Ezeket látta már?

A fiúk is kapjanak HPV-ellenes oltást?

Kapjanak a fiúk is humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást a szexuális úton átadható vírus terjedésének visszafogása érdekében - fogalmazta meg ajánlását az amerikai kormány egyik orvosi tanácsadó bizottsága.

A vakcinát - amely bizonyos, a HPV-fertőzéssel kapcsolatba hozható ráktípusokkal szemben véd - eddig is megkaphatták fiúk, ám költségét ezután vélhetően az egészségbiztosítás fogja fedezni.

A fiúk is kapjanak HPV-ellenes oltást?

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) immunizációval összefüggő gyakorlatának módosításához egy szakértőkből álló tanácsadó testület véleményét kérte ki, amely titkos szavazással amellett foglalt állást, hogy a 11 és 12 éves fiúknak is ajánlja a vakcina beadását.

A tizenéves fiúknak beadott védőoltás egyrészt saját magukat védheti: a genitális szemölcsöket-, hosszabb távon pedig esetlegesen rákot okozó fertőzésektől, másrészt visszaszoríthatja a vírus terjedését, csökkenti a partnereknek való átadás valószínűségét.

Anne Schuchat, a CDC illetékes központjának igazgatója elmondta, hogy a tizenéves lányok a reméltnél kisebb arányban kérik a nekik ajánlott HPV-oltást. A múlt évig bezáróan a kamaszlányoknak csak 49 százaléka kapta meg legalább az első adagját a javasolt három dózisú HPV-vakcinának, és mindössze harmaduk kapta meg a teljes oltási sorozatot.

A CDC becslése szerint a férfiak és a nők 50-80 százaléka fertőződik meg életében valamikor HPV-vírussal, bár legtöbbjüknél sohasem jelentkeznek tünetek. A szakemberek azonban úgy vélik, hogy az évi 13 ezer amerikai méhnyakrákos eset kapcsolatba hozható a HPV-vel való fertőződéssel, az utóbbi években pedig több tanulmány a fej- és nyaki rákos esetek egy részét is e vírussal hozza összefüggésbe.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához