Ezeket látta már?

Diétával enyhíthetők az IBS tünetei

2008.03.17. Módosítva: 2015.11.04.

Egy kísérleti, alacsony szénhidrát fogyasztással járó étrend csökkentette az irritábilis bél szindróma kellemetlen tüneteit, melyek a gyulladásos bélbetegségekben (Crohn betegség, colitis ulcerosa) szenvedők életében okoznak nehézségeket.

Az ausztráliai vizsgálat eredménye szerint a gyulladásos bélbetegségben (IBD) és irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő betegek több mint 50%-ában hatásos a gabonát, hagymát, tejet, jégkrémet, almát, mézet, hüvelyeseket és csonthéjas gyümölcsöket tartalmazó ételek mennyiségének csökkentése.

Az IBS tünetei a hasi fájdalom, hasmenés és puffadás, ugyanakkor a vastagbélben nem látható elváltozás. IBD esetén a panaszok hasonlóak, de a vastagbél is be van gyulladva.

A vizsgálatot 100 beteg bevonásával végezték, legalább három hónapon keresztül. Minden beteg számára személyre szabott diétás értékelés segítségével határozták meg, hogy mely élelmiszerek váltják ki a hasi panaszokat.

Azok a betegek, akik betartották az étrendi korlátozást, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak javulást állapotukban, különös tekintettel a hasi fájdalomra, hasmenésre és puffadásra. A betegek véleménye szerint a diéta bevezetése nem okozott nehézséget számukra, és az ételek ízét is megfelelőnek találták.

A Crohn betegek 50%-a és colitis ulcerosa betegek 30%-a IBS-ben is szenved egyidejűleg.

A kutatást végző orvosok véleménye szerint nem célszerű a gyógyszeres vagy a műtéti kezelés választása olyan esetben, amikor a beteg panaszait nem gyulladás okozza. IBS-re utaló tünetekkel kísért gyulladásos bélbetegségben a diéta alkalmazása megfelelő kezelés lehet.

Forrás: EgészségKalauz