Ezeket látta már?

Így lesz dús, egészséges a szakállunk!

szakall

Szexisnek találják a hölgyek a szakállat? Bizonyos kultúrákban a hatalom, az erő vagy a kifinomultság jelképe, az elmúlt években pedig kifejezetten divatos lett még a fiatalabbak körében is. Megmutatjuk, hogyan kell ápolni!

Mitől függ, hogy kinek milyen szakálla nő?

Az, hogy egy úrnak milyen az arcszőrzete, számos dologtól függ, többek között a genetikai örökségétől, az általános egészségi állapotától, a szedett gyógyszerektől, sőt még a táplálkozásától is. Ezek közül néhányra nincs ráhatásunk, a génjeinket például nem tudjuk megváltoztatni.

Azonban a szakállat – akárcsak a hajat – ápolni, gondozni kell, hogy minél egészségesebb, dúsabb legyen. Ez pedig bizony idő- és energia-ráfordítással jár együtt, kevesen vannak ugyanis azok, akiknek "csak úgy" tökéletes a szakálla.

Hogyan kell ápolni a szakállat?

A szakáll például nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem kell azt vágni! Bár legalább négy-hat hétig tilos a borotválkozás, utána mindenképpen érdemes rendszeresen rövidíteni a szakállunkat. Ennyi idő szükséges ahhoz is, hogy a szakáll megnőjön annyira, hogy megfelelő formára is igazíthassuk – ezt először érdemes szakemberre bízni, aki az arcformánkat is figyelembe véve alakítja ki a szakállat.

A szakállunknak, akárcsak az arcbőrünknek vagy a hajunknak, rendszeres tisztításra és ápolásra van szüksége – meg arra, hogy a szakállunkba kerülő ételmaradványokat eltávolítsuk! Naponta egy-két alkalommal mossuk meg az arcunkat és a szakállunkat langyos vízzel és kímélő arctisztítóval, hetente kétszer, háromszor pedig kímélő samponnal is mossuk meg a szakállat, utána pedig egy kis ápoló balzsamot is tehetünk rá.

Az arc- és szakállmasszázs javítja a vérkeringésünket, ennek köszönhetően az oxigénben és tápanyagokban dús vér eljut a szőrtüszőkhöz, így azok gyorsabban tudnak növekedni, ráadásul egészségesebbek is lesznek. Bár szakállápoló olajat készen is vásárolhatunk, mi magunk is kikeverhetjük a masszírozáshoz használatos olajat, például egy-egy evőkanál olíva-, édesmandula- és búzacsíra- vagy jojobaolajból.

Néhány csepp illóolajat is tehetünk bele! Az olajat óvatosan melegítsük fel (pl. néhány másodpercre tegyük a mikrohullámú sütőbe), tegyük a tenyerünkbe, majd masszírozzuk át ezzel a szakállunkat, illetve a szakáll alatti bőrt. Hetente többször is ismételjük meg.

A szakáll akkor vonzó, hogyha karban van tartva: ápolva, formára vágva. A szakáll akkor vonzó, hogyha karban van tartva: ápolva, formára vágva. Forrás: EgészségKalauz

Mit lehet tenni, hogy egészséges maradjon a szakáll?

Természetesen nem csak a külső ápolással kell foglalkoznunk. A rendszeres testmozgás, az egészséges, kiegyensúlyozott, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend, a stressz kordában tartása egyaránt segíthetnek abban, hogy a szakállunk (és a hajunk) is dús és egészséges legyen.

A szép szakállhoz nélkülözhetetlen mikrotápanyagok közé tartozik például a biotin, az E-vitamin, a cink és a szelén is. Azt se feledjük el, hogy az egészséges életmód a hormonrendszerünkre is nagyon jó hatással van, többek között például a tesztoszteron termelődésére. Ez a férfiasságért felelős hormon, mely a dús arcszőrzet növekedéséért is felelős.

Olvasson tovább, mit tud okozni az E-vitamin hiány!

A nők szerint szexi a szakáll?

A szakáll tehát a férfiak büszkesége lehet, de vonzóbbá teszi őket a hölgyek számára az arcszőrzet? Egy nemrég publikált kutatás eredményei szerint nem is olyan könnyű erre a kérdésre egyértelmű választ adni.

Az, hogy szexisnek találják-e a hölgyek a szakállas férfiakat attól is függ, hogy milyen kapcsolatra vágynak, vagyis hosszabb távra terveznek-e vagy csak egy könnyed kalandot keresnek. A Journal of Evolutionary Biology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a nők az erősebb borostát tartják a legszexisebbnek, az enyhén borostás férfiakkal flörtölnének a legszívesebben, de a szakállas urakat tartják a legalkalmasabbnak a családalapításra.

Barnaby Dixson, a tanulmány egyik szerzője szerint a szakállas férfiakat idősebbnek, felelősségteljesebbnek, férfiasabbnak tartják, és úgy jellemzik őket, mint aki nagyvonalú, őszinte és magabiztos.

Forrás: EgészségKalauz