A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Hasi fájdalom: mikor van vészhelyzet?

#hasi fájdalom #hasmenés #vérzés #fájdalom
2019.01.14. Módosítva: 2019.01.14.

A hasfájás gyakori probléma, a legtöbben rendszeresen megtapasztaljuk, ám általában gyorsan el is múlik, anélkül, hogy különösebb beavatkozásra vagy gyógyszeres kezelésre lenne szükség. Azonban a hasfájás nagyon súlyos, életveszélyes problémákra is utalhat.

Hirdetés

Bármilyen egészségügyi vészhelyzetnél, így a hasi problémáknál is, rendkívül fontos, hogy időben cselekedjünk – azonban egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy valóban szükségünk van-e orvosi segítségre. Alapszabály, hogy ha egy kicsit is bizonytalanok vagyunk, egyedül vagyunk, esetleg attól tartunk, hogy az állapotunk rosszabbra fordul, inkább menjünk szakemberhez vagy hívjunk mentőt.

Hasi fájdalom: figyelmeztető tünetek

A fájdalom önmagában nem egyértelmű jelzője annak, hogy nagy baj van, sőt a fájdalom intenzitása sem függ össze azzal, hogy mennyire súlyosak a panaszaink (az, hogy mennyire erősnek érezzük a fájdalmat, szubjektív, és számos dologtól függ). Érdemes éppen ezért a kísérő tüneteket is megfigyelni! Mindenképpen aggodalomra adhat okot, ha a fájdalom nagyon különbözik – akár intenzitásában, akár jellegében – attól, amellyel korábban már találkoztunk.Haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha a következő tüneteket tapasztaljuk a hasi fájdalmakon kívül:

 • a has nagyon kemény, érintésre érzékeny vagy fájdalmas
 • véres hasmenés
 • véres hányás vagy felköhögött véres váladék
 • mellkasi fájdalom, a mellkasnál tapasztalható szorító érzés
 • légzési nehézségek
 • szédülés vagy ájulás
 • nem csökkenő vérzés (pl. hüvelyi vérzés)
 • fájdalom a nyakban, a vállakban vagy a két lapocka között
 • látászavarok
 • súlyos, hosszú ideig tartó, szűnni nem akaró hányás vagy hányinger
 • székelési nehézségek, illetve a székletürítésre való képtelenség (annak ellenére, hogy az ingert érezzük), hányással kísérve

Hasfájdalom: ekkor muszáj elmenni orvoshoz

Mindenképpen orvoshoz kell menni a hasfájással, ha a fájdalom jelentkezése előtt sérülés, trauma érte a hasi területet; ha daganatos betegséggel kezelnek minket; illetve, ha várandósak vagyunk, vagy lehetséges a terhesség. Hasmenés: mit együnk és mit ne? Kattintson tovább!

Akkor is érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, ha a hasfájást legalább 4-5 napja tartó hasmenés kíséri, ha magas lázunk van (illetve, ha több napon keresztül folyamatosan lázasak vagyunk), ha az elhúzódó hasfájást súlyos étvágytalanság kíséri. Akkor is szükségünk lehet a kivizsgálásra, ha a hasfájást vérest széklet vagy végbélvérzés kíséri

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.