Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

7 hónapig volt pozitív a koronavírus tesztje egy férfinak

koronavírus, covid, pcr-teszt, szűrőbusz

Csak 3 hétig voltak enyhe covidos tünetei, mégis több mint 7 hónapig volt pozitív a koronavírus tesztje.

Egy friss tudományos kutatás szerint sokkal tovább maradhat fertőzésképes vírus a szervezetben, mint amennyi a hivatalos karanténidőszak – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben, amit a 24.hu szemlézett.

A Frontiers in Medicine szaklapban jelent meg egy brazil tanulmány, aminek az eredménye azt mutatja, hogy sem a 7, sem a 10, de még a 14 napos karantén sem feltétlen ad garanciát arra, hogy a covidos beteg a karantén után már nem fertőz tovább. Hozzá kell tenni, hogy a vizsgálatot nem az omikron variáns hulláma idején végezték. Azt is meg kell jegyezni, hogy a betegségből való felépülés utáni pozitív teszt nem egyenértékű azzal, hogy az illető fertőz.

A kutatásba 38 beteget vontak be, akiket 2020 áprilisa és novembere között heti rendszerességgel követték nyomon kutatók. A betegeket addig vizsgálták, amíg egymás után kétszer vagy háromszor negatív eredményt adtak PCR-teszten.

A brazil kutatásból kiderül, hogy az egyik vizsgált személynek, akinek csak enyhe fertőzése volt, 7 hónapig pozitív teszteredményt produkált.

„Az általunk nyomon követett 38 esetből két férfi és egy nő volt atipikus abban az értelemben, hogy szervezetükben több mint 70 napig folyamatosan kimutatták a vírust. Ezen eredmény alapján elmondható, hogy a SARS-CoV-2-vel fertőzöttek körülbelül 8%-a képes lehet két hónapnál tovább terjeszteni a vírust anélkül, hogy a fertőzés végső szakaszában feltétlenül tüneteket mutatna” – mondta Marielton dos Passos Cunha, a tanulmány vezető szerzője.

Azt akarták vizsgálni, hogy a 14 napos időszak elegendő-e ahhoz, hogy a koronavírus ne fertőzzön. Bebizonyosodott, hogy nem elég, sőt, sok esetben 1 hónapig is eltarthat, amíg a beteg tesztje negatív lesz.

Olvasson tovább! Nuvaxovid: új koronavírus elleni vakcina, ami az oltás szkeptikusokat is meggyőzte

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához