Alkohol ellen eper: hatásos védelem a gyomornak?

Betegségek
2011. november 03. 10:31
Módosítva: 2015. november 04. 13:49

Európai kutatók patkánykísérletben kimutatták, hogy az eper fogyasztása csökkenti az alkohol a gyomor nyálkahártyájára gyakorolt káros hatását. A PLOS One folyóiratban megjelent kutatás eredményei hozzájárulhatnak a gyomorfekély kezelésének fejlesztéséhez.

Az olasz, szerb és spanyol szakértőkből álló nemzetközi kutatócsoport megerősítette az eper védőhatását az emlősök alkohol által károsított gyomrában. A kísérletben a kutatók etil-alkoholt adtak a kísérleti patkányoknak, és azt tapasztalták, hogy azokban az egyedekben, amelyek előtte epret fogyasztottak, a gyomor nyálkahártyája kisebb mértékben károsodott.

Alkohol ellen eper: hatásos védelem a gyomornak?

Alkohol ellen eper: hatásos védelem a gyomornak?

Forrás: Medipress


A tanulmány társszerzője, Sara Tulipani elmondta, hogy az eper pozitív hatása nemcsak a gyümölcs antioxidáns tulajdonságával és fenol-típusú vegyületek magas szintjével magyarázható, hanem azzal is, hogy kiváltja a szervezet antioxidáns védelmi mechanizmusát és enzimeit. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az eperben gazdag étrend pozitív hatással lehet a szabadgyökök termelődésével összefüggő gyomorbetegségek megelőzésében. A gyümölcs emberben lelassíthatja a gyomorfekély kialakulását.

A gyomorhurut, vagyis a gyomor nyálkahártyájának gyulladása az alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe, de a rendellenességet vírusfertőzés, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. aszpirin) vagy a Helicobacter pylori baktérium ellen alkalmazott gyógyszerek is okozhatják.

Maurizio Battino, a kutatás olaszországi koordinátora elmondta, hogy az eper fogyasztása ilyen esetekben a behatás alatt vagy után csökkentheti a gyomor nyálkahártyájának károsodását. A kísérlet során kimutatták, hogy a gyomor fekélyesedése azokban az alkohollal itatott patkányokban volt kisebb, amelyek testsúlykilogrammonként 40 milligramm/nap eperkivonatot fogyasztottak. Mivel a gyomorfekély ellen kevés hatékony gyógyszer áll rendelkezésre, az eperben található vegyületek áttörést jelenthetnek az ilyen jellegű betegségek kezelésében.

(Tehát az eper, amennyiben beigazolódnak a hatások klinikai körülmények között is, ún. gasztroprotektív hatású, azaz fentiek alapján védi a gyomonyálkahártyát. A szerk.)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: Medipress
# gyomorbetegségek# Kutatás# terápia

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk