Ezeket látta már?

Ételmérgezés: ezektől az ételektől óvakodjunk

etelallergia

Az ételmérgezés nem más, mint az ételeinkkel a szervezetünkbe kerülő mikrobák okozta betegség. A meleg, nyári hónapokban gyakrabban találkozhatunk ezzel a problémával. Milyen tünetei vannak az ételmérgezésnek? Mely ételek számítanak a legveszélyesebbnek?

Az elfogyasztott ételekből, italokból jó néhány féle kórokozó – vírus, baktérium, toxin vagy parazita – juthat a szervezetünkbe, és betegséget okozhat, melynek a legfőbb tünetei a hányás, a hasmenés, a hasi fájdalom, a hasi görcsök, illetve a láz. Az ételmérgezés tüneteinek intenzitása, a betegség súlyossága nagyon eltérő lehet: előfordulhat, hogy csak néhány órás kellemetlenségről van szó, de sajnos az is, hogy kórházi kezelésre van szükség. A legsúlyosabb esetekben a hányás és a hasmenés olyan mértékű lehet, hogy a beteg enyhébb vagy komolyabb mértékben kiszárad.

Az ételmérgezés egyéb tünetei

Meglepő módon, a súlyos ételmérgezésnek pszichés és neurológiai tünetei is lehetnek, például zavarodottság, gyengeség, a végtagok érzéketlensége, bizsergése, zsibbadása.

A kórokozótól függően az ételmérgezés tünetei már a szennyezett étel elfogyasztása után egy-két órával jelentkezhetnek, de az is lehet, hogy több nap is eltelik az első tünetekig. Nagyon jó "jelzője" lehet az ételmérgezésnek, hogy hányan érintettek: ha többen is ugyanazokat az ételeket ették, és ugyanazokat a tüneteket tapasztalják magukon (melyek nagyjából azonos időben jelennek meg náluk), akkor valószínűleg ételmérgezésről van szó.

etelallergia

Milyen ételek okozhatnak ételmérgezést?

Az ételmérgezéses esetek nagy része az élelmiszerek nem megfelelő tárolására, előkészítésére vagy elkészítésére vezethető vissza. Így például arra, ha a zöldségeket, gyümölcsöket nem mossák vagy főzik meg eléggé. Bizonyos élelmiszereknél nagyobb lehet a fertőződés veszélye, és a nyári, melegebb hónapokban is gyakoribb az ételmérgezés, többek között azért, mert ilyenkor nincsenek mindig biztosítva a megfelelő tárolási vagy hűtési körülmények.

A nyers zöldségek, gyümölcsök mindig potenciális veszélyforrásnak tekinthetőek, gyakori az ételmérgezés például a zöld leveles zöldségek, salátafélék fogyasztása után. Egyrészt, ezek könnyen szennyeződhetnek ürülékkel, másrészt általában nyersen kerülnek a tányérunkra, vagyis nincsenek kitéve a kórokozókat elpusztító hőhatásnak.

Minden második mérgezés a fürdőszobában történik - kattintson tovább!

A tojás, a nyers hús és a nyers tej, illetve az ezekből készült termékek nagyon veszélyesek lehetnek, például szalmonella- vagy lisztériafertőzést is kaphatunk ezektől. Főzéssel, sütéssel elpusztíthatjuk a kórokozókat, de más élelmiszerbiztonsági szabályokat is érdemes betartani, például azokat a felületeket (így a vágódeszkát) is alaposan tisztítsuk meg, miután a nyers termékekkel érintkeztek. Óvakodjunk a nyers hússal vagy tojással készült ételektől, például a majonéztől, fagylattól, tatárbifsztektől, különösen a nyári hónapokban. Legyünk óvatosak a friss, "házi" termékekkel is, főleg azokkal, amelyek nem ellenőrzött forrásból származnak.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához