Ezeket látta már?

Hirdetés

Az aranyér nem válogat: így alakulhat ki kortól és nemtől függetlenül (x)

shutterstock 1059858875

Még mindig tabutémának számít, pedig az aranyér minden harmadik embert érinti élete során, ötven év felett pedig minden második ember szenved tőle.

Ez a betegség főként civilizációs ártalmak miatt alakul ki, így különösen gyakori az ülő életmódhoz szokott társadalmakban.

A modern életvitel lehet az oka

Az aranyér kellemetlen panaszokkal járó betegség, amelyről nem szívesen beszélünk, hiszen a hátsó felünket érinti, ezért tabutémaként kezeljük. Sokan, főleg a nők, „cikinek” érzik, pedig nem szabad szégyellni, hiszen az emberek jelentős része az élete során megtapasztalja az aranyérrel járó tüneteket. Ez a betegség olyan civilizációs ártalmak miatt alakulhat ki, mint a mozgásszegény, ülő életmód, a helytelen táplálkozás, a nem optimális WC-használat (pl. hosszadalmas trónolás), az elhízás, vagy a kevés folyadékfogyasztás. Az aranyérre való hajlam a családon belül halmozódhat is, mivel bizonyos kötőszöveti gyengeségek öröklődhetnek.

Így előzhetjük meg az aranyér kialakulását

Az aranyérről alapesetben nem is tudjuk, hogy létezik. A végbélnyílás közelében található érpárnáról van ugyanis szó, amelynek az a feladata, hogy a végbél működését szabályozza. A túl sok ülés vagy a megerőltetés miatt azonban ezek az erek be is gyulladhatnak, megnagyobbodhatnak, ami aranyeres csomók kialakulásához vezethet.

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a székrekedés, ami miatt székelés közben erőlködünk. Ezért a székrekedést érdemes elkerülni megfelelő táplálkozással, minél több rostban gazdag élelmiszer fogyasztásával. Aki ugyanis kevés rostot fogyaszt, annak a széklete tömörebbé válik, ami sokkal nehezebbé teheti a székletürítést. A rendszeres alkoholfogyasztás, valamint a csípős, fűszeres ételek szintén elősegíthetik a betegség kialakulását. Fontos a rendszeres fizikai aktivitás, mozgás is. A sport ugyanis serkenti a vérkeringést és az anyagcserét, jó hatással van a hormonrendszerre és megmozgatja a belső szerveket. Ám az aranyér szempontjából nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk. Kerüljük az olyan sportokat, amelyek során nagy a végbéltájra és a gátra nehezedő nyomás, és mindig tartsuk szem előtt a fokozatosság elvét: soha ne erőltessük meg magunkat hirtelen!

A Proktis segíthet, ha mégis kialakult az aranyér

Ha a helyes életmód ellenére is jelentkeznek az aranyér első tünetei, mint a székelés közbeni fájdalom, a viszketés a végbéltájon és esetleg a vérzés, akkor cselekedjünk minél előbb. A hialuronsav és több gyógynövény előnyös hatásait egyesítő Proktis-M termékcsalád hatékony segítség a kellemetlen panaszok enyhítésére.

Klinikai vizsgálatok igazolják a hialuronsav kiváló hidratáló képességét, amely felgyorsítja és javítja a szövet-helyreállítást, sebgyógyulást. A Proktis-M kúp a végbélben, míg a Proktis-M plus kenőcs a végbélnyílás körül jelentkező panaszok enyhítésére, a tünetektől függően akár kombinálva is használható. Recept nélkül kaphatóak a gyógyszertárban.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Forrás: Phytotec Hungária