Ezeket látta már?

A korábbiaknál súlyosabb influenzaszezonra számíthatunk!

koronavírus, influenza, tünet, járvány

Valószínűleg az átlagosnál jóval komolyabb lesz a 2021-2022-es influenzaszezon, és várhatóan a gyerekeket viseli meg majd a legjobban – állítják új elemzések. Az ok – természetesen – a koronavírus-pandémiában keresendő.

Az elmúlt két évben jelentős mértékben csökkent az influenzás megbetegedések száma, enyhébb volt az influenzaszezon, ez azonban valószínűleg idén változni fog – állapította meg két elemzés. A University of Pittsburg közegészségüggyel foglalkozó doktori iskolájának kutatói két elemzést is közzétettek, melyekben matematikai platformokkal modellezték az influenzaszezon várható alakulását. Bár mindkét kutatásban eltérő platformokkal dolgoztak, és az elemzéseket is egymástól függetlenül tették közzé, az eredmények rendkívül hasonlóak lettek.

Influenza: megduplázódhat az esetek száma

Az egyik kutatásban a FRED (Framework for Reconstructing Epidemiologic Dynamics) szimulációs platformot használták . Az eredmények alapján a 2021-2022-es influenzaszezonban a megszokottnál mintegy 20%-kal több esetre kell számítani, de akár az is előfordulhat, hogy az influenzás betegek száma megduplázódik. A másik, SEIR (Susceptible-Exposed-Infected-Recovered) elnevezésű rendszer elemzése szerint a következő influenzaszezonban minimum százezerrel több olyan esetre lehet számítani, ahol kórházi ellátás is szükségessé válik.

Delta variáns vagy nátha? Így különböztetheti meg - olvasson tovább!

A második elemzést végző kutatócsapat, Kyueun Lee, PhD vezetésével, azt is lemodellezte, mi történhet, ha a jövőben is megmaradnak a COVID-19 pandémiával kapcsolatos korlátozások, és az idei influenzaszezon is enyhe lesz. Mint az várható, az influenza elleni természetes immunitás egyre csökken, vagyis még nagyobb lesz annak az esélye, hogy egy még súlyosabb influenzaszezon elé nézünk, ha az élet visszatér a „normális” kerékvágásba. Ez a gyerekeket még inkább megviselheti, hiszen az esetükben egyébként is kicsi a természetes immunitás, hiszen a korlátozások miatt sokkal kevesebb kórokozóval találkozhattak.

Influenza ellen is érdemes oltást kérni

„Az elmúlt években a COVID-19 elleni küzdelem részeként hozott intézkedések, például a maszkviselés, a távolságtartás, az iskolák bezárása egyik hatása az volt, hogy a különböző felső légúti fertőzések száma is csökkent. Ahogy azonban világszerte lazítanak a korlátozásokon, ezek a fertőző betegségek is visszatérnek” - mondta dr. Mark Roberts, a két tanulmány vezető szerzője.

Legrosszabb esetben, egy erősen fertőző influenza-változat és alacsony átoltottság mellett, az előrejelzés szerint az USA-ban akár félmillióval is növekedhet a kórházi kezelésre szoruló betegek száma.

Dr. Roberts és társai szerint a kórházi ellátásra szorulók és a halálos áldozatok száma is csökkenhet, ha minél többen oltatják be magukat influenza ellen.

„Természetesen, arról egyáltalán nincs szó, hogy álljunk le a koronavírus elleni védekezéssel, csak azért, hogy egy súlyosabb influenzaszezont megelőzzünk” - tette hozzá dr. Roberts. „Mindössze arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy sokan, különösen a kisgyerekek, még fogékonyabbak lehetnek a betegségekre, és emiatt még fontosabb a védőoltások szerepe, hogy a legrosszabb forgatókönyveket elkerülhessük.”

A két kutatás a medRxiv szakmai portálon jelent meg. A kutatók a téma súlyosságára való tekintettel döntöttek úgy, hogy a hivatalos szakmai felülvizsgálat nélkül teszik elérhetővé az eredményeket.

Ez is érdekelheti:

Forrás:

https://medicalxpress.com/news/2021-08-upcoming-flu-season-severe.html

https://www.post-gazette.com/news/health/2021/08/31/Flu-COVID-19-twindemic-winter-vaccination-influenza-studies-university-pittsburgh/stories/202108310135

Forrás: MedicalXpress/ Pittsburgh Post-Gazette
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához