Ezeket látta már?

Új terápiás lehetőség előtt: vírusokkal a daganatok ellen?

Jól reagálhatnak a gyermekkori agydaganatok a kanyaróvírusra! A kanyaróvírus egyik módosított formája terápiás lehetőséggé válhat az egyik fajta gyermekkori agydaganat kezelésében – derült ki egy új kutatásból.

A medulloblasztóma elnevezésű daganat a gyermekkori agytumorok körülbelül 20 százalékát adja. A kezelés műtétből, sugárkezelésből és kemoterápiából áll, ez az ötéves túlélést 70 százalékra emelheti, azonban a betegség számos esetben halállal végződik.

"Sürgős szükség van az olyan alternatív terápiás megközelítések kidolgozására, amelyek hatékonyabban működnek és kevesebb toxikus mellékhatással rendelkeznek" – mondta el egy sajtóközleményben Dr. Corey Raffel, az ohiói Columbusban található Nationwide Children’s Hospital idegsebészetének vezetője, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók már korábban is használtak kanyaróvírus-törzseket különböző daganatok elpusztításához. Most fény derült arra, hogy a vírus egyik módosított formája képes laboratóriumi körülmények között elpusztítani a daganatos agysejteket. Ez olyan egérkísérletekben is működött, ahol az egerekben az emberi medulloblasztómához hasonló agytumort hoztak létre. További kutatásokra van azonban szükség, mielőtt a módszert embereken is elkezdhetik kipróbálni.

A cikk a Neuro-Oncology folyóirat május 21-i online számában olvasható.

Forrás: Medipress