Ezeket látta már?

Gyomortükrözés érzéstelenítéssel vagy altatásban? Előnyök és hátrányok

gyomortükrözés, altatás, endoszkopia

Sokan azért halogatják a gyomortükrözést, mert tartanak a beavatkozással járó kellemetlen érzésektől és fájdalomtól. A számukra lehet megoldás az altatásban végzett gyomortükrözés.

A gyomortükrözés fontos diagnosztikai eszköz, melynek segítségével felderíthetőek a nyelőcső, a gyomor, illetve a patkóbél elváltozásai. Esetenként betegségek kezelése is történhet az endoszkópos eljárással. Ugyanakkor sokan félnek a gyomortükrözéstől, a kellemetlen érzésektől, a fájdalomtól, vagy attól, hogy öklendezni és hányni fognak a vizsgálat alatt. Szerencsére, lehetőség van arra is, hogy a gyomortükrözést altatásban végezzék el, vagyis a páciens semmit nem érez a beavatkozásból.

Az altatásos endoszkópia előnyei

Az altatásban végzett gyomortükrözés legnagyobb előnye természetesen az, hogy nincs fájdalom, kellemetlen érzések, a reflexszerű öklendezéssel sem kell megküzdeni. A páciens szorongása is jelentősen csökken, már a beavatkozás előtt is, és a vizsgálat alatt sem kell attól tartani, hogy mocorgásával, ideges viselkedésével megnehezíti a szakember dolgát. Az altatásos endoszkópia így az orvos számára is előnyös lehet, mert nyugodtabb körülmények között dolgozhat.

Az altatásos endoszkópia hátrányai

Mint minden műtétnek, melyet altatásban végeznek, a gyomortükrözésnek is lehetnek rizikói. Ezek minimalizálásának érdekében egy aneszteziológus szakorvos folyamatosan figyeli a páciens vérnyomását, légzését. Hátránynak tekinthető az is, hogy az altatásban végzett gyomortükrözés után hosszabb ideig kell pihenni, és többet kell várni, mire a megszokott hétköznapi tevékenységeinkhez visszatérhetünk. Meg kell szerveznünk a kórházból való hazajutást, és arról is gondoskodnunk kell, hogy valaki a közelünkben legyen.

Az altatásos beavatkozás utáni 24 órában az ajánlások szerint nem szabad autót vezetni, komoly odafigyelést igénylő gépeket kezelni, alkoholt fogyasztani, jogi vagy anyagi jellegű döntéseket hozni, illetve egyedül gondoskodni kisgyerekekre. Fontos azt is megjegyezni, hogy az altatásban végzett gyomortükrözést nem minden intézményben végzik el. Az altatás jelentős mértékben emelheti is a beavatkozás árát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Új magyar hatóanyagok születtek: a szuperbaktériumok és a Covid ellen is hatékonyak lehetnek

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyomordaganat

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához