Ezeket látta már?

Alhasi fájdalom, hasmenés: ilyen, tünetekkel jár, ha Crohn-betegség okozza

bélgyulladás, fájdalom, hasfájás

Ha az alhasi fájdalom mellett ezeket a tüneteket okozhatja a Crohn-betegség.

A fájdalom a bélrendszer krónikus gyulladásos betegségére is utalhat, amely elsősorban a vékonybél és vastagbél gyulladásával jár, de a tápcsatorna bármely szakaszát érintheti a szájtól a végbélig.

A Crohn-betegség tüneteiről és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A Crohn-betegség okai

Kialakulásának pontos oka nem ismert, összetett etiológiájú megbetegedés. Genetikai és immunológiai tényezők, környezeti faktorok, valamint bizonyos mikrobiológiai eltérések játszanak szerepet kialakulásában.

Milyen tünetek kapcsán gondoljunk rá?

A Crohn-betegség tünetei lehetnek enyhébbek vagy súlyosabbak. Kórlefolyása általában hullámzó, nyugvó fázisok és fellángolásokkal járó időszakok váltogathatják egymást.

Az alábbi tünetek előfordulása kapcsán érdemes gondolni rá:

 1. hasmenés
 2. hasi fájdalom, leginkább jobb alhasi régióban
 3. láz, hőemelkedés
 4. fáradtság
 5. fogyás
 6. felszívódási zavar
 7. sipolyok, tályogok

A gyomor-és bélrendszeren kívüli tünetek is utalhatnak Crohn-betegségre:

 1. ízületi betegségek,
 2. szemgyulladás,
 3. bőrbetegségek,
 4. epe- és vesekövek
 5. májbetegség

A kivizsgálás menete

A vérvizsgálat, hasi ultrahang mellett a pontos diagnózis felállításához endoszkópos és egyéb képalkotó vizsgálat elvégzése is szükséges. A vastagbéltükrözés során egy flexibilis eszközzel az egész vastagbél és a vékonybél utolsó szakaszának vizsgálata történik, szövettani vizsgálatra mintavétel is történik. A CT vagy MR vizsgálat során a vékonybél kontrasztanyagos feltöltésével a betegség kiterjedése, a meglévő szűkületek és sipolyok diagnosztizálhatók.

A Crohn-betegség kezelése

A Crohn-betegség egy krónikus, élethosszig tartó betegség, mely rendszeres gasztroenterológiai gondozást igényel. Elsősorban gyógyszeres kezelés és étrendi megfontolások szükségesek a gyulladás csökkentése és a tünetmentesség elérése érdekében. Bizonyos esetekben műtéti beavatkozás elkerülhetetlen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől puffadok? Ilyen, amikor betegség okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kolonoszkópia

Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához