A H1N1 utóélete: minősítések

#fertőző betegség #h1n1
2010.08.12. Módosítva: 2015.11.04.

Szakértői telekonferenciát tartott kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgősségi bizottsága arról, hogy a tavaly világjárvánnyá nyilvánított H1N1 influenzát visszaminősítsék-e "világjárvány utáni" fázisba, vagy továbbra is pandémiás kórként kezeljék - közölte Gregory Hartl, a WHO szóvivője.

Elmondta: a 15 szakértőből álló testület döntését a WHO igazgatója, Margaret Chan elé terjeszti, aki ennek alapján dönt arról, hogy a H1N1 vírus elleni küzdelem jegyében továbbra is világjárványra figyelmeztető riasztást tekintsenek érvényesnek, vagy veszélyességi fokát alacsonyabb kategóriába sorolják be.

A sürgősségi bizottság február óta harmadszor konzultált a kérdésről, és a két korábbi tanácskozást követően a bizottság azt javasolta, hogy egyelőre világjárványként kezeljék a kórt.

Chan július közepén úgy vélte, hogy a Föld északi féltekéjén a helyzet rendeződött, de a déli féltekén, ahol most a vírusnak kedvező tél van, további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy döntsenek a H1N1 veszélyességi szintjéről.

A sertéstől származó kór 2009 áprilisában ütötte fel a fejét Mexikóban és az Egyesült Államokban. A H1N1-es vírus az augusztus 1-jéig regisztrált adatok szerint 18 ezer 449 ember halálát okozta.

Forrás: MTI