Ezeket látta már?

A skarlát kezelése és megelőzése

skarlát

A skarlát bakteriális eredetű fertőző betegség, így a gyógyításához antibiotikumot kell szedni. A kellemetlen tünetek enyhítéséhez fájdalomcsillapítókra és a viszketést csökkentő krém alkalmazására is szükség lehet.

A skarlát oka a Streptococcus pyogenes nevű baktériummal való fertőződés. A jellegzetes tünetekkel, a nyelv elszíneződésével, a bőrkiütésekkel és magas lázzal járó betegség bakteriális torokgyulladást követően alakul ki. A legveszélyeztetettebbek az óvodás, iskolás gyermekek.

A skarlát kezelése

Bár a skarlát általában enyhe lefolyású és magától is elmúlhat, mégis fontos a gyógyszeres kezelés, mert súlyos, nehezen gyógyuló szövődményei is lehetnek. A skarlát kezelése antibiotikumokkal, elsősorban penicillin-, illetve klindamicintartalmú gyógyszerekkel történik. Az antibiotikumkúra 8-10 napig tart. A magas láz a kezelés megkezdése után egy-két nappal elmúlik, és a többi tünet is elmúlik egy héten belül. Ennek ellenére mégis különösen fontos, hogy a gyógyszert végigszedje a beteg, ez lényeges lépés az antibiotikum-rezisztens kórokozók elleni küzdelemben. Vagyis, nem szabad leállni a gyógyszerrel, csak mert jobban érzi magát a beteg!

A korán (az első tünetek észlelésekor) megkezdett antibiotikum kezelés a skarlát terjedésének megállításában is nagy szerepet játszik. Egy nem kezelt skarlátos beteg közel két hétig képes továbbadni a betegséget, míg az antibiotikum-szedés utáni első 24 óra után már nem fertőz.

Fontos megjegyezni, hogy a bőrtünetek, vagyis a testszerte megjelenő, apró, piros, érdes felületű kiütések az antibiotikumos kezelés ellenére is legalább egy hétig megmaradnak. Sajnos, a bőr hámlását sem előzi meg a gyógyszeres kezelés.

A tüneteket egy-két egyszerű otthoni módszerrel is enyhíthetjük, hogy a beteg számára elviselhetőbbé tegyük a gyógyulás napjait. A magas lázat gyógyszerekkel csillapíthatjuk, de a langyos fürdő is kellemes lehet, mert ez a viszketést is enyhíti. A viszketés ellen többféle készítményt, krémeket, balzsamokat, ecsetelőket is kipróbálhatunk.

A skarlát megelőzése

A skarlát ellen nincs védőoltás. A megelőzésben a legnagyobb szerepe a fertőzött egyénekkel való kapcsolat kerülésének van, illetve annak, hogy a cseppfertőzéssel terjedő kórokozók ne kerülhessenek be a szervezetbe. Lényeges tehát a rendszeres, alapos kézmosás, a könyökhajlatba vagy zsebkendőbe való tüsszentés és köhögés. A betegek ne menjenek közösségbe a teljes gyógyulásig!

Olvasson tovább! Így ismerheti fel a herpangina tüneteit!

Mivel a skarlát a legtöbbször bakteriális eredetű torokgyulladás után alakul ki, visszatérő súlyos fertőzések esetén csökkentheti a skarlát rizikóját a garatmandulák eltávolítása. Kifejezetten azért azonban, hogy ne legyen valaki skarlátos, nincs ennek a műtétnek értelme, hiszen a Streptococcus-fertőzés a garatmandulák meglététől független.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához