügyben, hogy hamarosan kinőtte magát. Az alapítvány ma már országszerte tart előadásokat, konferenciákat: elhivatott szakemberekkel, orvosokkal, sebészekkel, szülészorvosokkal és nőgyógyászokkal együtt igyekeznek elérni, hogy minél több nő kapjon tájékoztatást a megelőzésről, a kezelési lehetőségekről, és lelki támaszt is nyújtanak a nehéz periódusokban.

Ezért fontos a HPV-oltás – fiúknak is!

A méhnyakrák az egyetlen olyan nőgyógyászati daganat, amit meg tudunk előzni. Icó kihangsúlyozta, hogy más nőgyógyászati daganatokkal ellentétben a méhnyakrák esetében nem a tünetek ismertetésére kell helyezni a hangsúlyt, hanem a megelőzésre. Ebben kulcsfontosságú szerepet tölt be a HPV védőoltás, amit szülői beleegyezéssel már 12 éves kortól ingyenesen megkaphatnak a lányok. De érdemes tudni, hogy a védőoltásnak gyakorlatilag nincs felső korhatára, így bármikor beadathatjuk magunknak is, sőt, akkor is, ha fennálló HPV fertőzésünk van.

Fontos emellett, hogy rendszeresen, évente járjunk szűrésekre, ugyanis ha még a rákmegelőző állapotban diagnosztizálják az elváltozást, sokkal kevesebb beavatkozásra lehet szükség, mintha később derül rá fény. De Icó hozzátette, nem csak a nőknek lehet életmentő a védőoltás:

„A fiúknak is ajánlott, hiszen a HPV náluk is okozhat fejnyaki daganatokat, péniszrákot, garatrákot, és mindkét nemnél nemi szervi szemölcsöt is. Éppen ezért a Mályvavirág Alapítvány a fiúk oltásáért is kampányol.”

Európában egyre inkább az a tendencia jellemző, hogy nem a citológiai alapú szűrés az elsődleges (finanszírozott) szűrés, hanem a HPV-teszt, amit Icó szerint itthon is jó lenne átvenni. Fontosnak tartja, hogy a nőgyógyászok minél többet beszéljenek a HPV-ről a nőknek, akkor is, ha egészen más miatt keresték fel az orvosukat. 

Icó elmondta, hogy nincs egységesen követett eljárás arra vonatkozóan, ha pozitív a HPV teszt eredménye, ugyanis sok tényezőtől függ, mi a következő lépés. Ma már számos lehetőség áll rendelkezésre a szűrések és a diagnosztika területén, így elmondhatjuk, hogy ebben „szerencsésebb” helyzetben vagyunk. Létezik a citológiai kenetvétel, a HPV teszt, a HPV önmintavevő (mellyel már otthon is levehetjük a mintánkat) - ezek, mint szűrési eszközök állnak a rendelkezésünkre. A diagnosztikát segíti a kolposzkópos (nagyítós) vizsgálat, a mintavételek és a biomarker vizsgálat - utóbbi, azt mutatja meg, hol tart a HPV fertőzés a szervezetben, így könnyebb és hatékonyabb megtervezni a következő lépést. Sajnos, ez sem finanszírozott eljárás.

"Fontosnak tartottam azt is, hogy a betegség lelki oldaláról se felejtkezzünk meg, hiszen egy támogató közeg, egy hozzáértő szakember rengeteget jelent a nehezebb pillanatokban.” "Fontosnak tartottam azt is, hogy a betegség lelki oldaláról se felejtkezzünk meg, hiszen egy támogató közeg, egy hozzáértő szakember rengeteget jelent a nehezebb pillanatokban.” Forrás: Tóth Icó

Mit tehetünk a megelőzésért?

A Mályvavirág Alapítvány kampánya érzékletesen hívja fel arra a figyelmet, hogy a közösségi médiában milyen tartalmaknak kellene nagyobb hangsúlyt kapnia. A „Fontos amit megosztasz?!” kampányukat Icó így magyarázza:

„Ma az online világban annyi mindent megosztunk egymással, ami mosolyt csal az arcunkra: egy vicces videót, egy mulattató írást, amik természetesen, kellenek, hiszen a nevetés az élet része. De fontos, hogy emellett olyan információkat is megosszunk egymással, amik szó szerint az életünket menthetik meg. Minél gyakrabban tesszük ezt, annál inkább rögzül bennünk a tudás és a hajlandóság.”

Elmenne egy komplex HPV-szűrésre? Itt tud bejelentkezni!

A Mályvavirág honlapján sok hasznos tartalmat találhatunk, és zárt Facebook csoport is segíti az érintetteket. Emellett az alapítvány létrehozott egy otthoni, valamint egy intézményi Gyógyulást Segítő Programot (GYSP) is, amit idén tovább fejlesztenek. De arra is van lehetőség, hogy személyesen kérjünk segítséget, vagy beszélgessünk túlélőkkel, szakemberekkel: az országban jelenleg 12 Mályvavirág Pont van, ahol elhivatott, képzett védőnők, túlélők, egészségügyi dolgozók segítenek tájékozódni a méhnyakrák megelőzéséről, kezelési lehetőségeiről, valamint más nőgyógyászati daganatos betegségről is.

A pontokon nemcsak az érintetteket, hanem a hozzátartozókat, barátokat, családtagokat is szívesen látják, és a szakmai segítség mellett lelki támaszt is nyújtanak számukra. Icó szerint fontos, hogy az érintettek környezete is kapjon segítséget, hiszen a betegség az ő lelkükön is nyomot hagy. Az alapítvány folyamatosan szervez konferenciákat előadásokat, és minden kedden Budapesten, az Országos Onkológiai Intézetben is várják az érintetteket és hozzátartozóikat.

Menjen el kivizsgálásra ön is, és vigye magával a szeretteit is - az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!

Bővült a kör: már az összes nőgyógyászati daganattal foglalkoznak

Ugyan az induláskor az alapítvány kizárólag a méhnyakrákkal foglalkozott, az utóbbi időben már az összes nőgyógyászati daganattal kapcsolatban fordulhatnak hozzájuk az érintettek. 2020-ban három fő kampányukat is viszik tovább: a január 20-tól kezdődő Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, a május 8-i petefészekrák világnapját, valamint a szeptember elején megrendezésre kerülő HPV védőoltás kampányt.

A Mályvavirág Alapítvány, a Női Egészség Éve szakmai partnere, 2020. január 25-én, 10 órától élőben közvetíti az I. Érintetti Találkozójának előadásait a Facebook-on. Az előadások a nőgyógyászati daganattal érintetteknek, túlélőknek, gyógyultaknak, családtagjaiknak, barátaiknak szól, a műtéti, kezelési lehetőségekről, klinikai vizsgálatokról, HPV-fertőzésről, örökbefogadásról. Az előadásokat orvosok, sebészek, onkológusok, nőgyógyászok tartják.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához