Ezeket látta már?

Megtévesztő tünetek: epekőhöz hasonlók, de nem azok!

epekő megtévesztő tünet hasfájás hányinger

Az esetek többségében az epekő tünetmentes, főként, ha kevés és kis méretű kő van. Tünetek akkor keletkeznek, ha a kövek akadályozzák vagy zavarják az epe szabad folyását, illetve ha ezáltal epehólyag-gyulladást okoznak.

Az epekő viszonylag gyakori probléma, gyakrabban fordul elő olyan embereknél, akik zsírokban és egyszerű szénhidrátokban gazdag étrendet fogyasztanak, vagy például magas a koleszterinszintjük. Az ilyen típusú elváltozások leggyakoribb tünete

 • a jobb hasi fájdalom,
 • a 38°C feletti láz,
 • a szemek sárgás elszíneződése,
 • a hasmenés
 • és a hányinger. 

Bár a tünetek jellemzően az epeproblémához kapcsolódnak, ez nem jelenti azt, hogy csakis epekő okozhatja, hiszen több más gyomor- vagy bélproblémával is összefüggésbe hozhatók.

Ha valóban epekőről van szó, az nem gyerekjáték: az epekő azonban olyan orvosi vészhelyzetnek számít, amelyet a lehető leggyorsabban kezelni kell. Ezért az a fontos, hogy mindig figyeljen saját testére, tüneteire, hogy megtudja, mikor utalhatnak valóban súlyos helyzetre. Ha a fájdalom nagyon erős, vagy ha az epekő gyakori tünetei közül kettőnél több jelentkezik, mindig tanácsos orvoshoz fordulni vagy kórházba menni a diagnózis megerősítése és a megfelelő kezelés megkezdése érdekében.

Az alábbiakban felsoroljuk a probléma leggyakoribb tüneteit, és azt, hogy miért nem utalnak mindig epekőre:

1. Erős fájdalom a has jobb oldalán

Bármilyen típusú súlyos fájdalomról is legyen szó, annak jelentkezését mindig orvosnak kell értékelnie, ezért mindig fontos, hogy szakemberhez forduljon. A has jobb felső részén jelentkező fájdalom azonban nemcsak az epekő jele, de más szervek betegsége kapcsán, különösen májproblémák esetében is előfordulhat.

Mivel a máj és az epehólyag együtt működik, normális, hogy a változások tünetei ezekben a szervekben hasonlóak, ezért az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mi okozza az, ha kórházba megyünk vagy orvoshoz fordulunk. Ezt követően vizsgálatok elvégzésére, például hasi ultrahangra vagy MRI-re, a diagnózis megerősítésére és a legmegfelelőbb kezelés megkezdésére lesz szüksége.

A jobb hasi oldalon fájdalmat okozó tünetek oka hepatitis, cirrhosis, de iakár szívelégtelenség jele is lehet.

2. Magas, 38°C feletti láz

A lázas állapot meglehetősen általános tünet, mivel a szervezet e természetes módon kezeli a különböző típusú problémákat és fertőzéseket. Ezért láz esetén a legfontosabb annak felmérése, hogy milyen egyéb tünetek jelentkeznek, és hogy a láz valóban magas-e, azaz magasabb-e, mint 39ºC.

Egyéb emésztőrendszeri problémák, amelyek lázat okozhatnak és epekőnek tűnhetnek:

de ezekben a helyzetekben gyakori, hogy a fájdalom az alsó hasban jelentkezik, vakbélgyulladás esetén pedig ez a fájdalom általában lokalizáltabb. jobb oldalon, közvetlenül a csípő felett.

3. Sárgás színű szem és bőr

A szem és a bőr sárga színe sárgaságként ismert egészségügyi állapot, amely a bilirubin vérben történő felhalmozódása miatt következik be. Normál körülmények között ezt az anyagot a máj termeli és az epehólyagban tárolja, majd az epével a bélbe kerül, és a széklettel távozik. Ha azonban feleslegben termelődik, vagy nem távolítható el megfelelően, felhalmozódik a vérben, ami sárgás színt eredményez.

Ezért minden olyan probléma, amely befolyásolhatja az epe termelését vagy tárolását, okozhat ilyen típusú tüneteket. Ily módon, bár a sárgás színt az orvos mindig úgy értékeli, hogy az esetleg az epehólyag problémájára utal, azt is vizsgálja, hogy a májban van-e bármilyen elváltozás, mivel elsősorban ez a felelős az epe termeléséért és tárolásáért.

4. Tartós hasmenés

A hasmenés azért fordul elő epekő esetén, mert az epe, amely a zsír megemésztésére szolgál, nem tud kijutni az epehólyagból a bélbe, így a székletben felesleges zsír keletkezik, ami amellett, hogy lágyabbá teszi azt, növeli a székletürítés intenzitását is. A hasmenés azonban olyan tünet is, amely más gyomor- vagy bélproblémákkal, például gasztroenteritisszel, Crohn-betegséggel és ételintoleranciával együtt jelentkezhet.

Ezek a betegségek, állapotok teljesen különbözőek, és különböző kezelést is igényelnek, de a tünetek nagyon hasonlók lehetnek, beleértve a hasi fájdalmat, a lázat, sőt a hányingert és a hányást is. Ezért ha a hasmenés egy hétnél tovább tart, érdemes gasztroenterológushoz fordulni, hogy megértse az okot, és megkezdje a legmegfelelőbb kezelést.

5. Hányinger és hányás

Egy másik gyakori tünet epekő esetén az állandó hányinger és hányás megjelenése, de ezek a jelek más gyomor-bélrendszeri problémák, különösen gyomorhurut, Crohn-betegség, vakbélgyulladás és bármilyen májprobléma esetén is jelentkezhetnek. Ezért a hányingert és a hányást mindig orvosnak kell értékelnie, különösen, ha 24 óránál tovább tart.

6. Étvágytalanság

Bár az étvágytalanság az epekövek specifikusabb tünetének tűnhet, az epekövesség akkor is előfordulhat, ha gyomor-, bél- vagy májproblémák állnak fenn. Az étvágytalanság azonban enyhébb helyzetekben, például megfázás vagy influenza esetén is jelentkezhet.

Ezért minden olyan esetben, amikor az étvágytalanság 3 napnál tovább tart, vagy az itt felsorolt tünetek bármelyikével együtt jelentkezik, fontos, hogy kórházba menjünk, vagy gasztroenterológushoz vagy hepatológushoz forduljunk.

Mikor gyanakodjon mégis epekőre?

Bár ezek a tünetek számos más problémára is utalhatnak, mégis fontosak az epekő azonosítása szempontjából. Így nagyobb az epekő kockázata, ha:

 • a fájdalom hirtelen jelentkezik és nagyon intenzív, a has jobb felső részén;
 • a társuló tünetek közül kettőnél több jelentkezik;
 • a tünetek étkezés után jelentkeznek vagy súlyosbodnak.

Ezekben az esetekben kórházba kell mennie, vagy fel kell keresnie egy gasztroenterológust vagy hepatológust a szükséges vizsgálatok elvégzése, a diagnózis megerősítése a legmegfelelőbb kezelés megkezdése érdekében.

Az epekövesség diagnosztizálása

Vannak esetek, amikor az epekövesség a tünetek alapján is jól diagnosztizálható, de az is előfordul, hogy a tünetmentesség miatt csak egyéb vizsgálatok alkalmával veszik észre.

Az epekövesség kivizsgálása során alkalmazott vizsgálatok között szerepelnek:

 • laborvizsgálatok – a bilirubin és a májenzimek vérszintje,
 • hasi ultrahang,
 • CT, MRI, röntgen.

Az epekövesség kezelése

 1. Étrend. Ha a kövek nem okoznak tüneteket, és „csak mellékesen” diagnosztizálják, nem feltétlenül szükséges terápiás beavatkozás. A tünetmentes epekövek sok esetben megfelelő életmóddal is kezelhetők. Ilyenkor fontos a zöldségekben-gyümölcsökben gazdag, zsírokban és tejtermékekben szegény étrend, illetve a megfelelő folyadékbevitel.
 2. Gyógyszeres kezelés. Bár léteznek gyógyszeres megoldások az epekövek kezelésére, a hatékonyságuk gyakran elmarad a műtéti beavatkozáshoz képest. Epeköves görcs esetén a fájdalomcsillapítók vagy a görcsoldók csak a tünetek enyhítésére alkalmasak.
 3. Műtét. A leggyakoribb terápiás megoldás a műtét, amely során eltávolítják az epehólyagot. A tünetek súlyosságától függően a műtét lehet azonnali beavatkozás vagy előjegyzéses. Az epehólyag eltávolítása rutinműtétnek minősül. Többnyire laparoszkópos technológiával végzik, amely során három apró vágást ejtenek a hason, és azokon keresztül távolítják el az epehólyagot. A laparoszkópos műtétek jól és gyorsan gyógyulnak, az esetek többségében különösebb komplikáció nélkül. Ha az epehólyag károsodott, vagy a gyulladás mértéke nagy, indokolt lehet a hagyományos műtéti beavatkozás is. Az epehólyag eltávolítása után teljes értékű életet lehet élni.

Az epekövesség lehetséges szövődményei

Komoly komplikációkhoz vezethet, ha az epekő elzárja az epehólyag kijáratát, ami epepangást okoz, mivel az epe nem tud a bélbe ürülni. Ez – amellett, hogy erős fájdalommal jár – kiváló táptalaja lehet a baktériumoknak, és súlyos fertőzéseket okozhat: ezt nevezzük epehólyag-gyulladásnak.

Az akut epehólyag-gyulladás súlyos állapot, amely azonnali sebészi beavatkozást igényel. Az elzáródás okozta fájdalom olyan mértékű lehet, ami akadályozza a mindennapi életet, pl. az étkezést is. A kövek az epeutak további részeit is elzárhatják, ami hasnyálmirigy-gyulladást vagy sárgaságot okozhat. Az is előfordulhat, hogy az epehólyag kilyukad, és a kiömlő váladék súlyos hasűri fertőzést okoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a tünetek az epe és a máj rákos elváltozásait jelzik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

epe

Irodalom:

 • Peres, Wilza A. F.; Juliana M.; Paula, Tatiana Pereira. Nutrition and pathophysiology in liver diseases. 
 • Longo, Dan L. et al. Harrison's Internal Medicine.
 • Nemzeti Népegészségügyi Központ
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához