A magyarországi koronavírus helyzetre egy megoldás van: ha megértjük, hogy számítanak a tetteink

koronavírus, magyarország

Két társadalomtudós elmondta azt, amit mindannyiunknak fel kell fogunk: az elkerülhetetlen veszteségek nagysága attól függ, hogy milyen gyorsan érti meg a társadalom összes tagja, hogy változtatniuk kell a mindennapi szokásaikon, és felelősséget vállalnak a tetteikért. Csak így fékezhetjük meg a vírust.

A dániai Aarhus Universitet magyar-dán társadalomtudósának véleménye szerint a vírus legjobb ellenszere az, ha szembe nézünk a kellemetlen igazsággal: a járvány mindannyiunkra veszélyt jelent, mert az egészségügyi ellátórendszer nincs felkészülve a koronavírusra. - írja az Index.hu

A saját felelősségvállalásunk a megoldás

A koronavírus ellen legjobb ellenszer, ha nem dugjuk a fejünket a homokba és megértjük: egy időre meg kell változtatnunk a hétköznap szokásainkat. A koronavírus megállításához azonnali és drasztikus változtatásokra van szükség nemcsak az országhatáron és az egészségügyi intézményekben, hanem mindannyiunk életében.

A két társadalomtudós szerint az ország kormány igyekszik elkerülni a pánikot, de akkor is világosan kell kommunikálnia a járvány várható forgatókönyvét, hogy az emberek megértsék - igenis számít, hogy be tartják-e az ajánlásokat, otthon maradnak-e.

A társadalomtudósok szerint sem a magyar, sem más ország egészségügye nincs felkészülve a járványra (akármilyen számokat is hallunk), ezt pontosan látni a nálunk egészségügyileg jóval fejlettebb országok példáján.

Pont ezért kiemelten, életbe vágóan fontos, hogy mindenki megértse: az egészségügy úgy tud megküzdeni a betegek számával, ha sikerül kilapítani a görbét, azaz nem egyszerre, hanem fokozatosan kerülnek be a betegek az intézményekbe, vagyis lelassítjuk a vírus terjedését.

Forrás: Index - Carl T. Bergstrom Forrás: Index - Carl T. Bergstrom Forrás: Carl T. Bergstrom

Pozitív pánikra életmentő

A kutatók azt is elmondták, hogy az információk megosztása, az , hogy tudjuk, mivel is állunk szemben kulcsfontosságú. Fontos, hogy tudja a társadalom, mi lehet a tettei következménye. A negatív pánik egy ideig tart csak (kígyózó sorok a boltban, és mindenki magára figyel csak), egy idő után azonban, ha megosztják velünk a szükséges információkat, kialakulhat az úgynevezett pozitív pánik. Ilyenkor segítjük egymást, összefogunk, mert megértjük, nagyon is számít, hogy mit teszünk.

"Az embereknek kellően aggódniuk kell ahhoz, hogy hallgassanak a rendelkezésekre, de kellően optimistának kell maradniuk ahhoz, hogy úgy érezzék, számítanak a tetteik"

A legjobb példa erre Kína, ahol a társadalmi távolságtartás s a higiénia volt a kulcsa a vírus megfékezésének. Tehát:

- annyit tömegközlekedjünk, amennyit feltétlen muszáj;

- fel kell ismerni a távmunka fontosságát;

- a rendezvényeket, születésnapokat, miséket le kell mondani;

- ha külföldi úton fertőzésnek voltunk kitéve, vállaljunk önkéntes karantént.

Így zárja sorait a két kutató:

"Ne várjuk meg az első megbetegedést a baráti körünkben, az irodában, az iskolában mert akkor már késő: napok óta terjedhetett észrevétlenül köztünk a fertőzés. De felelős viselkedéssel és fegyelmezett önkorlátozással a károk – beleértve a halálos áldozatok számát is – jelentősen csökkenthetők."

Forrás: Index.hu

Forrás: Index.hu