Acetilszalicilsav: több mint 100 éves gyógyszer védene meg a koronavírustól?

Acetilszalicilsav, aszpirin, covid-19. koronavírus gyógyszer, ellenszer

Annyi próbálkozás és remény után most itt egy újabb potenciális, a Covid-19 elleni harcban bevethető hatóanyag. Egy nemzetközi folyóiratban megjelent közlemény alapján úgy tűnik, hogy az acetilszalicilsav kis dózisban való alkalmazásra megvédhet a Covid-19 súlyosbodásától és attól is, hogy lélegeztetésre kerüljön sor.

Acetilszalicilsav alacsony dózisban szedve szívbetegségeket előzhet meg

Az acetilszalicilsav gyógyszerei vény nélkül kaphatók. A hatóanyag egyszeri 500-1000 mg-os adagokban (napi maximum 4000 mg) szedve láz- fájdalomcsillapító hatással rendelkezik. Ezzel szemben az alacsony dózisban, napi 75-300 mg dózisban adagolt acetilszalicilsav a vérlemezkék összecsapzódását gátolja, és ilyen módon több, súlyos szív- és érrendszeri esemény előfordulásának a kockázatát csökkenti. Napjainkban, világszerte emberek milliói szedik éveken keresztül, rendszeresen a kis dózisú acetilszalicilsavat a súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése céljából.

Acetilszalicilsav: valóban véd a koronavírus ellen?

Az Anesthesia and Analgesia folyóiratban közöltek szerint egy klinikai vizsgálatban arra a következtetésre jutottak, hogy az alacsony dózisú acetilszalicilsav szedése csökkenti a Covid-19-cel összefüggő elhalálozást.

A kutatók az USA 4 kórházában kezelt 412 Covid-19 beteg (átlagosan 55 éves) kezelési aktáiból nyert adatokat dolgozták fel. Kiderült, hogy a kórházba került betegek mintegy negyede rendszeresen kis dózisban acetilszalicilsavat szedett, vagyis a koronavírus szempontjából – mint szív- és érrendszeri beteg - a rizikócsoportba tartozott, hiszen megelőzési céllal kellett acetilszalicilsavat szednie.

Az elemzés rámutatott arra is, hogy az acetilszalicilsavat szedők körében 44 %-kal alacsonyabb annak az esélye, hogy lélegeztető gépre kerüljön a beteg. Továbbá, 43 %-kal kisebb a kockázata annak, hogy intenzív osztályra kerüljön az állapota súlyosbodása miatt a fertőzött. Emellett, 47 %-kal kisebb a rizikója annak, hogy a koronavírus miatt a kórházban az életét veszítse a beteg.

A spanyolnátha idején is harc dúlt érte

Úgy tűnik, hogy a megfigyelés hátterében a kis dózisú acetilszalicilsav trombusok képződését megakadályozó hatása áll. Ismert ugyanis, hogy a Covid-19 gyakran jár együtt vérrögök kialakulásával, amik a tüdőbe, szívbe, agyba jutva életveszélyes következményekkel, azaz tüdőembóliával, szívinfarktussal, stroke-kal járhatnak együtt.

Vagyis, az első vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a kis dózisú acetilszalicilsav vérrögök kialakulását gátló („vérhígító”) hatása megvédhet a Covid-19 számos súlyos, életveszélyes következményétől.

Az acetilszalicilsav hatóanyag nem a XXI. század „találmánya”

Történelmi szempontból lényeges, hogy a már több mint 100 évvel ezelőtt dúló halálos pandémia, a spanyolnátha kapcsán is élet-halál harc folyt az – akkor új gyógyszernek számító – acetilszalicilsavhoz való hozzájutásért, mert úgy gondolták, hogy az megvéd a spanyolnátha súlyos lefolyásától és a haláltól. Végül ez a fajta védelem a spanyolnátha esetén nem bizonyosodott be.

Mielőtt mindenki acetilszalicilsav szedésébe kezdene

A kutatást végző szakemberek további, szélesebb körű vizsgálatok elvégzését sürgetik annak kiderítése érdekében, hogy érdemes-e a Covid-19-fertőzötteknek kis dózisú acetilszalicilsavat szedniük. Tudni kell ugyanis, hogy a kis dózisú acetilszalicilsav szedése mellékhatásokkal is jár, szedésekor többek között nő a gyomor- és bélrendszeri fekélyek és vérzések kialakulásának a kockázata.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

Forrás

https://www.news-medical.net/news/20201022/Aspirin-use-associated-with-reduced-mortality-risk-in-hospitalized-COVID-19-patients.aspx

Forrás: EgészségKalauz