Ezeket látta már?

Gyakran vérző fogíny, romló fogak: így növelhetik a daganat esélyét

Vérző, érzékeny fogíny romló fogak daganat

Korábbi vizsgálatokból már kiderült, hogy a szájüreg, a fogak és az íny egészsége az egész szervezetünkre hatással van.

A fog- és ínyproblémák akár 75 százalékkal is megnövelhetik a májdaganat kialakulásának kockázatát – derítette ki egy kutatás.

Májdaganat és ínybetegségek

A legújabb kutatás most azt tűzte ki célul, hogy megállapítsák, van-e valamilyen összefüggés az elhanyagolt szájüreg és az emésztőrendszert érintő daganatok között. Ezek a daganattípusok - tehát a nyelőcsövet, a gyomrot, a bélrendszert, a májat, a hasnyálmirigyet vagy az epevezetéket megtámadó daganatok - egyre több embert érintenek, a diagnosztizált esetek száma folyamatosan nő.

A kutatásban összesen közel 476 000, 40 és 69 év közötti felnőtt adatait elemezték, melyeket az UK Biobank elnevezésű nagyszabású projektben gyűjtöttek össze 2006 és 2010 között. A vizsgálatból kizárták azokat, akik nem szolgáltattak elegendő információt a szájüregük egészségéről, vagy akiknél az adatfelvétel előtt már diagnosztizáltak valamilyen daganatos betegséget. Összesen 4069 embernél állapítottak meg a vizsgálat 6 éve alatt emésztőrendszert érintő rákot. Ezen betegek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elhanyagolja a szájhigiéniát, a szájüregének egészsége rossznak tekinthető. A rossz szájüregi egészséget úgy határozták meg, hogy az érintettre jellemző a fájdalmas, érzékeny vagy vérző íny, illetve a laza fogazat.

A szakemberek azt is megállapították, hogy a rossz szájüregi egészséggel élőkre jellemzőbb volt a túlsúly, gyakoribb volt közöttük a nő, és általában az alacsonyabb szocio-gazdasági osztályokba tartoztak, vagyis rosszabb anyagi körülmények között éltek.

Mi állhat a háttérben?

Bár a rossz fogak és a beteg íny összességében nem növelte az emésztőrendszeri daganatok kialakulásának rizikóját, a külön-külön szerveket megvizsgálva egyértelművé vált, hogy ezek a problémák hozzájárulhatnak a májat, az epehólyagot vagy az epevezetéket érintő daganatok kockázatának növekedéséhez. A leggyakoribb, a hepatocelluláris (májsejt-) karcinóma rizikója 75 százalékkal nőtt.

Haydée W. T. Jordao, a kutatás vezető szerzője szerint bár az összefüggés egyértelmű, azt nem tudják megmondani, pontosan mi áll ennek a hátterében. Az egyik lehetséges magyarázat szerint az emberi szervezet mikrobiomja – vagyis a szervezetünkben található mikrobák, baktériumok összessége – lehet a kulcs, a máj ugyanis ezek kiszűrésében is nagy szerepet játszik. A különböző májbetegségek, mint a cirrózis vagy a hepatitisz negatívan befolyásolhatják a máj ezen képességét, így a baktériumok további károkat okozhatnak.

A kutatás eredményeiről a United European Gastroenterology Journal című szaklapban számoltak be.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 dolog, amit tudnia kell a pajzsmirigy göbökről

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fogfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához