Ezeket látta már?

Alkohol ellen eper: hatásos védelem a gyomornak?

2011.11.03. Módosítva: 2015.11.04.

Európai kutatók patkánykísérletben kimutatták, hogy az eper fogyasztása csökkenti az alkohol a gyomor nyálkahártyájára gyakorolt káros hatását. A PLOS One folyóiratban megjelent kutatás eredményei hozzájárulhatnak a gyomorfekély kezelésének fejlesztéséhez.

Az olasz, szerb és spanyol szakértőkből álló nemzetközi kutatócsoport megerősítette az eper védőhatását az emlősök alkohol által károsított gyomrában. A kísérletben a kutatók etil-alkoholt adtak a kísérleti patkányoknak, és azt tapasztalták, hogy azokban az egyedekben, amelyek előtte epret fogyasztottak, a gyomor nyálkahártyája kisebb mértékben károsodott.

Alkohol ellen eper: hatásos védelem a gyomornak?

A tanulmány társszerzője, Sara Tulipani elmondta, hogy az eper pozitív hatása nemcsak a gyümölcs antioxidáns tulajdonságával és fenol-típusú vegyületek magas szintjével magyarázható, hanem azzal is, hogy kiváltja a szervezet antioxidáns védelmi mechanizmusát és enzimeit. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az eperben gazdag étrend pozitív hatással lehet a szabadgyökök termelődésével összefüggő gyomorbetegségek megelőzésében. A gyümölcs emberben lelassíthatja a gyomorfekély kialakulását.

A gyomorhurut, vagyis a gyomor nyálkahártyájának gyulladása az alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe, de a rendellenességet vírusfertőzés, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. aszpirin) vagy a Helicobacter pylori baktérium ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatják.

Maurizio Battino, a kutatás olaszországi koordinátora elmondta, hogy az eper fogyasztása ilyen esetekben a behatás alatt vagy után csökkentheti a gyomor nyálkahártyájának károsodását. A kísérlet során kimutatták, hogy a gyomor fekélyesedése azokban az alkohollal itatott patkányokban volt kisebb, amelyek testsúlykilogrammonként 40 milligramm/nap eperkivonatot fogyasztottak. Mivel a gyomorfekély ellen kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, az eperben található vegyületek áttörést jelenthetnek az ilyen jellegű betegségek kezelésében.

(Tehát az eper, amennyiben beigazolódnak a hatások klinikai körülmények között is, ún. gasztroprotektív hatású, azaz fentiek alapján védi a gyomonyálkahártyát. A szerk.)

Forrás: Medipress