Mindenki ezt nézi most!

Hogyan hatnak legjobban a gyulladáscsökkentő krémek?

gyulladáscsökkentő krém, ízület, fájdalom

Gyulladáscsökkentőre van szüksége? Mire érdemes odafigyelni, ha szteroidos gyulladáscsökkentő kenőcsöt vagy krémet rendel az orvos?

A betegek egy részét félelem tölti el, ha „szteroidos” gyulladáscsökkentő krémet vagy kenőcsöt rendel nekik az orvos. Sokan a mellékhatásoktól tartanak. Tudni kell azonban, hogy a glükokortikoidos gyulladáscsökkentő gyógyszerek számos bőrbetegségnél a gyógyulás – sokszor egyetlen - eszközét jelentik, és előírásszerű alkalmazásuk esetén a mellékhatások valószínűsége minimális.

Szteroid gyulladáscsökkentők - külsőleg

A glükokortikoid hatóanyagok, vagy „szteroidok”, ahogy a betegek nevezik őket, a bőrgyógyászatban leggyakrabban alkalmazott gyulladáscsökkentő hatóanyagok. Gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően különféle kórképekben, így például az ekcémánál, a pikkelysömör bizonyos formáinál, valamint a viszketéssel járó bőrgyulladásoknál is választhatják azokat. Használatuk nagy múltra tekint vissza, a hidrokortizont például több évtizede alkalmazzák a bőrgyógyászok.

Sokféle gyulladáscsökkentő szteroid létezik: számos hatóanyag tartozik a glükokortikoid csoportba, amik között gyenge (pl. prednizolon), mérsékelt (pl. hidrokortizon, triamcinolon) és erős gyulladáscsökkentő hatású (pl. betametazon, flucinolon, mometazon) hatóanyagok is megtalálhatók. Előfordul, hogy egyes patikaszerekben antibiotikumokkal vagy fertőtlenítő hatású molekulákkal kombinálják a glükokortikoidokat. Sok esetben a gyógyszergyári glükokortikoidos készítményeket a patikában a gyógyszerészek adott arányban semleges vivőkenőcsökkel vagy -krémekkel az orvos utasítására keverik, tulajdonképpen „hígítják”.

Gyulladáscsökkentés házilag?

Senki ne kezdjen öngyógyításba a szteroidos szerekkel! Vannak esetek, amikor a szteroid típusú gyulladáscsökkentők használata kerülendő. Néhány példa: az erősen pattanásos (aknés) vagy pirosodásra hajlamos (ún. rozáceás) bőrnél nem hoznak javulást a szteroidos krémek és kenőcsök. Hasonlóképpen, védőoltás okozta bőrreakcióknál, csecsemők pelenkakiütésénél, nyílt sebeknél, nyálkahártyákon (pl. szájüregben), illetve szoptatás előtt a mellen sem szabad azokat alkalmazni. Csecsemőknél, kisgyermekeknél, terhesek nőknél és szoptató anyáknál a készítmények használata csak az orvos kifejezett utasítására javasolt.

Mivel azoknak a bőrbetegségeknek az azonosítása, amelyekben a glükokortikoidos krémek vagy kenőcsök alkalmazhatók, bőrgyógyász feladata; nem véletlen, hogy a szteroidos krémek és kenőcsök vényköteles patikaszerek.

Mellékhatások is felléphetnek

Mint minden gyógyszernek, a bőrgyógyászatban alkalmazott glükokortikoidoknak is vannak mellékhatásaik; ezektől fóbiásan félni azonban megalapozatlan. A bőrön alkalmazott „szteroidos” gyulladáscsökkentő kenőcsöknél, krémeknél általában helyileg jelentkező mellékhatásokkal kell számolni.

Csíkok, azaz, striák jelenhetnek meg a bőrön, ritkán erős haj-és szőrnövekedés tapasztalható, vagy a bőr elszíntelenedése, netán fokozott pigmentációja tapasztalható. A szőrtüszők gyulladása vagy apró pontszerű bevérzések létrejötte is lehet az erősebb hatású szteroidok alkalmazásának következménye. Tartós, hónapokon át tartó „szteroid”-használat, nagy bőrfelületen, testhajlatokban való alkalmazás, esetleg lezártan tartás (pl. nem szellőző ruha alatt) miatt az esetleges mellékhatások kialakulásának a valószínűsége nagyobb.

Olvasson tovább! Gyulladáscsökkentő gyógyszere: mikor, melyiket használjuk?

Jó tanácsok a szteroidos gyulladáscsökkentő kenőcsök, krémek használatához

  • Csak az érintett bőrterületet szabad vékonyan bekenni!
  • A szembe, nyálkahártyákra ne kerüljön a készítmény!
  • Nem szabad dunsztkötést tenni a glükokortikoiddal kezelt bőrfelületre (kivétel: az orvos utasítása)!
  • A bőrfelületre való felkenést követően meleg vízzel és szappannal kezet kell mosni (hacsak nem a kéz bőre a kezelendő terület)!

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás: egeszsegkalauz.hu