Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Most először találtak mikroműanyagot emberi péniszben

mikroműanyag pénisz egészség merevedési zavar

Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a mikroműanyagok a lehetséges egészségügyi hatásaik miatt.

Mik azok a mikroműanyagok?

A mikroműanyagok 5 milliméternél kisebb polimer töredékek. Akkor keletkeznek, amikor a nagyobb műanyagok kémiailag vagy fizikailag apró darabokra lebomlanak. Igen nehezen (sőt, lehetetlen) eltávolítani a természetből. Már mindenhol ott vannak: földön, vízben, levegőben, növényekben, élelmiszerekben, sőt, már a szervekben is. Emiatt nagy aggodalomra adnak okot, hiszen több, az egészségre gyakorolt hatásuk is lehet.

Fontos lépések

2023-ban az Európai Bizottság elfogadta a termékekhez szándékosan hozzáadott mikroműanyagokra vonatkozó REACH-korlátozást, valamint egy rendeletjavaslatot a műanyagpelletek környezetbe jutásának megakadályozásáról. Célja, hogy 2030-ra 30%-kal csökkentse a mikroműanyagok kibocsátását.

Mikroműanyagok a péniszben

Tudósok először találtak mikroműanyagot az emberi péniszben, és állításuk szerint egyre nagyobb aggodalomra ad okot az apró részecskék elszaporodása a potenciális egészségügyi hatásaik miatt .

A Your Sexual Medicine Journal című folyóiratban megjelent tanulmányban öt különböző férfitől vett péniszszövetben hét különböző típusú mikroműanyagra bukkantak.

A tanulmány vezető szerzője, Ranjith Ramasamy, a reproduktív urológia szakértője, a CNN-nek elmondta, hogy kutatása alapja egy korábbi tanulmány volt, melyben bizonyítékokat találtak arra, hogy mikroműanyagok az emberi szívben is felfedezhetőek.

Kérdés, hogy van-e összefüggés a merevedési zavarok és a mikroműanyagok jelenléte között

A tanulmányhoz a mintákat olyan férfiaktól vették, akiknél merevedési zavart (ED) diagnosztizáltak, és péniszimplantátum-műtéten estek át. Az ezt követő elemzések során, az figyelték meg, hogy ötből négy részvevő péniszszövetében hét különböző típusú mikroműanyag volt (a legtöbb mennyiségben polietilén-tereftalát (PET) és polipropilén (PP).

Hogy van-e egyértelmű összefüggés a mikroműanyagok jelenléte és a merevedési zavar között, ahhoz további kutatásokra van szükség, ahogy arra is, hogy milyen szinttől káros ezek felhalmozódása.

- Ügyelnünk kéne a víz és az élelmiszerek műanyag palackokból és tartályokból történő fogyasztására, és meg kell próbálnunk korlátozni ezek felhasználását mindaddig, amíg nem végeznek további kutatásokat a patológiát okozó szintek azonosítására – mondta Ramasamy.

Az emberi herékben is sok a mikroműanyag

Egy másik tanulmányban azt is kimutatták, hogy az emberi és az állati herékben szintén nagy mennyiségű mikroműanyag található. Ám ami ennél is döbbenetesebb az az, hogy ezek szintje embereknél háromszor nagyobb volt, mint a kutyák esetében - ami azért is döbbenetes, mert az állatok jellemzően a padlóról és a földről esznek. Ez pedig főleg azt mutatja, hogy igencsak sokat számít az, hogy mit is fogyasztunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Súlyos bélgyulladás: így okozhatnak a mikroműanyagok IBD-t

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mikroműanyag

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához