Ezeket látta már?

Autoimmun beteg? Nagy kockázatot vállal, ha elhanyagolja a vastagbélrákszűrést

autoimmun betegség, Crohn-betegség, vastagbélrák, daganat, rák, reuma

A daganatok kialakulása sok tényezőtől függ. A kutatók érdekes eredményre jutottak.

Az autoimmun betegségben szenvedők körében nagyobb a rákos megbetegedések kockázata. A szakemberek szorgalmazzák, hogy ezek a betegek rendszeresen vegyenek részt a rák korai felismerését szolgáló szűrővizsgálatokon.

Az autoimmun betegségre szedett gyógyszerek hatása

Az autoimmun betegségek jellemzője, hogy az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit idegen testnek érzékeli, és az elpusztításukra törekszik. Sok autoimmun beteget olyan készítményekkel kezelnek, amelyek gátolják az immunrendszer működését. A szervezet védekező rendszere emiatt képtelenné válik a tumorsejtek elleni hatásos küzdelemre, így a daganat kialakulásának kockázata emelkedik.

Ezzel szemben a gyulladásgátló szerek - amelyeket például ízületi gyulladások, reumatoid artritisz, stb. esetén kapnak - csökkentik a rákos betegségek esélyét. Az ilyen gyógyszereket szedőknél 30 százalékkal alacsonyabb a kockázata annak, hogy például vastagbélrákban megbetegszenek, mint a lakosság többi részénél.

Svéd kutatók vizsgálták az autoimmun betegségek és a rák összefüggését

A Kari Hemminki epidemiológus vezette kutatók a svéd ráknyilvántartásban szereplő adatokat elemezték. Az elemzések alapjául azok a betegek szolgáltak, akiket 1964 után autoimmun betegség miatt kezeltek és 2008-ig rák alakult ki náluk. A szakemberek az autoimmun betegségek összesen 33 és a daganatos betegségek 11 válfaját, beleértve a szájüregben, a nyelőcsőben, a májban, a gyomor- és emésztőrendszerben előforduló fajtákat vizsgálták.

Ezek a rákbetegség korai tünetei - 8 jel, amivel forduljon orvoshoz! Olvasson tovább!

A kutatók szerint például a vészes vérszegénységben szenvedőknél átlagosan négyszer magasabb a gyomorrák kockázata. A bélben jelentkező Crohn-betegségben vagy szisztémás lupusban (SLE) szenvedőknél a tudósok az emésztőrendszerben jelentkező rák több változatának magasabb kockázatát észlelték.

Forrás: MTI