Ezeket látta már?

Hirdetés

A biztosító is kérheti a védettségi igazolványt

Különbséget tesznek oltottak és oltatlanok között a biztosítók is

Az elhúzódó járványhelyzet miatt egyre többen keresik a kockázati életbiztosításokat, melyek többsége koronavírus fertőzéssel összefüggésben felmerülő káresetekre is térít.

Egyre több helyzetben veszik azonban azt is figyelembe a biztosítók, hogy a biztosítottnak van-e védettségi igazolványa. Akik elzárkóznak a védőoltás lehetőségtől, akár hátrányba is kerülhetnek – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

December első felében tetőzött hazánkban a koronavírus negyedik hulláma, napi szinten még mindig több ezer új fertőzöttel állunk szemben. Nem meglepő, hogy az elhúzódó járványhelyzet miatt megnőtt az igény a kockázati biztosításokra, ezen belül is sokan keresik a kedvező feltételeket kínáló életbiztosításokat, illetve a jövedelmet nehéz helyzetben kiegészítő biztosításokat.

Korábban számos biztosítónál egy világjárvány kizáró oknak számított a térítésnél, a koronavírus esetében azonban ezt a kizárást nem alkalmazzák. A biztosítók többsége térít a koronavírussal összefüggő halálesetekre és kórházi kezelésekre is – feltéve, ilyen típusú kockázatvállalás szerepel a szerződésben.

Hátrányba kerülhet, aki nem oltatja be magát

A korlátozó intézkedések jelenleg is különbséget tesznek oltottak és oltatlanok között, emellett már a pénzügyi szolgáltatók egy része is figyelembe veszi ezt a szempontot, például a biztosítási összegek kifizetésénél – figyelmzetetnek a Bank360.hu szakértői.

Több biztosító a védettségi igazolvány meglétéhez köti bizonyos kiegészítő szolgáltatásokat. A Groupama Biztosító például COVID-19 záradékban tette közzé a vírushelyzettel kapcsolatos feltételeket. Ez alapján csak azok vehetik igénybe a kockázati életbiztosításhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatást, akik a kötés pillanatában védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, a kockázatviselés kezdetétől számítva 14 napon túl, de legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőzően fertőződtek meg a vírussal, illetve legalább 24 órán keresztül kórházi ellátásra szorultak a fertőzés miatt.

A kiegészítő, egyszeri kórházi többletszolgáltatás csak védettségi igazolvánnyal vehető igénybe. A Revela kockázati biztosítás esetén 100 000 forint, a Revita csomagnál pedig 60 000 forint lehet a maximum a biztosítási összeg.

Az UNION a Rizikó Extra kockázati életbiztosításnál az életkort veszi figyelembe a coviddal összefüggésben. Alapesetben 16 és 74 éves kor között lehet megkötni a biztosítást, a pandemiás szolgáltatással kiegészítve azonban csak a 65. életévüket be nem töltött természetes személyekre vonatkozik az ajánlat.

Más kockázati biztosításnál is érdemes odafigyelni

Ha a járványhelyzet idején külföldi utazást tervezünk, egyrészt a célországban érvényes szabályozást kell figyelembe venni, emellett azonban érdemes a biztosítók feltételeinek is utánaolvasni. A K&H Biztosító például akkor fizet koronavírussal kapcsolatos megbetegedés esetén, ha a biztosítottnak van védettségi igazolványa, és igazolni tudja, hogy legalább két oltást kapott.

Az Unionnal szerződők között szintén a védettségi igazolvány megléte szerint tesznek különbséget az utasbiztosításnál esedékes térítésnél. Az oltottak attól függetlenül számíthatnak a járvánnyal összefüggő kifizetésre, hogy hol fertőződtek meg a vírussal, az oltatlanokra viszont vonatkozik egy területi korlátozás – csak akkor térít a biztosító, ha valamelyik európai országban lettek betegek. Emellett biztosítási eseményenként védettségi igazolvány nélkül legfeljebb 25 millió forintig térítenek, ha külföldön fertőződünk meg – védettségi igazolvánnyal ez az összeg akár jóval magasabb is lehet.

Forrás: Bank360
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához