Ezeket látta már?

Ez a 3 elváltozás a kézen daganatot jelez

tenyér, daganat, PFPAS, CTGF, petefészek, prosztata, tüdő, vér, hasnyálmirigy

Már az 1980-as évek elején leírták a kapcsolatot a daganatok megjelenése, és a tenyeret érintő furcsa tünetegyüttes között.

A tenyér elváltozása utalhat a prosztata, petefészek, vagy más szervek daganatára.

A tünetek a következők:

  • a tenyér megvastagodása,
  • az ujjak megduzzadása,
  • az ujjak görbülése.

A tünetegyüttesre a PFPAS (és polyarthritis szindróma palmaris fasciitis és polyarthritis szindróma) betűszó utal. A tenyéri elváltozás Dupuytren kontraktúra néven is ismert.

Angol szerzők számoltak be egy ilyen esetről

A 74 éves asszony a megelőző négy hónapban vette észre, hogy a tenyerén csomók jelennek meg. Nem sokkal ezután a tenyere elkezdett duzzadni, és zsugorodni. Ez az úgynevezett „árok jel” kialakulásához vezetett: a tenyér vonalai elmélyültek. Az ujjai is megduzzadtak az ízületeknél.

Az orvoscsoport a fenti tünetek alapján PFPAS szindrómát diagnosztizált. Ismerve a tünetegyüttes daganatokkal való kapcsolatát, a kivizsgálás során szövetszaporulatot találtak a medencéjében, amit petefészekráknak bizonyult.

Hat hónap kemoterápia után az asszony kéztünetei javultak, de a kéz és az ujjak görbülése megmaradt.

A szerzők felhívták a figyelmet arra, hogy a tünetegyüttes nem csak a petefészek rákos folyamataival hozható kapcsolatba, de a prosztata, vér, tüdő, emlő és hasnyálmirigy folyamataival is társulhat.

Mi a kapcsolat alapja? Nem tudjuk.

A szerzők szerint egy vegyület, a kötőszöveti növekedési faktor (connective tissue growth factor, CTGF) játszhatja a hírvivő szerepet. Ez a molekula játszhat szerepet a daganatok növekedésében és terjedésében is, ezzel párhuzamosan okozza a kéz és az ízületek elváltozását.

A szerzők a betegség során valóban igen magas CTGF szinteket mértek a páciensnél, ami alátámasztja a fenti elmélet helyességét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Journal of the Royal Society of Medicine