Ezeket látta már?

Gyomorinfluenza vagy ételmérgezés okozza a panaszait? Így tehet különbséget

Gyomorinfluenza ételmérgezés tünetei

A hányásos-hasmenéses, vírusos eredetű betegségeket gyakran emlegetik gyomorinfluenzaként, igaz nem az influenza vírusa okozza.

Az ételmérgezésnek és a gyomorinfluenzának nevezett betegségcsoportnak nagyon hasonlóak lehetnek a tünetei: hányás, hasmenés vagy láz, így könnyen össze is téveszthetjük őket. Azonban néhány fontos különbséget is találhatunk közöttük.

A hányásos-hasmenéses, vírusos eredetű betegségeket gyakran emlegetik gyomorinfluenzaként, annak ellenére, hogy ez az elnevezés téves. Alapvetően nem az influenza vírusa felelős ezekért, s a betegség tünetei nagyon hasonlóak lehetnek az ételmérgezés tüneteihez.

Az ételmérgezés, gyomorfertőzés tünetei

Mindkettőre jellemző lehet a hányás, a hasmenés, a láz, az általános rosszullét, az étvágytalanság, a hasfájás vagy a hasi görcsök. Különösen nyáron könnyű ezeket összetéveszteni, a gyomorinfluenza egész évben támadhat, az ételmérgezés azonban a melegebb hónapokban gyakoribb.

A két betegség között jó néhány különbséget is találhatunk. A gyomorinfluenzát vírusok okozzák, leggyakrabban valamelyik norovírus vagy rotavírus, az ételmérgezésért viszont vírusok, baktériumok, toxinok vagy paraziták is felelősek lehetnek (Salmonella, Eschierichia coli, Listeria, Clostridium botulinum stb.).

Bár a tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, ezek között az egyik leglényegesebb különbség, hogy mikor jelennek meg azok, illetve, meddig húzódnak el. A gyomorinfluenza lappangási ideje több nap, míg az ételmérgezés tünetei a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után néhány órával már jelentkeznek. A vírusos eredetű hányással, hasmenéssel járó betegségek gyógyulási ideje 7-10 nap is lehet, míg az ételmérgezés a legtöbb esetben egy-két nap alatt elmúlik.

Nem mindegy hogyan betegedtünk meg

Szintén jelentős a különbség a betegségek terjedése között. A hányással, hasmenéssel járó gyomorinfluenzát általában más emberektől kapjuk e. De természetesen az is előfordulhat, hogy szennyezett étellel vagy itallal kerül a szervezetünkbe a vírus, míg az ételmérgezést mindig az elfogyasztott, kórokozóval szennyezett élelmiszer okozza.

A gyomorinfluenza különböző típusai gyakoriak lehetnek például a bölcsődékben, óvodákban, ahol a fertőzött gyerekek könnyen továbbadják a másiknak a betegséget, például úgy, hogy mosdóhasználat után nem mossák meg a kezüket. Az ételmérgezés pedig általában a helytelenül tárolt vagy előkészített élelmiszerek miatt alakul ki, melyben elszaporodnak a kórokozók. Az is előfordulhat, hogy szennyezett vízzel öntözik a zöldségeket, gyümölcsöket, majd nem tisztítják meg ezeket, így a salátával együtt a mikrobákat is „elfogyasztjuk”.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hányingere van? Ha ilyen tünetek jelentkeznek mellette, feltétlen menjen orvoshoz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hasfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához