Ezeket látta már?

Idővel rosszindulatúvá is válhat: 5 tünet, ami végbélpolipra utal

végbélpolip, rák, tumor, tünet, jel, hasfájás

Sebész orvos mondja el, hogy milyen tünetek esetén érdemes végbélpolipra gyanakodni.

Fontos, hogy a megfelelő beavatkozásra még időben sor kerüljön- és nemcsak a panaszok miatt, hanem azért is, mert rossz esetben akár rosszindulatú daganattá válhat. Hogy milyen tünetek esetén érdemes végbélpolipra gyanakodni, arról dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt.

Kitüremkedés a végbél üregében

A végbélpolip a vastagbél utolsó részében, a végbél nyálkahártyáján kialakult kinövés. Méretét tekintve elég változatos képet mutatnak, léteznek igen aprók és nagyra növő polipok is, kocsányon lógóak, laposan a falon fekvők, létrejöhetnek csoportosan és magukban is. Általában az 50-60 év feletti férfiaknál fordul elő, ám megjelenhet a fiatalabb korosztály tagjainál is. Kialakulásának pontos oka nem ismert, ám nagyobb kockázati tényezőnek számít a genetikai hajlam mellett a helytelen, mozgásszegény életmód, dohányzás, rostszegény táplálkozás.

A végbélpolip tünetei

Kis méretnél a legtöbb esetben tünetszegény, de ha panaszokat produkál, ezek a leggyakoribbak:

  • Végbél vérzés akár látható, vagy csak laboratóriumban kimutatható
  • Hasfájás
  • Megváltozik a székürítés, váltakozóan hasmenés-székrekedés jelentkezik
  • Nyákos széklet ürítése
  • Igen ritkán, elhanyagolt esetben bélelzáródás

Rosszindulatúvá is fajulhat

A végbélpolip általában jóindulatú, ám a nagyobb és mirigy eredetű vastagbél polipok (polip-adenoma) rosszindulatúvá válhatnak. Sajnos elsőre nem lehet kideríteni, vajon jó-vagy rosszindulatú elváltozással van-e dolgunk, arra csakis a daganat eltávolítása után lehet választ kapni, éppen ezért minden polipot ki kell metszeni. A szövettani vizsgálat során állapítják meg a daganat típusát.

Ezért fontos idejében orvoshoz venni, szűréseken részt venni

Mivel nem lehet tudni, hogy jó-vagy rosszindulatú daganattal áll szemben, fontos, hogy minél korábban menjen orvoshoz tüneteivel, főleg azért, mert egy jóindulatú elváltozás is idővel átalakulhat “elrákosodhat”.

Fontos tudni, hogy nem csak akkor kell szakemberhez menni, ha az említett panaszokkal küzd, hanem akkor is, ha tünetmentes, de:

  • Családjában többször előfordult már vastagbél polip/daganat
  • Önnél is alakult már ki polip, bár azt már eltávolították

Eltávolították a polipot, hogyan tovább?

Ha valakinél polip alakult ki és azt eltávolították, utána az érintettnek rendszeres kontrollon kell részt vennie, mivel az elváltozás sajnos újra megjelenhet. Hogy pontosan milyen időközönként kell a szűrésen járni, az változó, ugyanis függ többek között a kioperált polipok számától, nagyságától, rosszindulatúságától- mondja dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze.

A végbélpolip szűrése, diagnózisa, kezelése

A végbélpolipok olykor kitapinthatók, ám általában végbéltükrözés (rektoszkópia) vagy az egész vastagbél vizsgálata (kolonoszkópia) útján fedezik fel. A polipok gyakran az egész vastagbélben előfordulhatnak. Amennyiben a polip típusa és elhelyezkedése lehetővé teszi, ezzel egy időben el is távolítják. Szerencsére csupán a nagy polipok esetén van szükség hasi műtétre.

Legtöbbször a polip, ill. polipok eltávolítása elegendő a gyógyuláshoz, ám ha, rosszindulatú az elváltozás, úgy további, sebészeti, onkológiai terápia szükséges.

Mi okozhat vastagbélpolipot?

A vastagbél polipok keletkezésének oka nem ismeretes. Egyes vélemények szerint hozzájárulhatnak életmódi tényezők, mint pl. a nagy mennyiségű, magas zsírtartalmú étkezés, vörös húsok fokozottabb fogyasztása, kevés étkezési rost, több alkohol fogyasztása. Genetikai tényezők is szerepet játszanak, mint pl. a vastagbél polip, vagy a vastagbélrák családi halmozódása.

Az ún. familiáris polyposis esetén a vastagbélen szinte százával jelennek meg a kisméretű polipok, a bél felszíne kárpithoz hasonló látványt nyújt. Az érintett család sok tagja szenvedhet e betegségben, és nagy a kockázat arra, hogy ebből vastagbélrák fejlődjön ki. Éppen ezért célszerű, hogy polipok esetén gyakoribb legyen a vastagbél vizsgálata, és a polipos növedékek szakaszát műtéti úton eltávolítsák. A kezeletlen familiáris polyposis esetei 40 év felett nem ritkán fordulhatnak malignussá, tehát daganatos elfajulás következik be.

Szakértői becslések szerint a vastagbél-adenomák középkorú, és annál idősebb egyéneken mintegy 20%-ban fordulnak elő, beleértve azt is, hogy a speciális genetikai profilnál, valamint akiben nagyméterű polip fejlődött ki, ott gyakoribb a vastagbélrák előfordulása.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véres széklet oka: ezek a vastagbélrák leggyakoribb korai jelei

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: Trombózisközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához