Ezeket látta már?

Megmagyarázhatatlan fájdalmak - az onkológus elárulja, milyen vizsgálatok szükségesek

fájdalom,oka vizsgálat daganat

Az onkológus kifejti, milyen fájdalom lehet gyanús és kiindulásképpen milyen vizsgálatokra lehet szükség.

Aki jó ideje küzd olyan fájdalommal, aminek nem tudja a pontos okát, vagy olyan általános tünetei vannak, hogy nem tudja, merre induljon a kivizsgálás során, és szorong a daganatos betegség gyanújától, nyugtalanító időszakot élhet át.

Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, hogyan lehet segíteni bizonytalanság, közelebbről meg nem határozott tünetek esetén.

Komolyan kell venni a panaszokat

Aki nem tudja pontosan, honnan erednek a fájdalmai, panaszai, aki olyan általános tünetekkel küzd, mint fejfájás, rossz közérzet, szédülékenység, kimerültség, hátfájás, könnyen megkaphatja környezetétől a hipochonder jelzőt.

Holott ha a fájdalom rányomja a bélyegét a mindennapi munkára, családi életre, ha nem jól reagál a vény nélküli szerekre, ha nincs kimutatott betegség vagy akár pszichés zavar a háttérben, érdemes komolyan venni a páciens szenvedéseit. Mindenképpen érdemes keresni a diagnózis lehetőségeit, hiszen csak erre épülhet hatékony kezelés.

- Tapasztalt szakembernek kell ahhoz lenni, hogy ne legyintsünk a mások által esetleg hisztinek bélyegzett panaszokra és elinduljunk a diagnosztizálás sokszor hosszú folyamatán – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

- Nagyon nehéz lehet felismerni például a krónikus fájdalom szindrómát, amelynek okát nem feltétlenül lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, képalkotó módszerekkel. Az esetek nagy részében nem is egyetlen orvos, inkább egy team állítja fel ezt a diagnózist, amelynek tagja lehet például ortopéd orvos, neurológus, fájdalomspecialista. Gondolni lehet arra is, hogy a kullancs terjesztette Lyme borelliosis áll a háttérben. Több esetben ugyanis ez a betegség okozott olyan, krónikus fájdalom szindrómára jellemző tüneteket, mint a vándorló fájdalom, az ízületi fájdalmak, a zsibbadó - szurkáló érzések a végtagokban, a depresszív hangulat, az alvászavar, a teljesítménycsökkenés, a szorongás, az általános rossz közérzet.

Mit lehet tenni daganat betegség gyanúja esetén?

- A kikérdezés során kiderülhet, hogy a páciens kimondva-kimondatlanul a daganatos betegségtől tart, például azért, mert a felmenői közt volt már ilyen beteg. Mondani sem kell, hogy a szorongás csak tovább rontja a helyzetet, és már csak azért is érdemes vizsgálatokat végeztetni, mert akkor legalább nem az ismeretlennel kell szembenéznie a páciensnek – ismerteti Pádi doktornő.

Ha „csupán” általános tünetek vannak jelen, esetleg nincs is konkrétan megfogalmazható tünet, inkább csak egy általános rossz közérzet, érdemes lehet néhány általános vizsgálatot elvégeztetni, amelyek az alábbiak:

  • nagylabor (ezt egyébként is érdemes évente megcsináltatni)
  • urológia / nőgyógyászat (szintén ajánlott az éves rutinba beépíteni)
  • mellkas röntgen
  • hasi ultrahang
  • adott esetben gyomor- és vastagbéltükrözés

Amennyiben konkrét panaszokról van szó, úgy az annak megfelelő szakorvosi vizsgálatokkal ajánlott kezdeni. Hátfájás esetén például ortopéd orvost, hasfájásnál, emésztési panaszoknál belgyógyászt, gasztroenterológust, mellkasi szorításnál kardiológust érdemes felkeresni. Ha valóban felmerül a rákos megbetegedés lehetősége, szükség lehet MR-re, CT-re, esetleg PET CT-re.

- A legfontosabb, hogy éreztessük a pácienssel, hogy nincs egyedül a bizonytalan helyzetben és számára is elérhető a segítség, még ha összetettebb módon is – hangsúlyozza dr. Pádi Éva.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Petefészekrák tünete is lehet, ha ezeken a pontokon érez fájdalmat

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rák

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához