Ezeket látta már?

Kínzó fájdalom? Ezt a 4 betegséget jelezheti

vesegörcs, migrén, övsömör, arcidegzsába, fájdalom

Néhány betegség esetében azonban a betegek a kibírhatóhoz képest jóval nagyobb fájdalomról számolnak be.

A fájdalom persze igen szubjektív dolog, mindenkinek másutt van az a bizonyos határ, melynél még elviselhetőnek vagy már elviselhetetlennek tartja a fájdalmakat. Néhány betegség fájdalmának mértékével kapcsolatban azonban egyetértenek a páciensek és a szakemberek is. Így tehet ellenük!

Vannak betegségek, amik mindenkinek nagy fájdalmat okoznak

Sokan, sokféleképpen próbálták már "megmérni" a fájdalmat, de ez természetesen nagyon nehéz, szinte lehetetlen feladat, hiszen a fájdalom megítélése rendkívül szubjektív. Egyrészt, mindenkinél máshol található az a tűréshatár, melynél már elviselhetetlennek tartja a fájdalmat, másrészt, sok különböző, külső és belső tényező szerepet játszhat a fájdalomérzékelésben. Néhány betegség esetében azonban a betegek jóval nagyobb fájdalomról számolnak be, mint más problémáknál – még azok is, akik alapvetően jól tűrik a fájdalmakat!

A legfájdalmasabb betegségek

1. Vesekő

Az egyik legfájdalmasabbnak betegségnek a vesekövet tartják. Ebben az esetben a vesében kialakuló, néhány milliméter nagyságú kövecskék elzárhatják a húgyvezetéket, ez pedig rendkívül erős alhasi vagy a hát alsó részében tapasztalható fájdalommal járhat. A fájdalom mellett vizelési nehézségek, véres vizelet, hányinger vagy hányás, erős izzadás is jelentkezhet, ráadásul a fájdalom hullámokban jelentkezik, míg a kő ki nem kerül a szervezetből. Azonban aki vesekövességre hajlamos, sajnos ekkor sem nyugodhat meg: akinél egyszer már előfordult vesekő, általában tíz éven belül kiújul a probléma.

Migrén és egyéb fejfájások: ezért számít, mennyi ideig tart - kattintson tovább!

2. Övsömör

Az övsömör ugyanaz a vírus okozza, mely a bárányhimlőt, és bár látszólag "csak" bőrtüneteket okoz, valójában a vírus az idegeket is károsíthatja, és legalább minden ötödik betegnél kialakulhat az úgynevezett posztherpetikus neuralgia. Ez rendkívül fájdalmas, égő érzéssel viszketéssel együtt járó tünetegyüttes, melynél még a legenyhébb érintés is súlyos fájdalmakat okoz. A posztherpetikus neuralgia gyógyulása hosszadalmas és nehézkes, akár hónapokig is elhúzódhat, és gyakran pszichológus vagy pszichiáter szakember bevonására is szükség lehet, mert a fájdalom a beteg mindennapjait is negatívan befolyásolhatja, alvászavarok és depresszió is kialakulhat.

3. Arcidegzsába

Az arcidegzsábát vagy más, az arc idegeit érintő fájdalmakat sérülés, fertőzés, daganat vagy más betegség is kiválthatja, és az érintettek szerint ez a fájdalom olyan erős és intenzív, hogy sem enni, sem aludni, sem pedig beszélni nem tudnak tőle. A fájdalom ráadásul hullámokban jelentkezhet, már a legkisebb érintés, sőt még az arcot érő fuvallat is "beindíthatja" a rohamokat, melyek több órán keresztül is tarthatnak. Ilyenkor az égő, áramütésszerű, belenyilalló fájdalom néhány másodperctől néhány percig is érezhető, rövid időre elmúlik, majd újra kezdődik. A fájdalom, illetve az attól való félelem a legegyszerűbb, hétköznapi tevékenységeket is megnehezíti vagy ellehetetleníti.

4. Migrén

Bár a migrén rengeteg ember életét megkeseríti, az úgynevezett cluster fejfájást még fájdalmasabbnak tartják az érintettek. A cluster fejfájás általában a szem körüli területre, a fej egyik oldalára koncentrálódik, erős könnyezéssel, orrdugulással és ödémásodással is együtt járhat. A kialakulásának oka nem ismert, a kezelése is nehézkes. Az elviselhetetlen fájdalom általában viszonylag rövid ideig tart - az esetek nagy részében 60 perc alatt elmúlik - , de előjelek nélkül jelentkezik és gyorsan alakul ki. Előfordulhat akár az is, hogy valakinek naponta 6-8 rohama is van, és ezek a rohamok hónapokon keresztül jelentkeznek, majd hosszabb ideig lappang a betegség. A cluster fejfájás annyira erős és intenzív lehet, hogy a betegek akár súlyos depresszióba is zuhanhatnak, sőt az öngyilkosságot is fontolgathatják, csak azért, hogy a fájdalomtól megszabaduljanak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szaggató fejfájás - ezekben az esetekben rögtön hívjon orvost

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalom

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához