Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Az emlőrák kezelése

mellrák, emlőrák

A megfelelő kezelés kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell venni. A biopsziával (vékonytű vagy vastagtű biopszia) nyert minták segítségével meghatározható, hogy a rákos sejtek rendelkeznek-e ösztrogén- és/vagy progeszteronreceptorokkal.

A kezelés általában a beteg állapotának teljes értékelése után kezdődik, mivel a különböző típusú emlőrákok más-más kezelést igényelnek. Az orvosi vizsgálat során meg kell állapítani, hogy a daganat átterjedt-e a hónalji vagy kulcscsont környéki nyirokcsomókra, vagy a test egyéb részére.

A legmegfelelőbb kezelés kiválasztásakor azt is figyelembe kell venni, hogy mekkora a daganat mérete és milyen gyorsan növekszik.

Kezelési lehetőségek

Sebészeti kezelés esetén eltávolíthatják a daganatot vagy az egész emlőt, alkalmazhatnak sugárkezelést, kiegészítő kezelésként pedig hormonterápiát vagy kemoterápiát (gyógyszeres kezelés).

Sebészet

Műtéti kezelés során eltávolíthatják az egész emlőt (masztektomia) vagy csak a daganatot és a környező egészséges szövet egy részét (lumpektomia). A lumpektomia az emlőmegtartó műtéti eljárások egyike. Az emlőmegtartó műtétek közé tartozik a részleges masztektomia, mely során több egészséges szövetet távolítanak el; illetve a szegmentális masztektomia, amikor az emlő negyedrészét távolítják el.

Emlőmegtartó műtét

Több vizsgálat igazolta, hogy korai emlőrák esetén a lumpektomia (a daganat eltávolítása) sugárterápiával kiegészítve körülbelül azonos gyógyulási arányt eredményez, mint a masztektomia (az egész emlő eltávolítása), de a sugárterápiával kiegészített lumpektomia esetén kicsit nagyobb az esélye a sugárzás okozta daganat kialakulásának. A nyirokcsomók eltávolításával járó emlőmegtartó műtét sugárkezeléssel kiegészítve a korai emlőrák legáltalánosabb kezelési eljárása. A cél a rákos sejtek eltávolítása, mielőtt azok szétszóródnak a test más részeibe.

Nyirokcsomók és nyiroködéma

Ha a daganat 1 cm-nél nagyobb, a sebész javasolhatja a hónalji nyirokcsomók eltávolítását, egyébként meg fogják hagyni a nyirokcsomókat.

A hónalji nyirokcsomók eltávolításának kellemetlen mellékhatása lehet a nyiroködéma, ami a kar duzzadását, megdagadását jelenti, és a nyirok (színtelen vagy világossárga testfolyadék) elvezetésének akadályozottsága okozza. A hónalji nyirokcsomók sugárkezelése ugyancsak okozhat ilyen panaszt. A nyirokcsomók meghagyása viszont fokozza annak veszélyét, hogy a rákos sejtek később megjelennek bennük. A nyirokcsomók eltávolítása nem befolyásolja hátrányosan az immunrendszer működését.

Masztektomia

A masztektomia a teljes emlőszövet, mellbimbó, bimbóudvar eltávolítását jelenti, csak az izomzatot hagyva a mellkason. A radikális masztektomia, ami ma már nagyon ritkán fordul elő, teljes masztektomia a hónalji nyirokcsomók és az érintett emlővel határos izmok eltávolításával.

Masztektomiát főleg nagyobb daganatok kezelésekor alkalmaznak, vagy ha kis mellben nagy daganat található, vagy az emlőn belül szétterjedt daganat esetén, illetve bizonyos esetekben, amikor a daganat érinti a mellbimbót vagy a bőrt

Tudta, hogy nem mindegy, milyen a mammográf gép? Itt a legjobbat kapja, jelentkezzen be!

Masztektomia vagy emlőmegtartó műtét

A masztektomia sebészeti eljárása és az emlőmegtartó műtét nagyjából hasonló arányban sikeres. Sebésze vagy kezelőorvosa segíteni fog annak eldöntésében, hogy az Ön számára melyik eljárás megfelelő. Masztektomiát követően sok nő választja az emlőrekonstrukciót.

Emlőrekonstrukció

Az emlőrekonstrukciónak több módja van, nem mindegyik megfelelő minden nő számára. Esetenként protézist alkalmaznak, amit kiegészíthet a bőr fokozatos nyúlását biztosító szöveti expander, ami nagyobb bőrfelületet tesz elérhetővé a rekonstrukció számára. Protézist leggyakrabban kis mell rekonstrukciója esetén alkalmaznak. Nagyobb emlő esetén a rekonstrukció megoldható az egészséges mellből vett szövet segítségével, vagy a hátból származó bőr- és zsírszövet felhasználásával. Esetenként hasi bőr- és zsírszövet is alkalmazható az emlő helyreállításához.

Sugárkezelés

A sugárterápia nagy dózisú sugárzást használ a ráksejtek végleges elpusztítására, általában a sebészeti beavatkozás után. A kezelést kórházban végzi szakképzett sugárterápiás személyzet. Előzetesen bejelölhetik a bőrön a helyet, ahová a sugárzást irányítani kell.

Az emlőmegtartó műtét után végzett sugárkezelés általában csökkenti annak a veszélyét, hogy ugyanabban az emlőben ismét rákos elváltozás alakuljon ki. Kezelőorvosa vagy sebésze tanácsot fog adni abban, hogy az Ön esetében hasznos-e a sugárkezelés.

A sugárkezelés alatt fáradtság jelentkezhet, illetve a kezelés második felében az emlő bőre napbarnítottnak tűnhet. A bordák törékennyé válása miatt előfordulhatnak törések, de ez kevesebb, mint 2%-át érinti a sugárkezelt nőknek. A sugárkezelés nem okoz hajhullást.

Kemoterápia és hormonkezelés

Műtétet követően kiegészítő gyógymódként alkalmazható hormonkezelés és kemoterápia, mely a legtöbb esetben késlelteti a rák kiújulását és meghosszabbítja a túlélést. Általában előrehaladott állapotú daganat esetében alkalmazzák.

Több, mint 50 gyógyszer alkalmazható a kemoterápia során, melyek elpusztítják azokat a rákos sejteket, melyek a műtét vagy a sugárkezelés hatását túlélték. Ezeket a gyógyszereket kombinációban alkalmazzák a legjobb daganatellenes hatás és a legkevesebb mellékhatás érdekében. A kemoterápia alkalmazható injekció, tabletta vagy infúzió formájában, a hatóanyagtól függően, időtartama általában 3 hónap és 1 év közötti.

A kemoterápiának lehetnek rövid és hosszú távú mellékhatásai, mint a hajhullás, hányinger, hányás (ami gyógyszerekkel csökkenthető), fáradtság.

Hormonkezelés

Hormonkezelés során olyan gyógyszereket alkalmaznak, melyek megváltoztatják a hormonok működését, vagy eltávolítják a hormontermelő szerveket, például a petefészket. Az orvos megvizsgálja a daganat típusát, érzékeny-e hormonokra, ami azt jelenti, hogy a növekedéséhez a kétféle női nemi hormonra van szüksége: progeszteronra és ösztrogénre. A gyógyszerek gátolják ezeknek a hormonoknak a hatását, ezáltal nem tudják a daganat növekedését segíteni. A hormonkezelés szempontjából csak a hormonpozitív daganat vehető számításba.

2020 a Női Egészség Éve! Menjen el kivizsgálásra ön is - az egészségünk a legnagyobb kincsünk! A szűrésekkel most nyerhet is, a részletekért kattintson ide!

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához