Ezeket látta már?

Sokan ezzel tesszük tönkre a bélflóránk egészségét

bélflóra, mikroflóra, fertőzések, baktériumtörzsek, probiotikum,  antibiotikum

Fontos védelmi zónánk, a bélflóránk károsításával gyakran mi magunk ássuk alá az egészségünket.

Nemrég kiderült, hogy a belünkben van a második agyunk. Azt viszont már régóta tudjuk, hogy immunrendszerünk központja is itt van, a bélflóránk tehát egészségünk, betegségeknek való ellenállásunk letéteményese. Épsége, újjáépítése rendkívül fontos, nézzük, mivel rombolhatjuk le a belső védelmi vonalunkat.

Azt mindenki tudja, hogy kevésbé vagyunk védettek a fertőzésekkel szemben, ha nem működik megfelelően az immunrendszerünk. Abba viszont már ritkán gondolunk bele, hogy ehhez milyen nagy szükségünk van a velünk élő baktériumok segítségére.

Tájékozatlansága miatt az ember magának is sok kárt tud okozni – hívja fel a figyelmet dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője. – Jó példa erre, amikor indokolatlanul (nem orvosi rendelésre) szed valaki antibiotikumot. Az ilyen típusú gyógyszerek ugyanis nemcsak a betegséget kiváltó kórokozókat, hanem a jótékony "rokonokat" is pusztítják.

Védtelenné válunk bélflóra nélkül

Ha a kúra nem tart sokáig, a bélflóra pár nap alatt önmagától regenerálódik. Más a helyzet azonban, ha valaki hosszú ideig és többféle antibiotikumot kénytelen szedni, mert ezzel megbontja a bélflóra (és egyéb testtájai flórájának) normális összetételét. Olyan ez – mondja a szakember, mint az erdőnek a tarvágás. Vagyis a bélben tömegével semmisülnek meg baktériumcsoportok, amelynek következményeként a szervezet védtelenné válik.

Olyan fertőzéseket is megkap, amelyek miatt a hétköznapi állapotában nem betegedne meg. Példaként említette a szalmonellás tojást. Egészséges emberben százmillió fertőző szalmonella-baktérium szükséges a fertőzéshez, ez egyetlen tojásban nincs meg. Akinek a bélflórája hiányos, vagy a steril élelmiszer fogyasztása miatt immunrendszere nem készült fel ezeknek a kórokozóknak a kivédésére, az viszont megbetegedhet.

Bélflóránk egyedüli, akár az ujjlenyomat

Sokan tudják, hogy ha antibiotikum szedésére kényszerülnek, javasolt valamilyen probiotikum szedése is. Dr. Barcs István azonban azt is hozzátette, hogy nem szabad csak ettől várni a tartós védelmet. A bélflóra olyan, mint az ujjlenyomat, minden embernél egyedi, csak rá jellemző baktériumtörzsekből (a baktériumok "egyedei") áll össze. Ezek szervezetünk "saját népei".

A probiotikumok viszont az emberhez nem adaptálódott "átutazók", nem káros mikrobákat, baktériumokat tartalmaznak. Ezek átmenetileg ki tudják tölteni az antibiotikum-kúra miatt keletkezett űrt, de hosszú távon nem életképesek a szervezetben. Barcs István szavai szerint olyanok, mint a vendégmunkások: elvégzik hasznos feladatukat, aztán dolguk befejeztével távoznak.

Tudta, hogy bizonyos autoimmun betegségeket is probiotikumokkal gyógyítanak? Olvasson tovább!

Szokni kell a fertőzéseket

Sokan hiszik, hogy egészségük záloga az állandó fertőtlenítés, a steril környezet elérése. Nem sokan tudják, hogy ez nem feltétlenül jó, mert akik így élnek, azoknak a szervezete nem szokik hozzá a fertőződésekhez. Így történhet meg az, hogy azonnal megbetegednek, amint olyan helyre mennek (tömegközlekedés, munkahely, külföld), ahol a megszokottól eltérő mikroflórával találkoznak, mert nem alakul ki a megfelelő ellenálló képességük.

Nem tehet rosszabbat egy gondoskodni vágyó anya a gyermekével, mint hogy antibakteriális tusfürdővel fürdeti – figyelmeztet Barcs doktor. A folyamatos fertőtlenítés lemossa a bőrről a védelmet nyújtó baktériumréteget, s ezzel megnyitja az utat a fertőzések előtt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ételallergia és reflux is okozhat nyelőcsőgyulladást!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

torokfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához