Ezeket látta már?

Télen is szükség van napvédelemre!

Télen a legtöbben a szekrény mélyére száműzik a fürdőruhát, a szandált – és a fényvédő krémeket is. Az első kettő rendben is van, de a szakemberek szerint a fényvédő krémeket a hideg évszakban is használnunk kellene.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy mivel télen nincs is meleg, nem kell védenie bőrét a napsugárzástól. A hideg azonban hamis biztonságérzetet ad a káros UV-sugárzással kapcsolatban, és elfelejtjük a fényvédő krémet. Az amerikai Bőrrák Alapítvány adatai szerint a lakosság mindössze 20 százaléka alkalmazza a fényvédelmet egész évben.

Bár a napégésért és a bőrrákért felelős UVB sugarak télen kevésbé intenzívek, az öregedést és bőrrákot okozó UVA sugárzás erőssége nem változik. "A téli sportok nagyon igénybe veszik a bőrt" – mondta el Dr. Arielle Kauvar, a New York Egyetem Orvosi Karának klinikai bőrgyógyász docense. "A síelés és a snowboardozás során bőrünk hosszú ideig van kitéve a napsugárzásnak."

Hiába csak az arcunk van ilyenkor szabadon, a sugárzás két irányból is érkezik: felülről a nap felől és alulról, a hó általi visszatükröződés révén. A téli sportok során a bőrünket ért napsugárzás utóbbi és a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt megfelel a tengerparton tapasztalhatónak, így a hegyekben is szükség van a 30-as faktorszámú naptejre minden két-három órában. Emellett ajkunkat is védeni kell fényvédős szőlőzsírral. A napszemüvegek viselésével pedig nemcsak a szürkehályogot előzhetjük meg, de a szemhéj környékének bőrrákját is.

A szabályok tehát ugyanazok, mint nyáron: gyakran kenjük újra a fényvédő krémet és válasszuk a sűrűbb állagú krémeket, amelyek cink-oxidot tartalmaznak, mivel ezek nem elnyelik, hanem vissztükrözik az UV-sugarakat. A téli sportok űzői számára pedig jó megoldás lehet a legalább 30-as fényvédő faktoros hidratáló krém is.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához