A háziorvosok tiltakoznak az operatív törzs utasítása ellen

antigén, gyorsteszt, koronavírus, covid

A jövő héttől a háziorvosoknak a rendelőikben kellene tesztelnie a koronavírus gyanús betegeket.

A Népszava írt arról, hogy tiltakozás vette kezdetét, miután az operatív törzs utasította a háziorvosokat, hogy végezzenek antigén gyorstesztet azokat a betegeiket a rendelőikben, akik felső légúti tünetekkel fordulnak hozzájuk. Az utasítás levélben érkezett az orvosokhoz amit Müller Cecília és György Zsombor államtitkár jegyzett.

Habár a levélbe kitérnek arra is, hogy jelenleg a náthavírus és az influenza vírus okozza a megbetegedéseket, számítani kell arra is, hogy a Covid fertőzéses esetek száma is emelkedni fog:

Mindezek miatt fontos, hogy lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására.

Olvasson tovább! A koronavírus vagy az oltás jelent nagyobb veszélyt a szívünkre?

A tesztelésekhez teszteket és arcpajzsot is adnak az orvosoknak, azonban az aláírást gyűjtők szerint nem megfelelőek a körülmények a tesztelésekhez. Ezt írták az orvosok a levelükben:

A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen.

Forrás: EgészségKalauz