Ételmérgezés: ezektől az ételektől óvakodjunk
Az ételmérgezés nem más, mint az ételeinkkel a szervezetünkbe kerülő mikrobák okozta betegség. A meleg, nyári hónapokban gyakrabban találkozhatunk ezzel a problémával. Milyen tünetei vannak az ételmérgezésnek? Mely ételek számítanak a legveszélyesebbnek?
Az elfogyasztott ételekből, italokból jó néhány féle kórokozó – vírus, baktérium, toxin vagy parazita – juthat a szervezetünkbe, és betegséget okozhat, melynek a legfőbb tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom, a hasi görcsök, illetve a láz. Az ételmérgezés tüneteinek intenzitása, a betegség súlyossága nagyon eltérő lehet: előfordulhat, hogy csak néhány órás kellemetlenségről van szó, de sajnos az is, hogy kórházi kezelésre van szükség. A legsúlyosabb esetekben a hányás és a hasmenés olyan mértékű lehet, hogy a beteg enyhébb vagy komolyabb mértékben kiszárad.
Az ételmérgezés egyéb tünetei
Meglepő módon, a súlyos ételmérgezésnek pszichés és neurológiai tünetei is lehetnek, például zavarodottság, gyengeség, a végtagok érzéketlensége, bizsergése, zsibbadása.
A kórokozótól függően az ételmérgezés tünetei már a szennyezett étel elfogyasztása után egy-két órával jelentkezhetnek, de az is lehet, hogy több nap is eltelik az első tünetekig. Nagyon jó "jelzője" lehet az ételmérgezésnek, hogy hányan érintettek: ha többen is ugyanazokat az ételeket ették, és ugyanazokat a tüneteket tapasztalják magukon (melyek nagyjából azonos időben jelennek meg náluk), akkor valószínűleg ételmérgezésről van szó.
Forrás: EgészségKalauz
Milyen ételek okozhatnak ételmérgezést?
Az ételmérgezéses esetek nagy része az élelmiszerek nem megfelelő tárolására, előkészítésére vagy elkészítésére vezethető vissza. Így például arra, ha a zöldségeket, gyümölcsöket nem mossák vagy főzik meg eléggé. Bizonyos élelmiszereknél nagyobb lehet a fertőződés veszélye, és a nyári, melegebb hónapokban is gyakoribb az ételmérgezés, többek között azért, mert ilyenkor nincsenek mindig biztosítva a megfelelő tárolási vagy hűtési körülmények.
A nyers zöldségek, gyümölcsök mindig potenciális veszélyforrásnak tekinthetőek, gyakori az ételmérgezés például a zöld leveles zöldségek, salátafélék fogyasztása után. Egyrészt, ezek könnyen szennyeződhetnek ürülékkel, másrészt általában nyersen kerülnek a tányérunkra, vagyis nincsenek kitéve a kórokozókat elpusztító hőhatásnak.
Minden második mérgezés a fürdőszobában történik - kattintson tovább!
A tojás, a nyers hús és a nyers tej, illetve az ezekből készült termékek nagyon veszélyesek lehetnek, például szalmonella- vagy lisztériafertőzést is kaphatunk ezektől. Főzéssel, sütéssel elpusztíthatjuk a kórokozókat, de más élelmiszerbiztonsági szabályokat is érdemes betartani, például azokat a felületeket (így a vágódeszkát) is alaposan tisztítsuk meg, miután a nyers termékekkel érintkeztek. Óvakodjunk a nyers hússal vagy tojással készült ételektől, például a majonéztől, fagylattól, tatárbifsztektől, különösen a nyári hónapokban. Legyünk óvatosak a friss, "házi" termékekkel is, főleg azokkal, amelyek nem ellenőrzött forrásból származnak.
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!