Ezeket látta már?

Véres széklet: ebből tudni, ha vastagbélrák, végbélrák tünete

véres széklet vastagbélrák daganat végbélrák

A vastagbélráknak, végbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei, általánosságban azonban beszélhetünk gyakori jelekről.

Véres széklet esetén azonnal érdemes orvoshoz fordulni!

A véres vagy nyálkás széklet főbb jellemzői

A székletben látható élénkpiros vér azt jelzi, hogy a vérzés a vastagbél utolsó szakaszából (rektum) vagy a végbélnyílás (ánusz) környékéről származik. A vér ilyenkor friss, vagyis nem töltött hosszabb időt a tápcsatornában, nem ment át az emésztés szakaszain, nem keveredett el a béltartalommal, ezért nem is színeződött el.

A fekete széklet arra utal, hogy a vérzés az emésztőrendszer felsőbb szakaszában – a nyelőcsőben, a gyomorban vagy a vékonybélben – található, és a vér átment az emésztési folyamatokon. Egyes esetekben bizonyos élelmiszerek és italok fogyasztása – például a hurka, nyers hús, áfonya, spenót, vörösbor –, valamint a hasmenés ellen bevett széntabletta is megfeketítheti a székletet.

A véres, nyálkás hasmenés okozója lehet gyulladásos bélbetegség, bakteriális fertőzés, ételallergia- vagy érzékenység, de akár daganat miatt létrejött bélelzáródás is.

Miben térnek el leginkább a végbélrák és a vastagbélrák tünetei?

Miben különböznek a vastagbélrák korai és előrehaladottabb stádiumainak tünetei? Korai stádiumban, amikor a vastagbélrák még épp csak elkezdett kialakulni, a daganat rendszerint még semmilyen tünetet nem okoz. Később, ahogy a vastagbélrák növekedésnek és terjedésnek indul, számos különféle tünet jelenhet meg. A tünetek típusa döntően attól függ, hogy a vastagbélrák a bél mely pontján alakult ki.

Ezek a vastagbélrák leggyakoribb, korán jelentkező tünetei

1. Véres széklet

A véres széklet oka lehet az, ha a tumor vérezni kezd. A vérzés általában nem folyamatos, és a vastagbélrák korai állapotában nem is nagymértékű, ezért nem is mindig észrevehető. Jól látható és könnyen észrevehető jel viszont, amikor a széklet színe kifejezetten sötétté válik a vele elkeveredő vér miatt.

A vastagbélrák egy másik, szintén korai tünete lehet a vérszegénység, amely a tumor folyamatos vérzése következtében alakulhat ki. A kismértékű, de rendszeres vérveszteséget idővel komoly fáradtság, gyengeségérzet és sápadtság kísérheti.

2. Nyálkás széklet

A széklettel együtt nyákos váladék is ürülhet. Ez szintén nem mindig feltűnő, de ha jelentős és tartós változást tapasztalunk a székletünk állagában, érdemes orvoshoz fordulnunk.

3. A székletürítési szokásaink tartós megváltozása

A vastagbélrák további, szintén korai tünete lehet, ha a szokásosnál ritkábban vagy épp gyakrabban kell vécére mennünk. Székrekedés és hasmenés tehát egyaránt előfordulhat.

4. Egyéb emésztési tünetek

Hasi fájdalmaink is lehetnek, ezen kívül enyhe teltségérzet maradhat vissza a székletürítést követően.

Az előrehaladottabb vastagbélrák tünetei

A vastagbélrák előrehaladásával párhuzamosan a tünetek rosszabbodhatnak és az alábbi panaszok jelentkezhetnek:

  • a tumor fokozódó vérzése miatt egyre véresebb, illetve egyre nyálkásabb lesz a széklet
  • gyakoribbá és súlyosabbá válhat a hasmenés, állandósulhat a székrekedés
  • fokozódó hasi fájdalmak, állandósult teltségérzet székletürítést követően
  • általános rossz közérzet, fáradtság, testsúlycsökkenés

Ha a vastagbélrák immár fokozott növekedésnek indult és nagy kiterjedést ért el, el is zárhatja a bél egy szakaszát. A vastagbélrák tüneteként ilyenkor erős hasfájás léphet fel, más panaszokkal, például hányással együtt.

Előrehaladott vastagbélráknál néha előfordulhat, hogy a daganat átlyukasztja a bélfalat (perforálódik). A széklet ilyenkor a hasüregbe kerülhet, ami súlyos fájdalommal jár.

Ha a vastagbélrák a szervezet egyéb pontjaira is átterjedt (vagyis áttétet adott), akkor további tünetek jelentkezhetnek. Ezek jellege attól függ, hogy az áttét melyik szervet érinti.

A végbélrák tünetei

Végbél alatt a végbélnyílástól számított 15-20 centiméteres szakaszt, végbélrák alatt pedig az itt megjelenő rosszindulatú daganatot értjük. Bár a végbélrák tünetei alapvetően hasonlóak a vastagbélrák tüneteihez, adódhat néhány különbség.

A végbélrák "idegentest-érzést", illetve folyamatosan jelenlévő székelési ingert válthat ki. Ennek következtében azonban általában korábban fel is ismerik, mint a vastagbélrákot.

A vérzés itt is jellemző tünet, de a vastagbélrákkal szemben - ahol a székletvér sötét, illetve feketés színű - a végbélráknál inkább élénkpiros a vér színe. Ennek oka, hogy a vér ilyenkor nem a bél felsőbb, hanem a legalsó szakaszából származik, így még friss és nem sötétedett be. A vérzés emiatt ránézésre nem is igazán különíthető el az aranyér által okozott, ugyancsak élénkpiros színű vérzéstől.

A két betegséget emiatt - legalábbis a kezdeti tünetek szintjén - nem a vérzés, hanem jellemzően a fájdalomérzet megjelenése alapján lehet megkülönböztetni: míg a végbélrák rendszerint fájdalmatlan, addig az aranyér a legtöbbször fájdalommal jár együtt.

Utalhatnak-e más betegségre a fenti tünetek?

A fentebb felsorolt tüneteket nemcsak a vastagbélrák vagy a végbélrák, hanem számos más betegség - például a fekélyes vastagbélgyulladás - is kiválthatja.

Vérzést a már említett aranyér is okozhat, és sokkal gyakrabban, mint a vastagbélrák, vagy a végbélrák. Az aranyér és a vastagbélrák által okozott vérzést a vér színe különbözteti meg: aranyér jelenlétekor a vér nem sötét, hanem sokkal inkább világos pirosas színű (hasonlóan a végbélráknál előforduló vérzéshez).

Azonban a sötétebb színű vér sem feltétlenül a vastagbélrák tünete. Ezt ugyanis okozhatja például egy vérző gyomorfekély is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A vastagbélrák tünetei: itt vannak az intő jelek, amelyek daganatra utalhatnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vastagbélrák

Forrás: daganatok.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához