Ezeket látta már?

Gyakori hasmenés és görcsös hasfájás: ez a bélbetegség is okozhatja

Crohn betegség IBD bélgyulladás hasmenés bélszükület sipoly

A tünetek az egész bélfalra kiterjedő gyulladásos folyamat eredményei is lehetnek.

Mi a Crohn betegség?

A Crohn betegség az egész életen át tartó gyulladásos bélbetegségek egyike, mely a colitis ulcerosával együtt alkotja az úgynevezett IBD (Inflammatory bowel disease) csoportot. A Crohn betegség esetén a bélfal valamennyi rétegére kiterjedő gyulladásos folyamat jellemző, mely során a bélnyálkahártyán mély fekélyek és sebek alakulnak ki.

Általában a betegség érinti a vékonybél utolsó és a vastagbél első szakaszát, azonban a tápcsatornában bárhol előfordulhat, legtöbbször a szájüregtől a végbélnyílásig terjedően. A gyulladásos folyamat nem állandó, váltakoznak a gyulladt területek és az ép bélszakaszok. A betegség súlyos esetben nagyon fájdalmas és életveszélyes szövődményekkel járhat, míg más esetekben enyhe lefolyást mutat. A Crohn betegségben fellángolások és nyugalmi periódusok váltakoznak, és a betegek különböző mértékben igényelnek orvosi ellátást.

A Crohn betegség kialakulásának okai

Az egzakt okok, amik a Crohn betegség kialakulásáért felelősek, még nem teljesen ismertek. A szakértők többféle okot feltételeznek egyidejűleg. Az egyik ilyen ok a szervezet immunrendszerének rendellenes működése, ezért a gyógyszeres kezelés részben erre irányul. Másik tényező lehet a környezeti hatások, például bizonyos fertőzések szerepe a betegség kialakulásában. Ezen belül a dohányzás is befolyásolhatja a betegség lefolyását negatív irányba (míg a colitis ulcerosa esetében javíthatja a tüneteket). Emellett genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, hiszen örökölhető és családi halmozódást mutathat.

A betegség kockázati tényezői Bár a betegség pontos oka még nem ismert, néhány tényező növeli annak kialakulásának rizikóját:

 • Genetikai tényezők: örökölt gének kapcsolatba hozhatók a Crohn betegség kialakulásával.
 • Immunológiai tényezők: a gyulladást az immunrendszer rendellenes működésének tulajdonítják.
 • Környezeti tényezők
 • Korábbi fertőzések: ezek az immunrendszer rendellenes működését okozhatják.
 • Dohányzás: dohányosoknál gyakran erősebbek lehetnek a tünetek.
 • Táplálkozási és egyéb tényezők: a betegség gyakoribb a nyugati fejlett területeken.

A Crohn betegség tünetei

A betegség fő tünetei a görcsös hasi fájdalom és a hasmenés (néha véres, genny- és nyákalaki ürítéssel). Egyes esetekben a betegség olyan intenzív hasmenést okoz, hogy 10-20 alkalommal is rátör a szükség a betegre. Jellemző lehet az éjszakai székletürítés is. Egyéb tünetek:

 • Fogyás
 • Aftás fekélyek (sebek) a szájban
 • Végbélrepedés
 • Végbélsipoly
 • Bőrelváltozások (például fájdalmas csomók, főként a lábszár feszítő oldalán, valamint fekélyes bőrelváltozások)
 • Ízületi fájdalom és gyulladás
 • Szemgyulladás

A tünetek változó intenzitással és időben jelentkeznek. Bizonyos állapotok vagy tevékenységek, mint például fertőzések, hormonális változások, dohányzás vagy stressz, erősíthetik a tüneteket. A tünetek változatosak lehetnek, hosszú ideig enyhék lehetnek, vagy hirtelen és erőteljesen jelentkezhetnek. A tünetmentes időszakot hirtelen súlyosbodás követheti.

A Crohn betegség lehetséges szövődményei A betegség két leggyakoribb helyi szövődménye a bélszűkület és a sipolyok.

Bélszűkület

A Crohn betegség által kiváltott gyulladás magában hordozza a bélszűkület kockázatát. A gyógyszeres kezelés hatására ezt meg lehet állítani vagy visszafordítani, azonban gyakran a gyulladás hegesedéshez vezet, ami sebészeti beavatkozás szükségességét veti fel. Ha bélszűkület alakul ki, megnő a bélelzáródás kockázata. Ez azt jelenti, hogy az emésztőrendszer nem képes a széklet mozgatására, így a bélműködés leáll, és a vékonybél elzáródásában először még híg széklet ürülhet.

Sipolyok

Az emésztőrendszerben a bélfal teljes vastagságát érintő gyulladás következtében mély fekélyek alakulhatnak ki, melyek idővel rendellenes alagutakká fejlődhetnek. Ezek az alagutak az emésztőrendszer két pontját, esetleg a hasüreget vagy más szervet, netán a bőrt köthetik össze. Ezeket a kóros kapcsolatokat sipolyoknak nevezzük. A kisebb sipolyok gyakran észrevétlenek maradnak, míg a nagyobbak fertőződhetnek és a következő tüneteket okozhatják:

 • Állandó, lüktető fájdalom elsősorban a végbélnyílás körüli területen.
 • Hidegrázás és láz.
 • Vér, genny, széklet megjelenése a vizeletben.
 • Nyákos, gennyes szivárgás a végbélnyílás melletti bőrterületről.

Fontos, hogy a beteg felismerje a Crohn betegség súlyosbodásának és szövődményeinek jeleit, hogy időben orvosi segítséget kérhessen. Az alábbi jelek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert sürgős kórházi kezelés lehet szükséges:

 • Nagyfokú gyengeség érzése, gyors és gyenge pulzus, esetleg terhelésre jelentkező fulladás (súlyos vérszegénység tünete lehet).
 • Súlyosbodó hasi fájdalmak (bélperforáció vagy bélelzáródás tünete lehet).
 • Ismétlődő, csillapíthatatlan hányás, esetleg a hányadék széklet szagúvá válása (bélelzáródás tünete lehet).
 • Hidegrázás és láz (hasi tályog vagy gennyképződés, egyéb bakteriális fertőzés tünete lehet).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyulladásos bélbetegséget okozhat, ha ezt teszi a körmével! Eddig erre senki sem gondolt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Crohn-betegség

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához