Ezeket látta már?

Új képalkotó eljárás segíti a mellrákosokat

2018.07.29. Módosítva: 2018.07.29.
emlorak

Világszerte milliókat diagnosztizálnak mellrákkal, és igen nagy részüknél műtétre is szükség van a daganat eltávolítása végett. Egy új eljárásnak köszönhetően azonban pontosan láthatjuk, hogy sikerült-e a tumor egészének eltávolítása.

A lumpektómia nevű eljárás során csak a beteg, daganatos szöveteket távolítják el, emellett cél, hogy minél több egészséges szövet megmaradjon, ez általában jóval kisebb lelki és fizikai megterheléssel jár, mint a masztektómia, vagyis a teljes mell-eltávolítás.

Mi történik a daganattal?

Azonban nem minden esetben sikerül az orvosoknak az egész daganatot kimetszeni. Ez a műtéten átesettek közel 25-40 százalékát érinti.

Egy új módszer azonban nagymértékben megkönnyítheti a szakorvosok munkáját, és csökkentheti azon hölgyek számát, akiknél egy második operációra is szükség van. Jelenleg ugyanis a műtét utáni szövetvizsgálat általában néhány napot, sőt hetet is igénybe vehet.

Hogyan vesznek mintát a daganatból?

Ilyenkor a kimetszett szövetből mintát készítenek, melyet megfestenek és elemeznek. Amennyiben a minta felületén daganatos sejteket találnak, az arra utal, hogy az orvosok "átvágták" a tumort, vagyis annak egy része a beteg szervezetében maradt. A fotoakusztikus leképezésnek nevezett technológia azonban sokkal gyorsabb és pontosabb, mint a hagyományos vizsgálati eljárások.

A fotoakusztikus eljárás megkönnyíti a sebészek munkáját A fotoakusztikus eljárás megkönnyíti a sebészek munkáját Forrás: EgészségKalauz

A Washington University School of Medicine és a California Institute of Technology (Caltech) szakemberei kifejlesztettek egy olyan mikroszkópot, mely a már ismert fotoakusztikus hatást alkalmazza a gyakorlatban.

Amikor egy megfelelő hullámhosszú fénysugár nekiütközik egy molekulának, az az energia egy részét elnyeli, majd "vibrálni" kezd, és a vibrálás során ultrahang-hullámok jönnek létre. Ezek a hanghullámok mérhetőek, és a segítségükkel képeket is alkothatunk. Tulajdonképpen minden molekulánál lehet ezt a módszert alkalmazni, csak meg kell találni a megfelelő fénysugarat.

Hol kezdődik az egészséges szövet, és hol a beteg?

Lihong Wang, a Caltech egészségügyi mérnöke, a kutatás egyik vezetője és társai úgy találták, hogy az egészséges és a daganatos szövetek között jól mérhető sejtszintű különbségek vannak (például a sejtek sűrűbben helyezkednek el a rákos szövetben), ezt pedig a fotoakusztikus mikroszkóppal könnyen észlelni és elemezni is lehet.

Vagyis az új eljárásnak köszönhetően anélkül tudják meghatározni, hogy hol van az egészséges és a beteg szövet határa, hogy a szövetből vett mintát megfestenék, illetve egyéb módon előkészítenék.

A rosszindulatú daganatok gyakorlatilag ismeretlenek voltak az antik világban. Vajon miért? Kattintson!

Bár az elsődleges vizsgálatoknál csak a mell daganataira koncentráltak, a szakemberek szerint a módszert bármilyen más tumoros betegségnél alkalmazni lehet. A kutatás folytatásaként Wang és társai szeretnék minél jobban lecsökkenteni azt az időt, mely alatt a mikroszkóp kielemez egy-egy mintát.

Mikor lesz elérhető a fotoakusztikus képalkotás?

Jelenleg ez nagyjából 3 órát vesz igénybe (a "hagyományos" eljárással közel 7 órára van szükség azonos eredmény eléréséhez), de Wang szerint ez az időtartam 10 percre csökkenthető, például úgy, hogy nem egy fénysugarat irányítanak a mintákra, hanem többet.

"Az eszköz nem érinti közvetlenül a beteget, így biztonságos és gyors diagnózist adhat, ami jelentős mértékben megkönnyítheti a sebészek munkáját" - mondta. "Ha minden a terveink szerint alakul, a fotoakusztikus képalkotás már néhány éven belül elérhető lesz a műtőkben, és a szakorvosok perceken belül ellenőrizni tudják, hogy a teljes daganatot eltávolították-e."

A kutatás eredményeiről a Science Advances című szaklapban számoltak be.

Forrás: EgészségKalauz