Ezeket látta már?

Miért fáj reggel a térdem? Ez a betegség is okozhatja

miért fáj reggel a térdem ok

Önnel is elő szokott fordulni reggelente, hogy fájdalmat tapasztal a térdkalácsa körül? Ez lehet az oka.

Sokak visszatérő problémája, ám nem kell együtt élnie vele. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az úgynevezett kombinált terápia hatékonyságát magyarázta el.

Nem csak sportolók szenvednek ugrótérdtől

Tipikusan az ugrással járó sportágak képviselőinél jelentkezik ez a probléma, igen gyakori röplabdázóknál, kosárlabdázóknál, ugrószámok gyakorlóinál. Bár a tünetek sokszor gyulladásra engednek következtetni, az ultrahang, oldalirányú röntgen vagy az MR-vizsgálat segítségével fény derülhet a valódi okra, vagyis a patella-ín eredési zónájának degeneratív elváltozására. A beteg a térdkalács (patella) fájdalmára, nyomásérzékenységére panaszkodik, amelyet eleinte csak a terhelés vált ki, de később a fájdalom állandósulhat.

Enyhébb panaszok esetén ajánlatos pihenni, fizikoterápiát, gyógytornát alkalmazni, és megfelelő terheléssel, bemelegítéssel arra törekedni, hogy elkerülhető legyen egy súlyos következmény, a patella-ín szakadása.

Amikor kalcium rakódik le a váll egyes részein – főként a Rotátor-köpenyen - kialakul az úgynevezett meszes váll. A kalciumlerakódás eleinte nehezen észlelhető, de mivel jelentős fájdalmat, mozgásbeszűkülést okoz, az alapos vizsgálat után fény derülhet a tünetek okára. A jegelésen túl szóba jöhet kortikoszteroid injekció.

Ugrótérd tünetei:

  • Elülső térdfájdalom a térdkalácsi ínhüvely felett
  • Ugrás, futás, hosszan tartó ülés miatti térdfájás
  • A térdkalácsi ínhüvely körüli érzékenység
  • Reggeli térdmerevség a térdkalácsban
  • Az érintett ínhüvely megvastagodása

Ugrótérd okai:

  • túl nagymértékű edzésszám növelés
  • hirtelen intenzitásváltás edzés közben
  • kemény felületen való edzés
  • merev combizmok
  • rossz láb-, térd- vagy csípőtartás

Gyulladást és fájdalmat is okozhat a sarokcsonti kinövés

A csontkinövések a test azon pontjain alakulnak ki, ahol a csont dörzsöli az izmot vagy az inakat. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. A saroksarkantyúnak két típusa különböztethető meg: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a sarokcsont sarkantyú, vagyis talpi sarkantyú.

A Haglund-sarok igen gyakran a nem megfelelő cipő hátsó részének nyomása miatt alakul ki, erre a terület kipirosodása, szemmel látható gyulladása is utalhat. A sarokcsont sarkantyú a sarok talpi részén képződhet, a fájdalom is ott jelentkezik. A rizikófaktorok közé tartozik még az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly is. Mindezek hatására a fájdalom olyan kifejezett lehet, hogy a beteg minden lépést csak kínlódva képes megtenni. Ezért és az esetleges törés vagy daganat kizárása végett is minél előbb szakorvosi segítséget kell kérni.

Hatékony segítség a kombinált terápia

- Az ilyen, nehezen megfogható esetekben rövid- és hosszú távú célokat is fel kell állítanunk a kezelésben - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Gyors enyhülést hozhatnak a helyileg beadott gyulladáscsökkentő injekciók, de érdemes hosszú távon is gondolkozni. Igen jó eredményeket lehet elérni ugyanis a célzottan megválasztott kollagén készítmények kúraszerű alkalmazásával. A kollagén egy zselatinos fehérje, amely megtalálható a porcokban, ízületekben, inakban és csontokban. Ez a természetes fehérje támogatja testünk elsődleges szöveteinek struktúráját.

A kezelés a gyakorlatban 4-6 alkalmas injekciós terápiát jelent, amit egy kis szünet után 4-6 alkalom lökéshullám terápia követ. Ez utóbbi egy természetes alapokra épülő eljárás, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Szintén hosszú távon hozhat jó eredményeket a szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna. Végső soron a fájdalom nagymértékben csökkenthető, akár megszüntethető, a betegek mozgásszabadsága visszanyerhető, ezáltal pedig jelentősen javítható az életminőség.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Porckopás a térdben: hogyan kezelhető a porckopás, és mikor van szükség műtétre?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#térdfájás

Forrás: Fájdalomközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához