Ezeket látta már?

Ha így fáj a feje, az nem csak szimpla migrén

Éles, hasogató fejfájás migrén

Nem minden erős fejfájás migrén, a fájdalmakat más is okozhatja! Elmondjuk, hogyan enyhítheti a fájdalmat.

A migrénről már mindenki hallott, akiket érint, jó ismerik a tüneteket, már a fájdalom megjelenése előtt megérzik, hogy közeledik a roham. De miben különbözik a tenziós fejfájás és a migrén?

Miről ismerjük fel a tenziós fejfájást?

Ezt a fejfájástípust az emberek 80 százaléka megtapasztalja. Szerencsére az esetek nagy része enyhe lefolyású, nem igényel orvosi ellátást. Általában gyenge vagy közepesen erős, a halánték két oldalán jelentkező, nyomó jellegű fájdalom, a migrénre jellemző kísérő tünetek nélkül. Fizikai aktivitásra nem fokozódik, általában a mindennapi tevékenységet nem akadályozza meg. A migrénhez képest sokkal kevésbé viseli meg a betegeket.

Akkor okoz nagyobb problémát, ha gyakorivá válik. Sokak számára ismerős a mindennapi tenziós fejfájás. Ilyenkor jelentősen romlik az életminőség, sőt, a fájdalom a kieső munkaórák miatt anyagi terhet is jelenthet. Havi 15 fejfájós nap esetén krónikus betegségről beszélünk. Szerencsére az emberek többségénél havi 1 alkalomnál is ritkább az előfordulás, ezt a formát nem csak az elszenvedők, de az orvosok sem tekintik betegségnek.

Hogyan csillapítható a tenziós fejfájás?

Ha gyakran, akár mindennap jelentkezik a fejfájás, mindenképpen konzultáljunk orvossal! Ma már van lehetőség megelőző kezelésre, azaz folyamatos gyógyszerszedéssel kivédhető a fájdalom jelentkezése. Az enyhébb formák nem feltétlenül igényelnek gyógyszeres kezelést. Segíthet séta, nem megerőltető sport, helyi masszázs vagy ágynyugalom. Erősebb fájdalom esetén szükség lehet gyógyszeres kezelésre.

A fájdalmat jó hatékonysággal csökkentik az egyszerű fájdalomcsillapítók, vagy ezek kombinációi. Érdemes kisebb adag gyógyszert bevenni és a lehetőségekhez képest minél ritkábban, mert a túl gyakori gyógyszerszedés idővel gyengébb hatáshoz vezethet.

Egy 2014-es tanulmány szerint a fájdalomcsillapítók hatékonyságát növeli, ha koffeinnel kombinálják őket. Különösen fejfájás esetén használható ki ez a pozitívum. Fejfájásra az egyik leggyakrabban választott hatóanyag az acetilszalicilsav, mely több márkanéven is forgalomban van.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Migrén és hasfájás? Így függ össze a kettő

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#fejfájás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához