Ezeket látta már?

Divertikulum a bélrendszerben

Közkeletű magyar neve nincs, a gyomor-bélrendszer bármely területén kialakuló zsákszerű kitüremkedések, leggyakrabban a vastagbélben fordulnak elő, számos kellemetlenség forrásai lehetnek.

Divertikulózis – divertikulitisz

Divertikulum a bélrendszerben

A két latin szó közötti különbség jelentős, míg az előbbi magára a jelenségre utal, tehát a kitüremkedések jelenlétére, a másik fogalom azok gyulladását jelenti.

Divertikulumok leggyakrabban a vastagbélen, annak ún, szigmabél szakaszán, tehát közvetlenül a végbél előtti részen alakulnak ki. Ahol a bélfal gyengébb, és egy verőér fúrja át a vastagbél izomrétegét, ott képződhet divertikulum. Görcsök esetén a vastagbélben lévő nyomás nő, egyre több divertikulum jöhet létre.

Méretük általában 2 mm – 2 cm, az életkor előrehaladtával válnak gyakrabbá, negyven év felett már jelentkeznek. (80-90 év körül már mindenkiben fellelhetőek).

Tünetek és kezelés

Maga a divertikulózis tünetmentes, szakértők szerint a bizonytalan eredetű hasi panaszok ennek tudhatóak be, pl. fájdalmas hasi görcsök, székletproblémák. Esetleg vérzés is létrejöhet, főként ha székletdarab szorul a divertikulumba. Ez okozhat a vérzés mellett gyulladást, fertőzést.

A kezelés lényege a bél görcsös állapotának megoldása, rostdús táplálékokkal, zöldség-, gyümölcs- és gabonafélékkel, étkezési korpával.

Gyulladásos állapot: a divertikulitisz

Ha a bélen lévő kitüremkedések begyulladnak, létrejön a divertikulitisz, és fertőzés is kialakulhat. 50 év felett az emiatt műtétre kerülő betegek nagyobb része férfi. Időskorban ez az arány megfordul.

Jellemző tünetek, diagnózis

A bal alhas területén jellemző fájdalom, nyomásérzékenység, láz. Ha az orvos tudja, hogy a betegnek van divertikulózisa (fentebb), akkor egyszerűbb a diagnózis. Egyébként pedig kontrasztanyagos rtg vizsgálattal állapítható meg, de a gyulladt területre ez veszélyt jelent, ezért későbbre halasztandó.

Mivel lehet összetéveszteni?

  • Vakbélgyulladás
  • Vastagbélrák
  • Petefészekrák
  • Tályog a bélben

Tályog a bélben

CT-vel, ultrahanggal, kolonoszkópiával (utóbbival rák esetén) állapítható meg a pontosabb diagnózis.

Milyen szövődménye lehet?

A divertikulitisz, a gyulladás más szerv felé adhat sipolyjáratot (főként a húgyhólyag felé, ez nőkben gyakoribb). Esetleg a vékonybél, nőkben a méh, hüvely, hasfal felé alakulhat ki sipoly, átjáró, mely fertőződhet. Kialakulhat tályog, befertőződik a hasüreg, hashártyagyulladás, bélelzáródás léphet fel.

A divertikulitisz kezelése

Enyhe formája otthon is kezelhető, pihenéssel, folyadékfogyasztással, diétával, antibiotikum-kezeléssel. Majd pépes, rostszegény étrend következik, és egy hónap után a rostokban gazdagabb diéta.

Súlyos tünetek esetén: az erős hasi fájdalom, láz, súlyos fertőzés jelei esetén kórházba kerül a beteg, infúzióban antibiotikumot és folyadékpótlást kap, a tünetek enyhüléséig nem fogyaszthat szilárd étrendet.

Ha nincsen javulás, műtét szükséges, ha a láz, nyomásérzékenység fokozódik. A betegek mintegy 20%-a kerül műtétre általában. Ha magas a szövődmény, fertőzés kockázata inkább elvégzik a műtétet, még ha nyilvánvaló tünet nem is áll fenn.

Azonnali műtét

Ha a bél kilyukad, perforál és hashártyagyulladás lép fel, azonnali műtétet kell végezni. A kérdéses bélszakaszt eltávolítják, ideiglenes kivarrást képeznek a hasfalra (kolosztóma), a bélvégeket későbbi műtéttel egyesítik, a hasfalat visszazárják.

Jelentős vérzés esetén a vérzésforrás felkutatása sürgős teendő, ha ez nem található meg, a vastagbél nagyobb részét eltávolítja a sebész.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához