Ezeket látta már?

Rekedtség és gyakori torokköszörülés esetén ez a gyógyszer hatástalan

reflux

A legújabb kísérletek szerint annyit ér csak mint a placebo.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy reflux-betegség diagnózis hiányában rekedtség, torokköszörülés, garatbéli idegentest érzés, gombócérzés tartós köhögés esetén nem érdemes protonpumpa-gátló (pl. lanzoprazol) kezelést alkalmazni, mert nem hatásosabb a placebonál:

"Ez derült ki egy vizsgálatban, amelyben 346 felnőtt vett részt, akiknek tartós, megmagyarázhatatlan toroktünetei voltak (több mint 6 hétig). Nyolc angliai kórházban kezelték őket. Minden résztvevő napi két tablettát vett be 16 héten keresztül. A résztvevők fele lanzoprazolt kapott; a másik fele azonos kinézetű placebot.

A résztvevők kérdőíveket töltöttek ki a tabletták szedésének megkezdése előtt, 16 héttel később és 12 hónap múlva. A kérdőívek a tüneteket és az életminőséget mérték.

Mind a lanzoprazol, mind a placebo-csoportban a toroktünetek hasonló javulásáról számoltak be. Vagyis, semmi haszna nem volt a lanzoprazol szedésének.

A tanulmány megállapította, hogy:

  • a toroktünetek és az életminőség mindkét csoportban javult a 16. héten és a 12. hónapban
  • a javulás nem volt jobb a lanzoprazolt szedőknél, mint a placebo csoportban; ez igaz volt, függetlenül attól, hogy tüneteik enyhék vagy súlyosak voltak a vizsgálat elején
  • az eredmények ugyanazok voltak a résztvevők korától, nemétől, dohányzásuktól, alkoholfogyasztásuktól vagy súlyuktól függetlenül
  • a jelentett mellékhatások mindkét csoportban hasonlóak voltak, beleértve a fejfájást, a hasmenést és a rosszullétet
  • egyetlen súlyos mellékhatás (kiütés) volt a lanzoprazol-csoportban."

Olvasson tovább! Égő érzés a gyomorban - gyomorfekély vagy reflux okozza?

Hivatkozás: https://evidence.nihr.ac.uk/.../throat-symptoms-should.../

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport