Agyi köd covid után: ezek a tünetek

Agyi köd covid után: ezek a tünetek

Van, akinek a szaglása, másnak a memóriája és a tiszta gondolkodása nem tér vissza a COVID-19 fertőzés után. Hogy jelez az agyi köd és mit tehetünk, hogy kitisztuljon az agyunk?

Mi az agyi köd?

Az "ködös agy" nem egy orvosi, egzakt definíció, de szakemberek egyre inkább használják annak a neurológiai tünetegyüttesnek a leírására, amit sok Covid-19-en átesett beteg hónapokkal a vírussal való megfertőződése után is tapasztal. Ezek közé tartoznak a memória- és koncentrációs zavarok, illetve a kognitív (gondolkodásbeli) teljesítmény romlása. De említhetnénk a fejfájást, az álmatlanságot, a szorongást is.

Mindannyian időről-időre átéltük már ezt az érzést. Talán nem tudtunk tisztán gondolkodni egy stresszes időszak után, vagy amikor influenzában vagy más betegségben szenvedtünk. Lehet, hogy jet-leg miatt éreztük gondolkodásunkat lassúnak, vagy antihisztamin vagy más gyógyszer miatt lett homályos a gondolkodásunk - egy volt a közös bennük: néhány óra vagy nap alatt a tünetek elmúltak.

De mi van akkor, ha a gondolkodásunk nem normalizálódik?

Andrew E. Budson neurológushoz egyre több Covid-on átesett gyógyult beteg fordul ezzel a problémával. A témával kapcsolatban írt egy hosszabb cikket, amelyben a COVID-19 okozta agyi köd kérdéseit vette sorra, így kezdi:

"Nemrégiben kaptam egy e-mailt egy férfitól, aki leírta, hogyan küzd még mindig „agyi problémákkal”, mióta 2020 tavaszán felépült a vírusból. Orvosa egy sor vizsgálatot és tesztet végzett rajta. Minden normális volt, agyi problémái mégis megmaradtak. Ehhez a férfihoz hasonlóan sok olyan ember van, aki bár felépült az életveszélyes COVID-19-ből, de még mindig nem érzi úgy, hogy gondolkodása és memóriája visszatért volna a normális szintre" - írja.

Ezt számos nagymintás vizsgálat is megerősíti. Az Indiana Egyetem kutatói júliusban hozták nyilvánosságra eredményeiket. Több mint 1500 olyan Covid-19-en átesett beteg állapotát kísérték figyelemmel, akiknek még hónapokkal a megfertőződésük után is voltak egészségügyi problémáik. A leggyakrabban megfigyelt elhúzódó tünet itt is a memóriazavar és a koncentrálóképesség hiánya volt.

Hogyan károsíthatja a COVID-19 az agyat?

Amint azt korábban megírtuk, a koronavírus számos módon érintheti az agyat, Budson doktor szerint egyes szövődmények pusztító hatásúak is lehetnek, például agyvelőgyulladást, stroke-ot és az agy oxigénhiányát okozva. De más hatások finomabbak lehetnek, például a tartós figyelem hosszútávú károsodása, amelyet a kínai kutatók észleltek.

A ködös agy szindrómát, és más hosszantartó, Coviddal kapcsolatos agyi tünetet - ahogy a vírus más tartós szövődményeit is - a szakemberek általában az immunrendszernek a SARS-CoV-2-re adott eltúlzott válaszának tekintik.

"Ha az immunrendszerünk működése a vírus hatására túlságosan felpörög, akkor az agyunkban citokinvihar keletkezik, ami számos módon károsítja ezt a létfontosságú szervünket" - mondja Leonard Jason, klinikai szakpszichológus, a chicagói DePaul Egyetem professzora."Vagyis ha az immunrendszerünk túl erősen odacsap, azzal akár strukturális rombolást is végezhet az agyban."

Az agyra gyakorolt ​​közvetlen hatások mellett a COVID-19 hosszútávon más szervrendszerekre is hatással lehet. Az elhúzódó Covid és a post-Covid tünete is lehet például a fáradtság, testfájdalmak, mozgásképtelenség, fejfájás és alvási nehézségek. E problémák egy része a tüdő, szív, vese vagy más szerv maradandó károsodásának tudható be. De ezeknek a szerveknek a károsodása - vagy akár csak a tünetek önmagukban is - károsíthatják a gondolkodást és a memóriát, és agyi ködöt okozhatnak. Hogyan gondolkodhat tisztán az, aki állandóan fáradtnak érzi magát, és fájdalmai vannak? Hogyan tud koncentrálni az, aki fél éjszaka fent volt és fejfájással ébredt?

Mit kell tenni, ha covidos agyi ködöt tapasztalunk?

Az első és legfontosabb dolog, hogy keressünk fel post-Covid ambulanciát vagy megfelelő szakorvost (neurológust), és osszuk meg vele az összes elhúzódó tünetünket. A COVID-19 elhúzódó tünetei közé tartozik az agyi köd és egyéb neurológiai-idegrendszeri tünetek (például gyengeség, zsibbadás, bizsergés, szag- vagy ízvesztés), valamint olyan problémák, mint a légszomj, a szívdobogás, valamint a rendellenes vizelet vagy széklet.

Mi segíthet az agyi köd kitisztításában?

Budson doktor azt ajánlja, hogy a post-Covid tüneteként jelentkező agyi köd kitisztítása érdekében az érintettek folytassanak minden olyan tevékenységet, amelyről tudjuk, hogy fejlesztik a gondolkodást és izmosítják a memóriát. Mik lehetnek ezek?

  • Végezzünk aerob edzést. Lehet, hogy lassan kell kezdeni, talán csak naponta két-három perc fog menni, de napról napra többet bírunk majd. Noha nincs megállapítva a testmozgás „adagja” az agy egészségének javítása érdekében, általában ajánlott napi 30 percet dolgozni, heti öt napon keresztül.
  • Együnk mediterrán ételeket. Az egészséges étrend, amely olívaolajat, gyümölcsöt és zöldséget, diót és babot, valamint teljes kiőrlésű gabonákat tartalmaz, bizonyítottan javítja a gondolkodást, a memóriát és az agy egészségét.
  • Kerüljük az alkoholt és a drogokat. Adjuk meg az agynak az öngyógyulásra a legnagyobb esélyt, elkerülve azokat az anyagokat, amelyek hátrányosan befolyásolhatják azt.
  • Aludjunk sokat! Az alvás az az időszak, amikor az agy és a test kitisztítja a méreganyagokat, és a gyógyulás felé törekszik.
  • Vegyünk részt társadalmi-társas tevékenységekben. Ez nemcsak a hangulatunknak tesz jót, hanem a gondolkodásunknak és az emlékezetünknek is.
  • Egyéb hasznos tevékenységek folytatása, beleértve az újszerű, kognitívan stimuláló tevékenységeket: zenehallgatás, keresztrejtvény-fejtés, nyelvtanulás; az éberség gyakorlása például meditációval, a szobában vagy az utcán látottak felidézése csukott szemmel: minden segíthet, amivel trenírozni tudjuk az agyat.

Fontos az érzelmi támasz

Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy ha valaki ilyen kognitív-mentális tünetektől szenved, annak nagy szüksége van érzelmi támogatásra. A vizsgálatok során a betegek gyakran arról panaszkodnak, hogy a családjuk, de sokszor még az orvosuk sem hisz nekik. "A környezet is sokszor felelősségre vonja a beteget, amiért az már nem dolgozik olyan jól, vagy nem olyan lendületes és jókedvű, mint szokott. Ennek az lehet a vége, hogy az illető stigmatizáltnak érzi magát, ami kifejezetten rombolóan hat a személyiségre" - mondja a fent idézett kutatást folytató dr. Lambert, az Indiana Egyetem Orvostudományi Karának docense.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus: ez a 7 tünet juttatja post-Covid osztályra a fiatalokat

Szputnyik V: hogyan működik az orosz vakcina?

Miért lesznek sokan cukorbetegek a Covid után?

Forrás: egeszsegkalauz.hu