A koronavírus legyőzte az ágyi poloska inváziót Budapesten

#ágyi poloska #viszketés #koronavírus #budapest
2020.06.11.

Március és május között számottevően visszaesett a bejelentett lakossági ágyi poloska fertőzések száma. Rekordszintre csökkent a fertőzöttség.

A koronavírus-járvány ideje alatt 21%-kal csökkent a lakosság által bejelentett ágyi poloska fertőzések száma Budapesten az előző év azonos időszakához képest. 5 éve nem volt ilyen alacsony a fertőzöttségi szint – derül ki az Abatox Kft. adatainak elemzéséből. A lakossági bejelentések száma annak ellenére csökkent, hogy a koronavírus miatti korlátozások következtében fokozottabban érzik a problémát az érintettek, hiszen akár a nap 24 órájában össze vannak zárva a vérszívókkal.

„A fertőzés rekordszintű csökkenése a koronavírus közvetett hatása. A nemzetközi turizmus az ágyi poloska világméretű terjedésének vezető okai között szerepel, melynek átmeneti megszűnése lefékezte az ágyi poloskák terjedését. Ugyancsak lassítja a fertőzés terjedését a szociális távolságtartás, az emberek nem adják tovább egymásnak a fertőzést, így az ágyi poloskák passzív terjedése szinte teljesen leállt a koronavírus-járvány alatt” – mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője.

A tudatos poloskairtás eredményeként az elmúlt 5 évben folyamatosan csökkent a főváros ágyi poloska fertőzöttsége. A 2016-os ágyi poloska térkép jól mutatja, hogy ekkor lehetett a fertőzés tetőzése, 2019-re a gócterületek eltűntek, számottevően javult a fertőzöttségi helyzet, majd a koronavírus-vészhelyzet alatt rekord alacsony szintre csökkent.

Az ágyi poloska fertőzöttség fokozatos csökkenésében az is szerepet játszott, hogy az utóbbi években az emberek többet tudnak a rovarról, így a megelőzés és a védekezés is tudatosabb lett. A társasházak nyitottabbá váltak arra, hogy rendszeres védekezéssel az egyéni problémákat közösségi szinten kezeljék, meggátolva a terjedést.

Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője szerint a tudatosság növelésével, a fertőzöttség gyors felismerésével és szakszerű kezelésével tartósan a mai alacsony szinten tartható az ágyi poloska fertőzöttség.

Forrás: EgészségKalauz