Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ez a gyakori betegség megnehezítheti a férfiak mindennapjait

shutterstock 1909175629

A legváratlanabb élethelyzetekben az alhasban jelentkező éles fájdalom, amely gyakran a nemi szervekbe is kisugárzik, komolyan megnehezítheti a krónikus kismedencei fájdalommal küzdő férfiak életét, sőt szorongáshoz, önértékelési problémákhoz és akár depresszióhoz vezethet.

A kiszámíthatatlan prosztatagyulladás

– Az életemet hosszú időn át keserítette a krónikus kismedencei fájdalom szindróma, a krónikus prosztatagyulladás alattomos fajtája. Ez a betegség kiszámíthatatlan és kellemetlen: szinte soha nem tudtam, mikor jelentkezik újra, és meddig tart a furcsa fájdalom. Amikor megjelent, a gondolataim csak a betegségem körül forogtak. Ilyenkor fűhöz-fához kapkodtam, hogy kiderüljön, mi okozza és hogy mielőbb elmúljon, de a tesztek sohasem mutattak ki semmit. Időnként az alhasamban éreztem nyilalló és szúró fájdalmat, amely máskor a nemi szerveimbe sugárzott ki. Legjobban attól tartottam, hogy szex közben jelenik meg, ami nagyon kihatott a teljesítményemre. A barátnőm kezdte azt hinni, hogy vele van a baj. Mivel nem igazán volt kedvem róla beszélni, ráhagytam. Hosszú utat kellett megtennem, mire rájöttem, hogy a krónikus kismedencei fájdalom szindrómát milyen módon tudom kordában tartani – árulta el a 29 éves Tamás.

Nehéz megtalálni a fájdalom konkrét okát

A krónikus kismedencei fájdalom esetében az a legrosszabb, hogy az urológiai kivizsgálásokon az orvosok sem mindig tudják egyből megtalálni a betegség konkrét kiváltó okát. Az urológusok ilyen esetekben általában azt feltételezik, hogy a szervben lappangó gyulladás okozhatja a fájdalmat, és gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel. A krónikus nem bakteriális prosztatagyulladás alattomos módon folyamatosan jelen van a beteg életében, hiszen a semmihez sem hasonlítható fájdalmas nyilallás és húzó érzés kiszámíthatatlanul, a legváratlanabb helyzetekben jelentkezhet. A betegeknek idővel merevedési problémáik is kialakulhatnak. A kiszámíthatatlanság miatt pedig a napjaik nagy részét az önmegfigyelés és a fájdalomtól való félelem teszi ki. A krónikus prosztatagyulladás vizelési gondokat is okozhat, ami további kellemetlenségekkel jár.

Segíthetnek a sorstársak és a pszichológus

Jót tehet, ha a kismedencei fájdalommal küzdő férfi megoszthatja a gondolatait a hozzá hasonló helyzetben lévőkkel, akár személyesen orvosi várótermekben vagy különböző internetes fórumokon. Segíthet a gyógytornász is, aki célzott lazító gyakorlatokat mutathat, a gátizomtorna ugyanis nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is hasznos lehet, hiszen enyhíti a medenceizmok fájdalmát. Az étrend megváltoztatása, a fűszeres és csípős ételek, valamint az alkohol mellőzése elősegítheti a tünetmentességet.

Forrás: Phytotec Hungária