Ezeket látta már?

Májdialízis? Mesterséges májjal az alkoholos májelégtelenség ellen

2014.09.23. Módosítva: 2015.11.04.

Nem szenzáció, kutatási eredmények! A közleményben említett mesterséges máj humán májsejtek felhasználásával készült ún. bioarteficiális készülék, amelyet akut májelégtelenségben vizsgálnak jelenleg, főként várhatóan halálos kimenetelű diagnózis esetén. A külső készüléken átáramlik a beteg vére, a rendszer a normál májműködést modellezi, főként annak kritikus elemeit, a fehérjeszintézist, a májbeteg vérének toxikus anyagoktól való megtisztítását. A megtisztitott vér centrális nyaki vénán át jut vissza a kezelés végén.

Az amerikai Cedars-Sinai Comprehensive Transplant Center klinikusai így nyilatkoznak erről:

"A májműködést modellező készülék, külső rendszer évtizedek óta kísérleteink tárgyát képezi. A bioartifeciális máj (BAL) az akut májelégtelenség kezelésére szolgálhat, addig, amíg a májsejtek regenerációja meg nem indul a betegben." – említi Dr. Steven D. Colquhoun a kutatók vezetője, a centrum sebészeti igazgatója.

A készülék tervezői a Vital Therapies Inc. szakemberei voltak. 49 klinikai centrumban folytak vizsgálatok, az USA-n kívül még Európában és Ausztráliában. A vizsgálatba alkoholos eredetű májgyulladásban szenvedő betegek kerültek beválasztásra.

A kutató hozzáteszi: "Kellő siker esetén, nemcsak azt várhatjuk el a mesterséges májtól, hogy hagyja a beteg máját regenerálódni, hanem maga a kezelés fogja támogatni ezt a regenerációt. Krónikus májelégtelenség esetén pl. támogatást nyújthat addig, amíg a beteg a májátültetésre várakozik ".

A képen a "májdialízis" folyamata látható e készülék alkalmazásával.

Májdialízis? Mesterséges májjal az alkoholos májelégtelenség ellen

Májműködés, májelégtelenség, néhány alapfogalom

A máj működése igen összetett, talán szervezetünk egyik legkomplexebb szerve.

Szabályozza a vércukorszintet, méregteleníti a bejutott idegen anyagokat/gyógyszereket, mérgeket, életfontosságú fehérjék szintézisében vesz részt.

Májelégtelenséget okozhat vírusfertőzés, baleset, egyes gyógyszerek, és természetesen a túlzott alkoholfogyasztás.

A májelégtelenség napok alatt életveszélyes állapottá alakulhat.

Mesterséges szervek régóta ismeretesek, hiszen a vesepótló dialízis-kezelésről már mindenki hallott, vagy pl. a szívműtétek idején, vagy egyes szívbetegségekben alkalmazott mesterséges szív, szív-tüdő készülék is ismeretes. Mindezek létfontosságú funkciókat pótolnak.

http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140922175747.htm

Forrás: sciencedaily.com