Ezeket látta már?

Férfisors: a magasabbak nagyobb veszélyben?

2010.11.02. Módosítva: 2015.11.04.

Amerikai kutatók összefüggést fedeztek fel a testhossz és a hererák kialakulása között. Megállapították, hogy minél magasabb valaki, annál nagyobb a betegség kialakulásának kockázata.

Több mint 10 000 férfit vizsgáltak meg és kiderült, hogy az átlag testmagasság feletti minden 5 cm 13%-kal növeli a hererák kialakulásának valószínűségét. Az eredmény még a kutatókat is meglepte, de ezt támasztja alá 13 különböző tanulmány áttekintése is az elmúlt évtizedből.

Férfisors: a magasabbak nagyobb veszélyben?

Dr. Michael Blaise Cook és munkatársai megvizsgálták a testsúly és a rák kapcsolatát is, de itt nem lehetett összefüggést találni. Az eredményeket kommentálta a brit Rákkutató információs igazgatója is.

Sara Hiom szerint a magas férfiaknak nem kell aggódniuk, mert minden 100 hereelváltozásból csak 4 bizonyul daganatnak, és ez a ráktípus az egyik legjobban kezelhető. De természetesen ez nem csökkentheti az önvizsgálat jelentőségét, mert bármilyen súly vagy méretbeli változás tapasztalható a heréken, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Különösen igaz ez a 35 év alatti korosztályra, mert az ő körükben a leggyakoribb a hererák előfordulása.

Forrás: Medipress