Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Így előzhető meg az aranyér

shutterstock 1676928094

Ha aranyerünk van, akkor a legrosszabb, amit tehetünk, ha halogatjuk a kezelést és nem foglalkozunk a problémával. Mindig kezeljük időben a kellemetlen panaszokat, ám azért is sokat tehetünk, hogy megelőzzük az aranyér kialakulását!

Az aranyér egy gyakori, civilizációs betegség, amit az emberek 50 százaléka legalább egyszer megtapasztal az élete során. Ennek a nyavalyának a kiújulása ellen magunk is sokat tehetünk, ha megszabadulunk azoktól a szokásainktól, amelyek az aranyér kialakulását elősegíthetik.

Mindig figyeljünk a táplálkozásra

Ha hajlamosak vagyunk a betegségre, mindenképpen figyeljünk a táplálkozásunkra, ugyanis az aranyér szempontjából fontos, hogy mit eszünk. A rostszegény, finomított szénhidrátot tartalmazó ételek elősegítik a székrekedés kialakulását, amely az aranyér egyik elsődleges okozójának számít. Részesítsük inkább előnyben a rostban gazdag élelmiszereket, az olajos magvakat, csírákat, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint kerüljük a szorulást okozó ételeket, mint például a kakaót, az étcsokoládét és a banánt. A finomított lisztből készült pékáru helyett inkább válasszuk a teljes kiőrlésűt. Ám a táplálkozás mellett a folyadékfogyasztásra is érdemes nagyon figyelnünk: igyunk meg naponta legalább 2 liter folyadékot, ez ugyanis a székrekedés egyik legjobb ellenszere.

Akkor menjünk, amikor szükség van rá

Bár előfordulhatnak kivételes helyzetek, ha tehetjük, ne álljunk ellen a sürgető kényszernek. Amikor visszatartjuk a székletet, akkor nagyobb nyomás nehezedik a záróizmokra, ami hozzájárul az aranyeresség kialakulásához. Nem tesz jót az sem, ha túl hosszú ideig ücsörgünk a vécén. Ha úgy érezzük, hogy csak fájdalmasan és nehezen tudunk megszabadulni a széklettől, akkor rakjunk egy sámlit a lábunk alá, így megváltozik a testhelyzetünk és könnyebbé válik a székletürítés.

Mozogjunk minél többet

Ha tehetjük, mozogjunk minél többet! Az aktív életmód serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, illetve jó hatással van a hormonrendszerre és megmozgatja a belső szerveket. Ha hajlamosak vagyunk az aranyérre, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen mozgásformát űzünk. Ne válasszunk olyan sportot, amelynek során nagy a végbéltájra és a gátra nehezedő nyomás, és soha ne erőltessük meg magunkat. Ha fogyni vágyunk, ne emelgessünk hirtelen nagy súlyokat a konditeremben, inkább kocogjunk kényelmesen. Idővel érezni fogjuk a rendszeres testedzés jótékony hatását.

Ami mindig legyen a házi patikában

Minden életmódbeli változtatás ellenére előfordulhat, hogy kiújul az aranyér. Ez a betegség kezdetben otthon is kezelhető, ám fontos, hogy gyorsan cselekedjünk, mert az elhanyagolt aranyér miatt műtétre is szükség lehet. Legyen a házi patikánkban olyan kúp és kenőcs, amely csökkenti a panaszok intenzitását.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához