Ezeket látta már?

Jó étkezés esetén ritkább a gyomorrák

2010.02.17. Módosítva: 2015.11.04.

Sok megfigyelés jelezte, hogy a mediterrán étrend csökkenti a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát, a legújabb tudományos adatok pedig azt igazolják, ez a táplálkozás a gyomorrák kockázatát is csökkenti. Spanyol kutatók tanulmányát az American Journal of Clinical Nutrition közölte.

A Földközi-tenger körül élő népek évezredek óta a környezetükben legkönnyebben elérhető élelmet fogyasztották. A mediterrán étrend azonban csak a II. világháború után vált fogalommá: Ancel Keys amerikai kutató figyelt fel az Olaszország déli részén szokásos étrendre és arra az összefüggésre, hogy ezen a vidéken kevés a szívroham.

Évtizedeken át vizsgálták a mediterrán országokban fogyasztott ételeket és azok jelentőségét a koszorúérbetegség kialakulásának késleltetésére. A szívet védő étrend lényegében sok zöldséget és gyümölcsöt, olívaolajat, sok halat, kevés vörös húst és mérsékelt vörösborfogyasztást jelent.

Carlos A. Gonzalez és munkatársai a gyomor rosszindulatú daganatos betegségeinek előfordulását tanulmányozták tíz európai országban. Az összegyűjtött adatok csaknem félmillió, 35-70 éves nő és férfi részletes étkezési adataira és egészségének alakulására vonatkoztak. A vizsgált személyek étrendjét annak összetétele, elkészítése szerint pontozták, attól függően, hogy az mennyire felelt meg a mediterrán konyhának.

A megfigyelés kilenc évig tartott és ebben az időszakban a vizsgálati alanyok közül 449-nél diagnosztizáltak gyomorrákot. A spanyol munkacsoport azt tanulmányozta, hogy volt-e valamilyen összefüggés a rosszindulatú daganat megjelenése és a mediterrán diéta között.

A statisztikai értékelés egyértelműen mutatta, hogy 33 százalékkal nagyobb esélye volt a gyomorrák kifejlődésére azoknak, akiknek étkezése a legnagyobb mértékben különbözött a mediterrán szokásoktól.

A kutatók által 18 ponttal értékelt táplálkozási jellegzetességek alapján minden egyes pont, amely a mediterrán diétának megfelelt, öt százalékkal csökkentette a gyomorrák kockázatát. "Ez azt jelenti, hogy étkezési tanácsadással jelentősen csökkenthető ennek a daganatnak a veszélye" - mondotta a vizsgálat vezetője.

Forrás: MTI