Ezeket látta már?

Lélegzetünkből kimutathatóvá válhat a rák egy új gép segítségével

lélegzetből kimutatható rák

Jelenleg még tesztelés alatt áll az a lélegzetanalizáló szerkezet, ami a tudósok szerint a rákot már korai stádiumában is ki tudja mutatni.

Ez a fajta gépezet forradalmasítani tudná a rákkutatást. A "Breath Biopsy" gépet arra fejlesztették ki Angliában, hogy a betegek által kilélegzett molekulákból tudja diagnosztizálni a rák meglétét. A kutatók abban reménykednek, hogy ez a technológiai fejlesztés segíthet a rák korai diagnózisában, és ezáltal az olcsóbb betegellátásban is. Ez a fajta gépezet többezer életet megmenthet, ráadásul a sokak számára nem megengedhető milliós összegekbe kerülő orvosi ellátásoktól is mentesítheti a betegeket.

A gépet két éven keresztül fogják tesztelni a Cambridge városában található Addenbrooke kórházban. Az 1500 kísérleti alany egy része rákos beteg, egy részük pedig egészséges. Elsősorban nyelőcsőrákban és gyomorrákban szenvedők között fognak kutatni. Később a kísérletet kiterjesztik a prosztata-, vese-, hólyag-, máj-, és hasnyálmirigyrákban szenvedők körére is.

A kutatás vezetője, Rebecca Fitzgerald professzor így nyilatkozott a theguardian számára: "Sürgős fejlesztésekre szorul a rákkutatás. Olyan gépeket kell fejleszteni, melyek segítenek a rák korai diagnózisába, hogy a betegek túlélési esélyét meg tudjuk növelni."

Hogyan működik a gép?

A résztvevőknek 10 másodpercig be kell fújniuk a levegőt az analizáló gépezetbe. Jelenleg a gép által összegyűjtött molekulákat a Cambridge laboratóriumában fogják elemezni. Teljesen természetes folyamat, hogy az anyagcsere során a szervezetünk VOC-t (illékony szerves vegyületeket) termel, melyek a kilégzés során távoznak. A tudósok szerint azonban a rákos sejtek megváltoztatják a VOC szerkezetét - ha ez igaz, akkor lélegzetünkből kimutathatóvá válik a rák megléte.

Forrás: TheGuardian